Quiz about Pink Floyd Trivia
Quiz about Pink Floyd Trivia

Pink Floyd Trivia Trivia Quiz


Some trivia questions for the Pink Floyd fan. (That's everybody, right?)

A multiple-choice quiz by mikeslapse. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Pink Floyd

Author
mikeslapse
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
112,123
Updated
Dec 06 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
4560
Last 3 plays: Guest 184 (11/25), Guest 87 (17/25), Lex5 (17/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. David Gilmour joined the band after Syd Barrett went flaky from numerous acid adventures. How old was he and what year did he join? Hint

19, 1963
21, 1967
26, 1968
24, 1968

2. Who sang guest vocal on the song, "Have a Cigar"? Hint

Roger Waters
Roy Harper
David Gilmour
Ned Beatty

3. The song "Money" is unique in rock music because: Hint

of its use of sound effects
of the time signature
of Gilmour's tone changing every 24 bars
it has no guitar

4. Which British rock guitar god was a major influence on David Gilmour? Hint

Eric Clapton
All of these
Jimmy Page
Jeff Beck

5. The album "Piper at the Gates of Dawn" was recorded in this studio. Hint

Abbey Road Studios
Electric Ladyland
Brittania Row
Astoria

6. Nick Mason is the only band member to appear on every Pink Floyd release, from "Piper at the Gates of Dawn" through "P.U.L.S.E."

True
False

7. Name Rick Wright's first solo release. Hint

Wet Dream
Fictitious Sports
Arc of a Diver
Rick Wright

8. David Gilmour preferred which amp in the 70s? Hint

Loud
Marshall
Hi Watt
Fender

9. Nick Mason provided vocals on which of these songs? Hint

Remember a Day
Scarecrow
Pow R Toch
One of These Days

10. How many weeks was "Dark Side of the Moon" on the Billboard 200 charts? Hint

More than 2000
Exactly 212
About 950
18

11. On which album did David Gilmour and Jeff Beck both appear? Hint

About Face
Pulse
Wired
Muddy Waters Blues

12. The song "High Hopes" from the album "The Division Bell", was the first song started but the last song finished.

True
False

13. Who played bass on the song "Hey You"? Hint

Roger Waters
David Gilmour
Roy Harper
Gene Simmons

14. Gilmour usually writes the music for a song first. The song "Sorrow" is an exception.

True
False

15. Who was the band's number-one concert back up guitarist, during the 70s? Hint

Steve Miller
Tim Renwick
Snowy White
Mike Rutherford

16. The song "Wish You Were Here" has slide guitar in it.

True
False

17. Lee Ritenour, the great jazz-fusion guitar player, played on which release? Hint

The Division Bell
The Wall
Animals
Wish You Were Here

18. What shocking thing did Roger Waters do in 1977? Hint

he fought an unwinnable fight with David Gilmour
he realized he couldn't tune his bass
he asked Sinead O'Connor to sing at his Berlin wall concert.
he spat in a fan's face

19. During which recording sessions did Rick Wright "leave" the band? Hint

A Momentary Lapse of Reason
The Wall
Final Cut
Pros and Cons of Hitchiking

20. During the "Momentary Lapse of Reason" Tour, Gilmour used this brand of acoustic guitar the most. Hint

Taylor
Gibson
Takamine
Fender

21. Where was the album "Animals" was recorded? Hint

Astoria
Mussell Shoals
Abbey Road Stuios
Brittania Row

22. Pink Floyd has never won a Grammy.

True
False

23. The beginning of the song "Wish You Were Here" features which sound effect? Hint

Gilmour's car radio
a cash register
Nick Mason's stereo
a TV

24. The talking between songs on "Dark Side of the Moon" were culled from interviews conducted by these two band members. Hint

Dave and Rick
Roger and David
Roger and Nick
Nick and Dave

25. In which year did Pink Floyd release their first top 20 single?
Hint

1962
1972
1969
1967


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. David Gilmour joined the band after Syd Barrett went flaky from numerous acid adventures. How old was he and what year did he join?

