Quiz about Sting and The Police Album Match
Quiz about Sting and The Police Album Match

Sting (and The Police) Album Match Quiz


Gordon Sumner, aka Sting, has had a long and successful career, firstly with The Police, and later as a solo artist. Can you identify the albums that these songs of his first appeared on? (There are five each from the band and from his solo stuff)

A matching quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. Sting

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
394,372
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
191
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Don't Stand So Close to Me  
Synchronicity
2. Desert Rose  
Outlandos d'Amour
3. Roxanne  
Ten Summoner's Tales
4. Message in a Bottle  
Ghost in the Machine
5. Englishman in New York  
Zenyatta Mondatta
6. Invisible Sun  
The Soul Cages
7. If I Ever Lose My Faith in You  
Brand New Day
8. Every Breath You Take  
Nothing Like the Sun
9. All This Time  
The Dream of the Blue Turtles
10. Russians  
Regatta de Blanc






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Don't Stand So Close to Me

Answer: Zenyatta Mondatta

Released in 1980, "Zenyatta Mondatta" was the third studio album by The Police. It topped the UK chart and reached number five in the USA. "Don't Stand So Close to Me" was the first single released from the album and it gave the band their third UK number one.

The song's theme is of a schoolgirl's crush on her teacher, with Vladimir Nabokov, author of "Lolita", being referenced in the lyrics.
2. Desert Rose

Answer: Brand New Day

"Brand New Day" was a Sting solo album released in 1999. It peaked at numbers five and nine in the UK and USA respectively. "Desert Rose", which made the top 20 singles charts on both sides of the Atlantic, sees him duetting with Algerian singer Cheb Mami.
3. Roxanne

Answer: Outlandos d'Amour

Released in 1978, "Outlandos d'Amour" was the debut album by The Police. It reached number six in the UK and number 23 in the USA. "Roxanne", a song about a prostitute, failed to chart on its original release in April, 1978, but, when re-released the following year, went to number 12 in the UK and 32 in the USA. In 2008, the song was inducted into the Grammy Hall of Fame.
4. Message in a Bottle

Answer: Regatta de Blanc

"Regatta de Blanc" was the second album by The Police, released in 1979. It was their first release to top the UK album chart. Two tracks were released as singles in the UK, "Message in a Bottle" and "Walking on the Moon", and both topped the UK singles chart.
5. Englishman in New York

Answer: Nothing Like the Sun

Released in 1987, "Nothing Like the Sun" was Sting's second solo album, and the first to top the UK chart. Guest artists on the album included Eric Clapton and Mark Knopfler. "Englishman in New York" was a song about actor Quentin Crisp; the track was released as a single but only got as high as number 51 in the UK.
6. Invisible Sun

Answer: Ghost in the Machine

Released in 1981, "Ghost in the Machine" gave The Police their third consecutive UK number one album, whilst in the USA it reached number two. "Invisible Sun" was inspired by the troubles in Northern Ireland and reached number two on the UK singles chart. The video for the song, which included news footage from Belfast, was banned by the BBC.
7. If I Ever Lose My Faith in You

Answer: Ten Summoner's Tales

"Ten Summoner's Tales" was a Sting solo album released in 1993 which reached number two in both the UK and USA. It won four awards at the 1994 Grammys. "If I Ever Lose My Faith in You" opens the album and was released as a single, making the top 20 on both sides of the Atlantic. It won a Grammy for Best Pop Vocal Performance, Male.
8. Every Breath You Take

Answer: Synchronicity

"Synchronicity", released in 1983, was the last studio album released by The Police in the 20th century. It topped the UK chart and also gave them their first US number one album. The album won three awards at the 1984 Grammys. "Every Breath You Take" won a Grammy for Song of the Year. Released as a single, it topped the charts on both sides of the Atlantic, their first song to do so in America.
9. All This Time

Answer: The Soul Cages

"The Soul Cages" was a Sting solo album released in 1991. It topped the UK chart and reached number two in the USA. The title track from the album won the 1992 Grammy for Best Rock Song. "All This Time" was released as a single, reaching number five in the USA and 22 in the UK.
10. Russians

Answer: The Dream of the Blue Turtles

Sting's debut solo album, "The Dream of the Blue Turtles", was released in 1985, reaching number two in the USA and number three in the UK. "Russians" was influenced by the Cold War and was a top 20 hit on the singles chart on both sides of the Atlantic.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : Guest 70: 8/10
Dec 24 2022 : Guest 75: 1/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Song/Album Matches:

In this series of quizzes, you have to match a number of songs by a particular group or artist with the studio albums on which they originally appeared.

  1. Elton John Album Match Average
  2. Stevie Wonder Album Match Easier
  3. Sting (and The Police) Album Match Easier
  4. Rush Album Match Average
  5. Pink Floyd Album Match Easier
  6. Genesis Album Match Average
  7. Deep Purple Album Match Average
  8. David Bowie Album Match Average
  9. The Rolling Stones Album Match Average
  10. Queen Album Match Easier
  11. Bob Dylan Album Match Easier
  12. The Beatles Album Match Average

2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us