Quiz about Pink Floyd Mainly Syd
Quiz about Pink Floyd Mainly Syd

Pink Floyd, Mainly Syd Trivia Quiz


Mainly Syd, but you need to be a Floyd addict, then again maybe not. Have fun, I did creating it.

A multiple-choice quiz by ArthurR. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
ArthurR
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,268
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
359
Last 3 plays: Guest 193 (8/10), Guest 98 (10/10), Guest 79 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is Syd Barretts real name? Hint

Barry John Barrett
Roger Keith Barrett
Keith James Barrett
Sidney James Barrett

2. What was the bands name before "The Pink Floyd Sound" (Later "Sound & The" were dropped)? Hint

The Blue Notes
The Movietones
The Tea Set
The Architects

3. Shortly before Syd and Pink Floyd parted ways, Syd tried to teach the band a new song titled "Have You Got it Yet". Why was it never recorded? Hint

Syd kept forgetting the words
Syd changed the composition on each performance
The rest of the group did not think it was good enough
It was too short

4. What was Syd's nickname amongs the group? Hint

Syd did not have one
The Acid Man
The Madcap
The Crazy Diamond

5. What is the Pink Floyd song "You've Got to be Crazy" now known as? Hint

Dogs
Pigs
Sheep
Animals

6. Richard Wright quit Pink Floyd towards the end of recording "The Wall" album due to disagreements with the band. What was his subsequent role in "The Wall" tour? Hint

He was not invited on the tour
He refused the tour
He was re-instated in the group
He was a paid musician

7. When Pink Floyd were supporting a Jimi Hendrix tour in the UK in 1967, Syd had to be replaced by David O'List when he failed to turn up for a gig. What group did David O'List play with? Hint

The Pretty Things
The Nice
Spooky Tooth
Bonzo Dog Do Da Band

8. Who played lead guitar in the early days when they were known as The Pink Floyd Sound? Hint

Syd Barrett
Dave Gilmour
Roger Waters
Bob Klose

9. Syd Barrett sadly passed away on 7 July 2006. What was the cause of his death? Hint

Heart Attack
Pancreatic Cancer
Drug Overdose
Suicide

10. Which is the only song by Pink Floyd that features both Syd Barrett and Dave Gilmour? Hint

Jugband Blues
Interstellar Overdrive
Astronomy Domine
Set the Controls for the Heart of the Sun


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Syd Barretts real name?

Answer: Roger Keith Barrett

Syd was born 6 Jan 1946 as Roger Keith Barrett and at the age of 14 was given the nickname Sid Barrett after a local Cambridge jazz musician. Syd changed the spelling in order to differentiate himself from his namesake.
2. What was the bands name before "The Pink Floyd Sound" (Later "Sound & The" were dropped)?

Answer: The Tea Set

Barrett created it on the spur of the moment from the given names of two blues musicians that he had in his record collection (Pink Anderson and Floyd Council) when he discovered that another band, also named the Tea Set, were to perform at one of their gigs.
3. Shortly before Syd and Pink Floyd parted ways, Syd tried to teach the band a new song titled "Have You Got it Yet". Why was it never recorded?

Answer: Syd changed the composition on each performance

In a demonstration of his frustration at being effectively sidelined, Barrett tried to teach the band a new song, "Have You Got it Yet?", but changed the composition on each performance making it impossible for them to learn.
4. What was Syd's nickname amongs the group?

Answer: The Crazy Diamond

"Shine On" was a tribute to Barrett, who, in an ironic twist, made an impromptu visit to the studio while it was being recorded. The band failed initially to recognise Barrett, who had gained weight and changed in appearance.
5. What is the Pink Floyd song "You've Got to be Crazy" now known as?

Answer: Dogs

"You've Got to be Crazy" and "Raving and Drooling" where initially written for "Wish You Were Here" but had no place in the new concept and were set aside. Later the titles changed to "Dogs" and "Sheep" and used were used on "Animals".
6. Richard Wright quit Pink Floyd towards the end of recording "The Wall" album due to disagreements with the band. What was his subsequent role in "The Wall" tour?

Answer: He was a paid musician

He was employed as a "paid musician" on the band's subsequent "The Wall" tour. Later he joined Dave Gilmour when Pink Floyd were regrouped.
7. When Pink Floyd were supporting a Jimi Hendrix tour in the UK in 1967, Syd had to be replaced by David O'List when he failed to turn up for a gig. What group did David O'List play with?

Answer: The Nice

Beginning 14 November the band supported Jimi Hendrix on a tour of England, but on one occasion, when Barrett failed to turn up, they were forced to replace him with David O'List.
8. Who played lead guitar in the early days when they were known as The Pink Floyd Sound?

Answer: Bob Klose

Bob Klose left in 1965, at the behest of his father and college tutors, and Barrett took over on lead guitar. This occurred just before the recording of "Arnold Layne".
9. Syd Barrett sadly passed away on 7 July 2006. What was the cause of his death?

Answer: Pancreatic Cancer

The cause of death was pancreatic cancer, but was often reported as "complications from diabetes".
10. Which is the only song by Pink Floyd that features both Syd Barrett and Dave Gilmour?

Answer: Set the Controls for the Heart of the Sun

The song features minor guitar work both from Dave Gilmour and Syd Barrett, making "Set the Controls for the Heart of the Sun" the only Pink Floyd song that features all five band members. Syd and Dave never were actually in the studio together for the recording of this song.
Source: Author ArthurR

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 193: 8/10
Jan 11 2023 : Guest 98: 10/10
Jan 04 2023 : Guest 79: 8/10
Dec 15 2022 : Guest 198: 2/10
Dec 13 2022 : Guest 152: 7/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us