Quiz about No Prayer for the Dying
Quiz about No Prayer for the Dying

Test yourself! Take this No Prayer for the Dying Quiz | Music


This is a quiz about the eighth album by the group Iron Maiden.

A multiple-choice quiz by gme24. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Iron Maiden

Author
gme24
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,698
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
133
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Adrian Smith, who did not agree with the direction the band was taking, left the band just before the album went into production and was replaced by whom? Hint

Janick Gers
Jeff Beck
Tony Parsons
Jimmy Page

2. Despite the not so enthusiastic reviews the album contains Iron Maiden's only number one single hit in the UK. Can you name the song? Hint

Highway Star
Hooks in You
Bring Your Daughter...to the Slaughter
Smoke on the Water

3. Which fighter plane is mentioned in the song "Tailgunner"? Hint

Fokker
Airbus A320
Spitfire
Concord

4. Who was the producer of seven out of the the first eight albums by Iron Maiden? Hint

Jimmy Miller
Steve Harris and Kevin Shirley
Martin Birch
Peter Grant

5. What was the name of the support tour for "No Prayer for the Dying"? Hint

No Prayer on the Road
Slaughter on Tour
Dying on the Road
Eddie Undead

6. The album cover depicts Eddie bursting from the grave. When the album was re-released in 1998 the new album cover had something on it that the original did not have. What was it? Hint

Inscription on the plaque of the tomb
A maiden
Eddie wearing sun glasses
Gilded plague

7. The song "Bring Your Daughter...to the Slaughter" was recorded and released by Bruce Dickinson for the sound track of which film? Hint

The Omen
A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors
A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child
The Exorcist

8. "No Prayer for the Dying" was recorded in a barn in Essex belonging to which member of Iron Maiden? Hint

Bruce Dickinson
Steve Harris
Eddie
Adrian Smith

9. The album contains ten tracks. Which of the following tracks does not appear on the album? Hint

Mother Russia
Moonchild
The Assassin
Holy Smoke

10. Which song on "No Prayer for the Dying" starts with the lyrics "Believe in me - send no money / I died on the cross, that ain't funny / But my so-called friends they're making me a joke / They missed out what I said like I never spoke". Hint

The Assassin
Holy Smoke
Public Enema Number One
Run Silent Run Deep


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Adrian Smith, who did not agree with the direction the band was taking, left the band just before the album went into production and was replaced by whom?

Answer: Janick Gers

Prior to joining Iron Maiden, Janick Gers was guitarist with the bands White Spirit and Gillan. He joined Iron Maiden in 1990. Adrian Smith re-joined Iron Maiden in 1999, almost ten years after quitting the band.
2. Despite the not so enthusiastic reviews the album contains Iron Maiden's only number one single hit in the UK. Can you name the song?

Answer: Bring Your Daughter...to the Slaughter

The song made it to number one despite a ban by the BBC. The song went straight to number one in January 1991. "Hooks in You" is one of the tracks on the album and both "Smoke on the Water" and "Highway Star" are by Deep Purple.
3. Which fighter plane is mentioned in the song "Tailgunner"?

Answer: Fokker

According to the lyrics "Nail that Fokker kill that son". This part of the song is about the bombing of Dresden during World War II. Spitfire is a British fighter plane used in the same war. Airbus A320 and Concord are/were commercial aircraft.
4. Who was the producer of seven out of the the first eight albums by Iron Maiden?

Answer: Martin Birch

Martin Birch was the producer of the eighth album, "No Prayer for the Dying" and co producer of the ninth album "Fear of the Dark" together with Steve Harris. Steve Harris and Kevin Shirley's first production work was "Brave New World". Peter Grant was executive producer for Led Zeppelin and Jimmy Miller was producer for the Rolling Stones.
5. What was the name of the support tour for "No Prayer for the Dying"?

Answer: No Prayer on the Road

"No Prayer on the Road" was the support tour of the album that featured Janick Gers for the very first time. The tour started at Milton Keynes, England in September 1990 and took in England, Scotland, Wales and Northern Ireland before going into continental Europe, North America and Asia.
6. The album cover depicts Eddie bursting from the grave. When the album was re-released in 1998 the new album cover had something on it that the original did not have. What was it?

Answer: Inscription on the plaque of the tomb

The inscription reads "After the Daylight, The Night of Pain, That is not Dead, Which Can Rise Again". On the original Eddie was seen grabbing a grave digger by the neck. The grave digger was removed from the re-release.
7. The song "Bring Your Daughter...to the Slaughter" was recorded and released by Bruce Dickinson for the sound track of which film?

Answer: A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child

Apart from Bruce Dickinson the sound track of "A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child" featured another nine artists, including Romeo's Daughter, W.A.S.P, Mammoth and Samantha Fox. Steve Harris liked the song very much so Iron Maiden recorded it.
8. "No Prayer for the Dying" was recorded in a barn in Essex belonging to which member of Iron Maiden?

Answer: Steve Harris

The album was recorded on Steve Harris's property using the Rolling Stones Mobile Studio. Bruce was living in Chiswick, West London, Eddie is the mascot of the band and Adrian Smith had left the group before the album was recorded.
9. The album contains ten tracks. Which of the following tracks does not appear on the album?

Answer: Moonchild

"Moonchild" was a track on the album "Seventh Son of a Seventh Son" which was released in 1988. The other seven tracks on "No Prayer for the Dying" are: "Tailgunner", "No Prayer for the Dying", "Public Enema Number One", "Fates Warning", "Run Silent Run Deep", "Hooks in You" and "Bring Your Daughter...to the Slaughter".
10. Which song on "No Prayer for the Dying" starts with the lyrics "Believe in me - send no money / I died on the cross, that ain't funny / But my so-called friends they're making me a joke / They missed out what I said like I never spoke".

Answer: Holy Smoke

"Holy Smoke" was Iron Maiden's 21st single release in the UK and made it to number three in the charts. The song is about the many scandals of the television Evangelists, but it is not against Christian religion.
Source: Author gme24

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 04 2023 : i_rdrz: 9/10
Dec 23 2022 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us