Quiz about What Do You Know About Elvis Presley
Quiz about What Do You Know About Elvis Presley

What Do You Know About Elvis Presley? Quiz


Elvis Aaron Presley was born on 8 January 1935 and is referred to as "The King of Rock and Roll" or just "The King". He is one of the most famous singers ever. So, let's see, What Do You Know About Elvis Presley?

A multiple-choice quiz by wenray. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Elvis Presley

Author
wenray
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
345,620
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
546
Last 3 plays: Guest 93 (10/10), PaulT1962 (10/10), Guest 172 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. From where did Elvis get his Christian name? Hint

It was his father's middle name
His parents pulled the name out of a hat
It was his grandfather's name
His parents saw the name in a magazine

2. What year was an Elvis recording first played on radio? Hint

1951
1953
1954
1952

3. In 1956 Elvis had his first number one Billboard hit. What was the name of this song? Hint

Heartbreak Hotel
Blue Suede Shoes
Hound Dog
I Want You, I Need You, I Love You

4. Elvis only had five concerts outside the US. In what one country were these concerts all held? Hint

England
Australia
Germany
Canada

5. We all know that Elvis' manager was "Colonel" Tom Parker, who originally came from the Netherlands. Do you know what his real name was? Hint

Boudewijn de Groot
Matthijs Verschoor
Andre Hazes
Andreas Cornelius van Kujk

6. Where did Elvis' home, "Graceland" get its name? Hint

The name was chosen by his mother
From a Gospel song
The daughter of a previous owner was named Grace
It offered graceful living

7. What is the name of the first movie made by Elvis, in 1956? Hint

King Creole
Loving You
Love Me Tender
Jailhouse Rock

8. Elvis gave a pink Cadillac to his mother. What was her problem with the car? Hint

She could not see over the dashboard
It was too big to fit in her garage
She did not like the colour
She did not have a driver's licence

9. Where was the last concert ever given by Elvis? Hint

Madison Square Garden, New York
Las Vegas Hilton, Las Vegas
Hollywood Bowl, Hollywood
Market Square Arena, Indianapolis

10. What was the date of Elvis' death? Hint

25 September 1977
16 August 1977
18 Juy 1977
29 July 1977


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From where did Elvis get his Christian name?

Answer: It was his father's middle name

The name "Elvis" was his father's middle name. Elvis' father, Vernon Elvis Presley, was born in 1916 and his mother, Gladys Love Smith in 1912 and they married in 1933. Elvis's identical twin, Jesse, was stillborn.
2. What year was an Elvis recording first played on radio?

Answer: 1954

The first Elvis recording ever played on radio, in 1954, was "That's All Right". The B side was "Blue Moon of Kentucky." It was played on radio WHBQ by DJ Dewey Phillips, located in Memphis, USA. This recording brought widespread attention to Elvis, and the rest, of course, is history.
3. In 1956 Elvis had his first number one Billboard hit. What was the name of this song?

Answer: Heartbreak Hotel

"Heartbreak Hotel" was released in 1956 on the RCA Victor label and was his first million single seller. It was also the best-selling single that year. On the US Billboard pop chart this song rose to number one where it stayed for eight weeks and it reached number two on the UK chart.

The song was inducted into the Grammy Hall of Fame in 1995 and "Rolling Stone" magazine included this song on the list of "500 Greatest Songs of All Time" in 2004.
4. Elvis only had five concerts outside the US. In what one country were these concerts all held?

Answer: Canada

In 1957 Elvis (and the Jordanaires) went on a three-day tour to Canada where they gave concerts in Toronto, Ottawa and Vancouver.
5. We all know that Elvis' manager was "Colonel" Tom Parker, who originally came from the Netherlands. Do you know what his real name was?

Answer: Andreas Cornelius van Kujk

"Colonel" Thomas Andrew "Tom" Parker was born in 1909 and died in 1997. He entered the US illegally when he was 18 but then went back to the Netherlands. He returned to the US when he was 20 years old and worked in a carnival before enlisting in the US Army. However, he went AWOL and after spending time in solitary confinement he was discharged.
6. Where did Elvis' home, "Graceland" get its name?

Answer: The daughter of a previous owner was named Grace

The original owner of Graceland Farms was a Mr S C Toof, a commercial printer. The grounds were named after his daughter, Grace, who upon inheriting the property gave that part now known as "Graceland" to her niece and nephews. Her niece, Ruth, built the present mansion, "Graceland".
7. What is the name of the first movie made by Elvis, in 1956?

Answer: Love Me Tender

"Love Me Tender" was a black-and-white movie released in 1956 by 20th Century Fox. The film starred Richard Egan, Debra Paget and of course, Elvis Presley. This film was originally going to be called "The Reno Brothers".
8. Elvis gave a pink Cadillac to his mother. What was her problem with the car?

Answer: She did not have a driver's licence

Elvis gave his mother the second pink Cadillac he bought. The first one was destroyed when a brake lining caught fire. This second Cadillac was a 1955 Cadillac Fleetwood Series 60 and was originally blue with a black roof. However, he had it painted pink and he gave it to his mother. Unfortunately his mother, Gladys, never had a driver's license so it was always driven by Elvis in 1955 and 1956. Gladys always very proudly referred to it as "her" car. The Cadillac is on display at Graceland.
9. Where was the last concert ever given by Elvis?

Answer: Market Square Arena, Indianapolis

The last concert given by Elvis was held on 26 June 1977 at the Market Square Arena, Indianapolis. He finished that concert with the song "Can't Help Falling in Love With You." The concert was attended by an estimated 18,000 people.
10. What was the date of Elvis' death?

Answer: 16 August 1977

Even after his death on 16 August 1977, Elvis' estate still earns millions of dollars every year and he quite often tops "Forbes Magazine"' list of the highest earning dead celebrities.
Source: Author wenray

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 93: 10/10
Jan 29 2023 : PaulT1962: 10/10
Jan 18 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 17 2023 : Guest 142: 8/10
Jan 15 2023 : Bourman: 7/10
Jan 14 2023 : Guest 188: 5/10
Jan 13 2023 : Guest 98: 9/10
Jan 11 2023 : Guest 70: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 174: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. For Elvis Fans Average
2. Elvis Average
3. Elvis Presley Average
4. Elvis Presley 101 Tough
5. Elvis The King Of Rock And Roll Average
6. Oh, Elvis Tough
7. Elvis Presley Trivia! Tough
8. Elvis Lives! Average
9. Ultimate Elvis : Part 1 Tough
10. Elvis, You Shook Us Up! Average
11. The Elvis Years Average
12. All About Elvis, Part 2 Tough

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us