FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ray Parker Jr the Ghostbusting Musical Genius
Quiz about Ray Parker Jr the Ghostbusting Musical Genius

Ray Parker Jr., the Ghostbusting Musical Genius Quiz


This quiz is about the Detroit musician Ray Parker Jr. The quiz is about his solo career and other musical projects.

A multiple-choice quiz by workisboring. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. P

Author
workisboring
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
399,481
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
210
- -
Question 1 of 10
1. Ray Parker Jr. was a guest guitarist on which 1972 Stevie Wonder album? Hint


Question 2 of 10
2. Ray Parker Jr also performed in The Love Unlimited Orchestra. This group backed up which huge R&B legend? Hint


Question 3 of 10
3. Ray Parker Jr. formed which R&B band in 1977?
Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following songs was not recorded by Ray Parker Jr. and his R&B band between 1977 and 1981? Hint


Question 5 of 10
5. What was the name of the first solo hit single released by Ray Parker Jr. in 1982? Hint


Question 6 of 10
6. Which 1983 song by Ray Parker Jr. was about having trouble dealing with a lost love? Hint


Question 7 of 10
7. The signature song of Ray Parker Jr. is the theme song to the 1984 film "Ghostbusters". Which 1980s artist sued Ray Parker Jr. for copyright infringement over the song? Hint


Question 8 of 10
8. What was the name of the greatest hits album released by Ray Parker Jr. in 1984? Hint


Question 9 of 10
9. Ray Parker Jr. recorded the 1987 duet "Over You" with which singer? Hint


Question 10 of 10
10. Ray Parker Jr. was featured on whose 1990 single "All I'm Missing Is You"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ray Parker Jr. was a guest guitarist on which 1972 Stevie Wonder album?

Answer: Talking Book

Rey Parker Jr. played electric guitar on Stevie Wonder's 1972 song "Maybe Your Baby". This song came from Wonder's studio album "Talking Book". This album reached gold status in Canada and the United Kingdom.
2. Ray Parker Jr also performed in The Love Unlimited Orchestra. This group backed up which huge R&B legend?

Answer: Barry White

In 1973, Ray Parker Jr. joined Barry White's backup band The Love Unlimited Orchestra. The band released the international smash it "Love's Theme" in November of 1973. Ray Parker Jr. left The Love Unlimited Orchestra to start his next musical project.
3. Ray Parker Jr. formed which R&B band in 1977?

Answer: Raydio

Ray Parker Jr., Vincent Bohnam, Jerry Knight and Arnell Carmichael formed the band Raydio in 1977. The band recorded four albums for Arista Records between 1978 and 1981. The group disbanded in 1981 as Ray Parker Jr. wished to pursue a solo career.
4. Which of the following songs was not recorded by Ray Parker Jr. and his R&B band between 1977 and 1981?

Answer: Breakin'... There's No Stopping Us

"Breakin'... There's No Stopping Us" was a 1984 single recorded by Ollie & Jerry. Jerry Knight, formerly of the group Raydio, joined Raydio's session drummer Ollie E. Brown to record this song. The song was featured in the 1984 film "Breakin'".

Raydio released the singles "Jack and Jill" in 1978, "You Can't Change That" in 1979 as well as "A Woman Needs Love (Just Like You Do)" and in 1981. The two 1981 singles were credited to the group Ray Parker Jr. and Raydio.
5. What was the name of the first solo hit single released by Ray Parker Jr. in 1982?

Answer: The Other Woman

The song "The Other Woman" was the title track and lead single from the first solo album released by Ray Parker Jr. The song was a top ten hit in the United States, New Zealand and Australia. The song was about infidelity when the singer becomes blown away by another woman.
6. Which 1983 song by Ray Parker Jr. was about having trouble dealing with a lost love?

Answer: I Still Can't Get Over Loving You

The song "I Still Can't Get Over Loving You" was the lead single from the 1983 album "Woman Out of Control" by Ray Parker Jr. The up-tempo ballad was a top thirty hit in the United States and in Canada. The song was about having a hard time dealing with the end of a romantic relationship.
7. The signature song of Ray Parker Jr. is the theme song to the 1984 film "Ghostbusters". Which 1980s artist sued Ray Parker Jr. for copyright infringement over the song?

Answer: Huey Lewis

In 1985, Huey Lewis sued Ray Parker Jr. for copyright infringement. Lewis believed that the 1984 song "Ghostbusters" by Ray Parker Jr. sounded too similar to Huey Lewis and the News' 1984 song "I Want a New Drug". The parties settled out of court.
8. What was the name of the greatest hits album released by Ray Parker Jr. in 1984?

Answer: Chartbusters

Ray Parker Jr. released the compilation greatest hits album "Chartbusters" in 1984. New singles from the album included "Jamie" and "I've Been Diggin' You". This album reached gold status in the United States.
9. Ray Parker Jr. recorded the 1987 duet "Over You" with which singer?

Answer: Natalie Cole

The duet "Over You" by Ray Parker Jr. and Natalie Cole was featured on Parker's 1987 album "After Dark". The album was released by Geffen Records. The song was a top ten hit on the United States Billboard Hot R&B Singles chart.
10. Ray Parker Jr. was featured on whose 1990 single "All I'm Missing Is You"?

Answer: Glenn Medeiros

The 1990 "All I'm Missing Is You" was recorded by Glenn Medeiros featuring Ray Parker Jr. The song was Glenn Medeiros' second self-titled album in 1990. The single was produced by Ray Parker Jr.
Source: Author workisboring

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Musical Stars of the 1980s:

This list celebrates some of the stars who were on the soundtack of the 1980s

  1. The Amazing Billy Ocean Average
  2. I'm So Excited So Jump For My Quiz Average
  3. I Love Rock and Joan Jett Average
  4. Everybody Have Fun with a Wang Chung Quiz Average
  5. Ray Parker Jr., the Ghostbusting Musical Genius Average
  6. The Soulful Career of Michael McDonald Average
  7. The Music of Richard Marx Average
  8. My Kinda Rocker: Billy Squier Easier
  9. The Musical Career of LL Cool J Average
  10. The Dance Music Diva Taylor Dayne Average
  11. My Prerogative: The Music of Bobby Brown Average
  12. The Musical Duo Known As Wham! Easier

Also part of quiz lists:
7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us