FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Pharaohs Tsars Emperors Kings and Queens
Quiz about Pharaohs Tsars Emperors Kings and Queens

Pharaohs, Tsars, Emperors, Kings and Queens Quiz


A simple quiz to introduce you to the different Pharaohs, Emperors,Tsars, Kings and Queens who left their marks on history.

A multiple-choice quiz by Jaffas85. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Author
Jaffas85
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
56,138
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
10382
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: bradez (7/10), DeepHistory (10/10), RedheadDane (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. What country did King Henry VIII rule? Hint


Question 2 of 10
2. Queen Cleopatra VII of Egypt was the last Pharaoh of Egypt but she wasn't really Egyptian. What country did Cleopatra's forebears come from? Hint


Question 3 of 10
3. Which French King was known as the 'Sun King'? Hint


Question 4 of 10
4. Which Duke of Normandy invaded and conquered England in 1066? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the ruling monarch of Great Britain in 1960? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the last Tsar of Russia? Hint


Question 7 of 10
7. One of Tsar Nicholas's daughters was rumoured to survive the Russian Revolution. There have been many impersonators over the years. What was the Princess's name? Hint


Question 8 of 10
8. Who was known as the 'heretic king' of Egypt? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the last Emperor of China? Hint


Question 10 of 10
10. Which Queen was nicknamed 'Bloody Mary'? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : bradez: 7/10
Jul 17 2024 : DeepHistory: 10/10
Jul 17 2024 : RedheadDane: 10/10
Jul 14 2024 : gracious1: 10/10
Jul 09 2024 : japh: 9/10
Jul 08 2024 : granpa46: 9/10
Jul 05 2024 : Guest 87: 9/10
Jul 02 2024 : drwinsac: 8/10
Jul 01 2024 : irishchic5: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What country did King Henry VIII rule?

Answer: England

Henry VIII is world renowned for taking six wives, dissolving the monasteries and making himself the Surpreme Head of the Church of England.
2. Queen Cleopatra VII of Egypt was the last Pharaoh of Egypt but she wasn't really Egyptian. What country did Cleopatra's forebears come from?

Answer: Macedonia

Cleopatra ruled Egypt between 52BC - 30BC. She married twice and had four children.
3. Which French King was known as the 'Sun King'?

Answer: King Louis XIV

Louis XIV was an absolute monarch who ruled France at the height of its glory in the 17th century.
4. Which Duke of Normandy invaded and conquered England in 1066?

Answer: William the Conqueror

William the Conqueror was promised the English throne by his distant cousin Edward the Confessor shortly before Edward's death. However, Edward was succeeded by the prominent Earl Harold in 1066, who ruled for nearly a year until William invaded to collect his inheritance.
5. Who was the ruling monarch of Great Britain in 1960?

Answer: Queen Elizabeth II

The Queen has been ruling Great Britain as a constitutional monarch since 1952.
6. Who was the last Tsar of Russia?

Answer: Tsar Nicholas II

Tsar Nicholas II was forced off the throne in 1917 by his people who found his regime far too harsh.
7. One of Tsar Nicholas's daughters was rumoured to survive the Russian Revolution. There have been many impersonators over the years. What was the Princess's name?

Answer: Anastasia

There have been many rumours that the princess survived the Russian Revolution.

The rumour was finally debunked in the 2000s: in 2001 (nine) and 2007 (two) the remains of the 11 members of the Tsar's family were found near Yekaterinburg (including Anastasia).
8. Who was known as the 'heretic king' of Egypt?

Answer: Akhenaten

Akhenaten changed the religion of Egypt radically during his reign. When he died many of his reforms collapsed and his new capital fell into ruins.
9. Who was the last Emperor of China?

Answer: Pu - Yi

Pu - Yi abdicated in 1912 in favour of a Republic being formed in China.
10. Which Queen was nicknamed 'Bloody Mary'?

Answer: Queen Mary I

Mary Tudor was nicknamed 'Bloody Mary' for burning over 300 hundred protestant heretics at the stake during her brief five year reign.
Source: Author Jaffas85

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us