Answer: 21, 1967

The rest is history.
2. Who sang guest vocal on the song, "Have a Cigar"?

Answer: Roy Harper

Neither Dave, Roger or Rick could nail the tune. Roy happened to be recording down the hall. They invited him to try. I guess it was a keeper.
3. The song "Money" is unique in rock music because:

Answer: of the time signature

7/8! The sax solo stays in this time sig. The guitar solo goes to a more conventional 4/4.
4. Which British rock guitar god was a major influence on David Gilmour?

Answer: Jeff Beck

Gilmour cites many rock and blues guitarists as major influences.
5. The album "Piper at the Gates of Dawn" was recorded in this studio.

Answer: Abbey Road Studios

The Beatles were down the hall recording "Sgt. Pepper."
6. Nick Mason is the only band member to appear on every Pink Floyd release, from "Piper at the Gates of Dawn" through "P.U.L.S.E."

Answer: True

Let's hope he's on the next one, too! For that matter, let's hope there is a next one! ;)
7. Name Rick Wright's first solo release.

Answer: Wet Dream

8. David Gilmour preferred which amp in the 70s?

Answer: Hi Watt

I believe now he's using Fenders with a Mesa Boogie 100 watt head as an overdrive unit!
9. Nick Mason provided vocals on which of these songs?

Answer: One of These Days

"One of these days, I'm going to cut you into little pieces!" One of the more chilling of Floyd songs.
10. How many weeks was "Dark Side of the Moon" on the Billboard 200 charts?

Answer: About 950

11. On which album did David Gilmour and Jeff Beck both appear?

Answer: Muddy Waters Blues

A great album!
12. The song "High Hopes" from the album "The Division Bell", was the first song started but the last song finished.

Answer: True

13. Who played bass on the song "Hey You"?

Answer: David Gilmour

Dave won Roger a lot of "Best Bass Player" awards from various polls.
14. Gilmour usually writes the music for a song first. The song "Sorrow" is an exception.

Answer: True

15. Who was the band's number-one concert back up guitarist, during the 70s?

Answer: Snowy White

16. The song "Wish You Were Here" has slide guitar in it.

Answer: True

Very subtle, but sweet.
17. Lee Ritenour, the great jazz-fusion guitar player, played on which release?

Answer: The Wall

18. What shocking thing did Roger Waters do in 1977?

Answer: he spat in a fan's face

7/6/77. Montreal, Quebec.
19. During which recording sessions did Rick Wright "leave" the band?

Answer: The Wall

For the "Momentary Lapse of Reason" Tour, Rick was a salaried employee. For "The Wall" tour he held the same status. Because of the expense of "The Wall" concerts, every other band member lost a lot of money. Rick was the only one to make money because he was paid per show.
20. During the "Momentary Lapse of Reason" Tour, Gilmour used this brand of acoustic guitar the most.

Answer: Takamine

His Gibson was used mostly in the studio.
21. Where was the album "Animals" was recorded?

Answer: Brittania Row

The studio that Floyd built.
22. Pink Floyd has never won a Grammy.

Answer: False

They won Best Rock Instrumental for "Marooned" from "The Division Bell".
23. The beginning of the song "Wish You Were Here" features which sound effect?

Answer: Gilmour's car radio

24. The talking between songs on "Dark Side of the Moon" were culled from interviews conducted by these two band members.

Answer: Roger and David

25. In which year did Pink Floyd release their first top 20 single?

Answer: 1967

Pink Floyd's first single, "Arnold Layne", was released in 1967.
Source: Author mikeslapse

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ltc717 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 184: 11/25
Jan 30 2023 : Guest 87: 17/25
Jan 27 2023 : Lex5: 17/25
Jan 26 2023 : Guest 185: 18/25
Jan 25 2023 : Guest 199: 9/25
Jan 24 2023 : Flyingbustub: 18/25
Jan 24 2023 : Guest 80: 15/25
Jan 22 2023 : Guest 81: 9/25
Jan 22 2023 : Guest 212: 15/25

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us