FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pink Floyd Album Match
Quiz about Pink Floyd Album Match

Pink Floyd Album Match Trivia Quiz


Can you match each Pink Floyd track with the studio album on which it originally appeared?

A matching quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
392,405
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
560
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 81 (5/10), Guest 24 (7/10), Guest 166 (4/10).
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Learning to Fly  
  A Momentary Lapse of Reason
2. Echoes  
  Meddle
3. Keep Talking  
  Wish You Were Here
4. Vera  
  Atom Heart Mother
5. Summer '68  
  Animals
6. Brain Damage  
  The Wall
7. Bike  
  The Piper at the Gates of Dawn
8. Shine On You Crazy Diamond  
  The Final Cut
9. The Fletcher Memorial Home  
  The Dark Side of the Moon
10. Dogs  
  The Division Bell





Select each answer

1. Learning to Fly
2. Echoes
3. Keep Talking
4. Vera
5. Summer '68
6. Brain Damage
7. Bike
8. Shine On You Crazy Diamond
9. The Fletcher Memorial Home
10. Dogs

Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 81: 5/10
May 15 2024 : Guest 24: 7/10
May 12 2024 : Guest 166: 4/10
May 11 2024 : RicoC: 10/10
May 10 2024 : Guest 172: 10/10
May 10 2024 : tad152: 8/10
May 05 2024 : Guest 174: 10/10
Apr 27 2024 : Guest 172: 10/10
Apr 20 2024 : Guest 2: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Learning to Fly

Answer: A Momentary Lapse of Reason

This song was released as a single, and alludes to this being the first album by the band without Roger Waters on board. "A Momentary Lapse of Reason" was released in 1987 and reached number three in both the UK and USA.
2. Echoes

Answer: Meddle

This track, at 23 minutes and 32 seconds, takes up the whole of the second side of the original vinyl LP. It was a live favourite of the band for many years, and guitarist David Gilmour included it in his live sets well into the 21st century. "Meddle" was released in 1971, and made it to number three in the UK.
3. Keep Talking

Answer: The Division Bell

"Keep Talking" features the electronic voice of scientist Stephen Hawking. It was released as a single and reached number 26 on the UK chart. Released in 1994, "The Division Bell" was the last Pink Floyd studio album of the 20th century, topping the charts on both sides of the Atlantic.
4. Vera

Answer: The Wall

The song takes its title from British singer Vera Lynn, famous during World War 2. Sound effects from the movie "The Battle of Britain" are included at the beginning of the track. "The Wall" was an American number one, although it stalled at number three in the UK. A movie version of the album, starring Bob Geldof, was released in 1982.
5. Summer '68

Answer: Atom Heart Mother

This song was written by keyboardist Richard Wright, who also provided the lead vocals. It is about a one-night stand with a groupie. "Atom Heart Mother" was released in 1970 and gave the band their first UK number one. The iconic sleeve of the album features a brown and white dairy cow.
6. Brain Damage

Answer: The Dark Side of the Moon

This song had the working title of "Lunatic", and was influenced by the deteriorating mental state of former band member Syd Barret. The lyrics include the line "I'll see you on the dark side of the moon". The album is one of the biggest selling rock albums of all time, although, strangely, it only reached number two in Britain.
7. Bike

Answer: The Piper at the Gates of Dawn

This track, written by Syd Barrett, features a bike and a mouse called Gerald, and concludes with the band members laughing. "The Piper at the Gates of Dawn". released in 1967, was the band's first studio release, and reached number 22 in the UK.
8. Shine On You Crazy Diamond

Answer: Wish You Were Here

There were nine parts to this song spread over both halves of the original vinyl LP. The song was a tribute to former band member Syd Barrett. "Wish You Were Here" was released in 1975 and made it to number one in both the UK and USA.
9. The Fletcher Memorial Home

Answer: The Final Cut

This song references a number of late 20th century political figures, such as Margaret Thatcher, Leonid Brezhnev and Ronald Reagan. "The Final Cut" was entirely written by Roger Waters, and was the last Pink Floyd album he featured on before he left the band. Released in 1983, it topped the UK albums chart.
10. Dogs

Answer: Animals

Had to include this one, as it is my favourite Floyd track (and album)! The original working title was "You've Got to be Crazy", which are the opening lyrics to the song. The song references the dog-eat-dog world of big business. "Animals" was released in 1977, and reached number two in Britain and number three in the US.

It has one of the most iconic sleeves of 20th century rock music, with an inflatable pig seen flying over Battersea power station.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Song/Album Matches:

In this series of quizzes, you have to match a number of songs by a particular group or artist with the studio albums on which they originally appeared.

  1. Elton John Album Match Average
  2. Stevie Wonder Album Match Easier
  3. Sting (and The Police) Album Match Easier
  4. Rush Album Match Average
  5. Pink Floyd Album Match Easier
  6. Genesis Album Match Easier
  7. Deep Purple Album Match Average
  8. David Bowie Album Match Average
  9. The Rolling Stones Album Match Average
  10. Queen Album Match Easier
  11. Bob Dylan Album Match Easier
  12. The Beatles Album Match Average

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us