Quiz about A Proper Charlie  quiz on infamous Charlies
Quiz about A Proper Charlie  quiz on infamous Charlies

A Proper Charlie - quiz on infamous Charlies


To quote the late Kenneth Williams in the film "Carry on Cleo", "Infamy, infamy, they've all got it in for me". So, with that in mind, here is a quiz about infamous and famous people who are/were named Charles or Charlie.

A multiple-choice quiz by Glaschu. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. First Names
  8. »
  9. First Names C-D

Author
Glaschu
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
385,382
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
626
Last 3 plays: Dazzler101 (10/10), Guest 2 (6/10), Guest 45 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Our first Charlie was born under the star sign of Gemini. For a rock star, he is fairly quiet by comparison. He is the drummer of a famous English band which was formed in London in 1962 and still tours to this day. You can gloat with satisfaction when you get this Charlie correct. Hint

Charlie Moon
Charlie Watts
Charlie Rich
Charlie Moon

2. Moving on to France for our next Charles, we find a decorated officer of the First World War. A staunch supporter of the French Resistance during the Second World War and who eventually became the 18th President of France. Hint

Charles de France
Charles Aznavour
Charles de Gaulle
Charles Sohbraj

3. Crossing the pond to the USA for our next Charles. This good looking bank robber, outlaw and subsequently murderer, was born in Georgia. He is most famous for the 1933 Kansas City Massacre, what is his name? Hint

Keith Arthur "Pretty Boy" Floyd
Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd
Pink "Pretty Boy" Floyd
Charles Ronaldo Floyd

4. We move to Italy for our next Charles who carried out an elaborate money making scam which bears his name. If you know the scheme, then you will know his name Hint

Charles Ponzi
Charles Carollo
Charles Luciano
Charles Bronson

5. Staying in Europe for our next Charles who started life in Palermo, Sicily on August 25th 1902. His family moved to the US and eventually settled in Kansas City, Missouri. He ingratiated himself with the local Mafia boss, John Lazia, even to the extent of doing jail time for him. However, Lazia was gunned down in 1934 as he got out of the car which, incidentally, our Charles was driving. Who is this Charles? Hint

Charles Vincent "Charlie the Wop" Carrollo
Charles Aznavour
Charles Scribner
Charles Luciano

6. Roaming back to London to track down (pardon the pun) another Charlie. On August 8th, 1963, the Glasgow to London Royal Mail train was robbed of 2.6 million British Pounds. Our Charlie was part of the gang who carried out that robbery. Who is he? Hint

Charles Parnell
Charles Tiffany
Charlie Wilson
Charles Laughton

7. Our next infamous Charlie is found back in the USA although he was actually born in Sicily. Like an abundance of Sicilians during the early part of the 20th century, he and his family came to New York. As he grew up he became involved in illegal gambling and prospered selling alcohol during the prohibition years (1920-1933). Consider yourself fortunate if you get the name of this Charles. Hint

Charles Carrollo
Charles Theron
Charles Prince
Charles "Lucky" Luciano

8. Travelling over to my neck of the woods now, our next Charles is known the world over for his particular style of architecture and design. He attended the famous Glasgow School of Art and, along with his wife Margaret, designed the beautiful Hill House in Helensburgh, Dunbartonshire. Hint

Charles Rennie Mackintosh
Charles Rennie MacDonald
Charles Rennie Thompson
Charles Rennie McNair

9. A slightly different angle this time - I'll give you the Charles if you give me the ship he is associated with. Charles Darwin - and the ship is:

Hint

HMS Cairn
HMS Beagle
HMS Labrador
HMS Dug

10. Our last Charles is Charles Edward Stuart and while most associated with Scotland, was actually born in Italy. He is also known as "The Young Pretender" and "The Young Chevalier". Can you give me a third name for him? Hint

Good Prince Charlie
Charlie is my Darling
Bonnie Prince Charlie
Charlie the Confessor


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Our first Charlie was born under the star sign of Gemini. For a rock star, he is fairly quiet by comparison. He is the drummer of a famous English band which was formed in London in 1962 and still tours to this day. You can gloat with satisfaction when you get this Charlie correct.

Answer: Charlie Watts

Born 2nd June 1941 in London, Charlie is the drummer of the Rolling Stones.
Compared to his other bandmates, Charlie Watts was the quiet one and, for the most part, has kept his private life out of the public eye. He has been married to his wife Shirley Ann Shepherd since 1964. His contemporary, Keith Moon of the Who, was quite the opposite of our Charlie.

Source: Wikipedia
2. Moving on to France for our next Charles, we find a decorated officer of the First World War. A staunch supporter of the French Resistance during the Second World War and who eventually became the 18th President of France.

Answer: Charles de Gaulle

Charles de Gaulle was the 18th President of France from 1959 until 1969.
De Gaulle played the key role in the creation of the "French Fifth Republic" which is still the Constitution of France.

