FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Test Your Knowledge Of Bagpiping
Quiz about Test Your Knowledge Of Bagpiping

Test Your Knowledge Of Bagpiping Quiz


The following quiz test for some basic knowledge of bagpiping important for all players and fans.

A multiple-choice quiz by kiltguy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Woodwind
  8. »
  9. Bagpipes

Author
kiltguy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
29,779
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
521
- -
Question 1 of 10
1. What is the name of part on which the melody is played? Hint


Question 2 of 10
2. What is the combination of drones on the Highland Bagpipe? Hint


Question 3 of 10
3. What is closest to the correct pronunciation of piobaireachd? Hint


Question 4 of 10
4. What is the proper Gaelic term for the main theme of piobaireachd? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following has NOT been used in bagpipe bags? Hint


Question 6 of 10
6. Who of the following has won the Former Winners March, Strathspey and Reel at Inverness the most times? Hint


Question 7 of 10
7. The bagpipe 'A' is really closer to which note? Hint


Question 8 of 10
8. Which Bagpipe maker produces a set of pipes made all of plastic? Hint


Question 9 of 10
9. What is the most popular material for bagpipe manufacture today? Hint


Question 10 of 10
10. What do bagpipers use most often to tune the notes on the chanter? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of part on which the melody is played?

Answer: Chanter

In all bagpipes, of all nationalities, the melody is played on the chanter.
2. What is the combination of drones on the Highland Bagpipe?

Answer: Bass, tenor and tenor

The highland pipes have a bass drone and two tenor drones, the Irish Uillean pipes have one bass, baritone, and tenor.
3. What is closest to the correct pronunciation of piobaireachd?

Answer: Peeb-rock

'Piobaireachd' is the Gaelic word for 'Pipe music.'
4. What is the proper Gaelic term for the main theme of piobaireachd?

Answer: Urlar

Urlar is the Gaelic word meaning 'floor' or 'ground.' Piobairechd is composed of the Uralar and several variations, in specific order.
5. Which of the following has NOT been used in bagpipe bags?

Answer: Latex

Pipebags must not stretch at all, therefore, latex would not be used. Some bags have inside a canister of kitty litter, or similar substance, to control moisture.
6. Who of the following has won the Former Winners March, Strathspey and Reel at Inverness the most times?

Answer: Alasdair Gillies

Alasdair Gillies Has won the Inverness Former Winners MSR nine time, the most by any player in History.
7. The bagpipe 'A' is really closer to which note?

Answer: B Flat

The pitch of the Highland bagpipe has risen over the years to its present frequency of around 465Hz, near B Flat.
8. Which Bagpipe maker produces a set of pipes made all of plastic?

Answer: J. Dunbar

Dunbar remains the only maker that sells an all plastic bagpipe, alongside the traditional wood models.
9. What is the most popular material for bagpipe manufacture today?

Answer: African Blackwood

Until a disease wiped out most of the world's cocus trees, cocuswood was the most favored for turning bagpipes. African blackwood has become its replacement.
10. What do bagpipers use most often to tune the notes on the chanter?

Answer: Electrical tape

Bagpipers place black electrical tape over the hole on the chanter to flatten the notes when needed.
Source: Author kiltguy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ertrum before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us