FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queen Victoria
Quiz about Queen Victoria

Queen Victoria Trivia Quiz


A quiz about Queen Victoria. Have fun.

A multiple-choice quiz by JsusFreak. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Hanover
  8. »
  9. Victoria I

Author
JsusFreak
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,580
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2819
Last 3 plays: Guest 146 (3/10), Guest 174 (9/10), Guest 73 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. When was Queen Victoria born? Hint


Question 2 of 10
2. Prince Albert, Victoria's husband (and first cousin), was from which country? Hint


Question 3 of 10
3. How many children did Victoria and Albert have? Hint


Question 4 of 10
4. Victoria had a poor childhood. Her mother, the Duchess of Kent, treated her poorly along with which man? Hint


Question 5 of 10
5. What is NOT true of the proposal and marriage of Victoria and Albert? Hint


Question 6 of 10
6. Which one of Victoria and Albert's children was the most troublesome? Hint


Question 7 of 10
7. What bad habit did Queen Victoria disapprove of? Hint


Question 8 of 10
8. Queen Victoria mourned the loss of her husband, Albert, for practically the rest of her life.


Question 9 of 10
9. After her daughter Alice died in 1878, Victoria adopted her 'orphaned' granddaughter, Princess Alex. Which monarch did Alex marry? Hint


Question 10 of 10
10. When did Queen Victoria die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 17 2024 : Guest 146: 3/10
May 16 2024 : Guest 174: 9/10
May 08 2024 : Guest 73: 5/10
May 08 2024 : PurpleComet: 7/10
May 05 2024 : PosterMeerkat: 10/10
May 02 2024 : Guest 92: 5/10
Apr 29 2024 : Guest 81: 9/10
Apr 09 2024 : Guest 72: 9/10
Apr 07 2024 : Guest 70: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Queen Victoria born?

Answer: 1819

She was born in 1819, ascended the throne in 1837, and married in 1840.
2. Prince Albert, Victoria's husband (and first cousin), was from which country?

Answer: Germany

He was an obscure German prince before he married Victoria.
3. How many children did Victoria and Albert have?

Answer: 9

Victoria, Albert, Alfred, Alice, Helena, Louise, Arthur, Leopold, and Beatrice are the children of Victoria and Albert. The Church of England didn't allow contraceptives and the doctors at the time had a poor understanding of gynecology.
4. Victoria had a poor childhood. Her mother, the Duchess of Kent, treated her poorly along with which man?

Answer: Sir John Conroy

The Duke of Kent was Victoria's father and died very early on so she never knew him. King William IV, who ruled before Victoria, treated her wonderfully (he was her uncle). Lord Melbourne was Victoria's first Prime Minister and she looked up to him as a father figure.
5. What is NOT true of the proposal and marriage of Victoria and Albert?

Answer: Albert proposed to Victoria and she accepted

Albert NEVER proposed to Victoria. He wasn't allowed to because of his title of being a prince. Victoria fell head over heels in love when she first saw him (And I don't blame her. Albert's pretty good looking :))
6. Which one of Victoria and Albert's children was the most troublesome?

Answer: Albert a.k.a 'Bertie'

In modern terms, we'd refer to him as a 'rebellious punk.' He smoked, drank, and participated in debauchery. He was a problem for his parents, especially due to the fact that he was next-in-line for the throne of England.
7. What bad habit did Queen Victoria disapprove of?

Answer: Smoking

She dissapproved of smoking, believe it or not, putting her ahead of her time.
8. Queen Victoria mourned the loss of her husband, Albert, for practically the rest of her life.

Answer: True

After Prince Albert died of typhoid (and various other ailments), Victoria never really got over his death.
9. After her daughter Alice died in 1878, Victoria adopted her 'orphaned' granddaughter, Princess Alex. Which monarch did Alex marry?

Answer: Tsar Nicholas II

She married into the ill-fated Romanov family of Russia where she bore Nicholas five children, one of which was a hemophiliac (Victoria's son, Leopold was also a hemophiliac so it ran in the family).
10. When did Queen Victoria die?

Answer: 1901

She died in 1901, just one year after the birth of Elizabeth II's mother.
Source: Author JsusFreak

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us