Source: Wikipedia
3. Crossing the pond to the USA for our next Charles. This good looking bank robber, outlaw and subsequently murderer, was born in Georgia. He is most famous for the 1933 Kansas City Massacre, what is his name?

Answer: Charles Arthur "Pretty Boy" Floyd

Pretty Boy Floyd was a notorious outlaw and had the distinction of being named as 'Public Enemy No. 1' by the FBI in 1934. Woody Guthrie romanticised Floyd's life when he penned "The Ballad of Pretty Boy Floyd" likening him to a modern day Robin Hood. Floyd was shot by police and FBI on 22nd April 1934.

Source: Wikipedia
4. We move to Italy for our next Charles who carried out an elaborate money making scam which bears his name. If you know the scheme, then you will know his name

Answer: Charles Ponzi

Financial fraudster, Charles moved to North America to carry out his swindling scheme. It was quite simple really, he invited people to join an investment company and the oldest members were paid by the newest members' investment capital. Although this scheme is synonymous with Charles Ponzi, similar cons had been carried out previously. The book "The Man who Broke the Bank at Monte Carlo" by Charles Deville Wells tells a similar tale.

Source: Wikipedia
5. Staying in Europe for our next Charles who started life in Palermo, Sicily on August 25th 1902. His family moved to the US and eventually settled in Kansas City, Missouri. He ingratiated himself with the local Mafia boss, John Lazia, even to the extent of doing jail time for him. However, Lazia was gunned down in 1934 as he got out of the car which, incidentally, our Charles was driving. Who is this Charles?

Answer: Charles Vincent "Charlie the Wop" Carrollo

Following the death of John Lazia in 1934, Charlie the Wop took over as Head of the Kansas City Mob. Five years later, however, like Al Capone, he was finally jailed for evading income taxes.

Source: Wikipedia
6. Roaming back to London to track down (pardon the pun) another Charlie. On August 8th, 1963, the Glasgow to London Royal Mail train was robbed of 2.6 million British Pounds. Our Charlie was part of the gang who carried out that robbery. Who is he?

Answer: Charlie Wilson

Wilson acted as the treasurer for the gang and divvied out a share of the proceedings to all who participated. Other notable members of the gang included Ronnie Biggs and Buster Edwards - the latter being played by Phil Collins in the film "Buster" in 1988.

Source: Wikipedia
7. Our next infamous Charlie is found back in the USA although he was actually born in Sicily. Like an abundance of Sicilians during the early part of the 20th century, he and his family came to New York. As he grew up he became involved in illegal gambling and prospered selling alcohol during the prohibition years (1920-1933). Consider yourself fortunate if you get the name of this Charles.

Answer: Charles "Lucky" Luciano

Luciano later became involved in making money with prostitution during the 1930s. US Attorney, during that period, Thomas E Dewey, clamped down on organised crime and ordered brothels in the New York City areas of Brooklyn and Manhattan to be raided. Luciano was subsequently charged and jailed. He was eventually deported back to Italy and died in Naples in 1962.

Source: Wikipedia
8. Travelling over to my neck of the woods now, our next Charles is known the world over for his particular style of architecture and design. He attended the famous Glasgow School of Art and, along with his wife Margaret, designed the beautiful Hill House in Helensburgh, Dunbartonshire.

Answer: Charles Rennie Mackintosh

A member of the "Glasgow School" Charles Rennie Mackintosh was born in Glasgow in June 1868. He favoured the "modernist" idea rather than relying on traditional or historical influences. Another notable building designed my Mackintosh is the Scotland Street School in Glasgow which is now a popular museum.

Source: Wikipedia
9. A slightly different angle this time - I'll give you the Charles if you give me the ship he is associated with. Charles Darwin - and the ship is:

Answer: HMS Beagle

Charles Darwin, the English naturalist, geologist and writer is famous for "The Origin of the Species", "The Voyage of the Beagle" and "The Descent of Man".

Source: Wikipedia
10. Our last Charles is Charles Edward Stuart and while most associated with Scotland, was actually born in Italy. He is also known as "The Young Pretender" and "The Young Chevalier". Can you give me a third name for him?

Answer: Bonnie Prince Charlie

Known for bringing about the Jacobite Rebellion in Scotland in in 1745.
The song "The Skye Boat Song" tells the story of his escape to Skye in 1746 after losing the Battle of Culloden. He dressed as a woman and was assisted by Jacobite sympathiser, Flora Macdonald.

Source: Wikipedia
Source: Author Glaschu

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 17 2023 : Dazzler101: 10/10
Jan 08 2023 : Guest 2: 6/10
Dec 10 2022 : Guest 45: 6/10
Dec 04 2022 : wellenbrecher: 10/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us