FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Queen Victoria
Quiz about Queen Victoria

Average People Trivia: Queen Victoria | 10 Questions


This is a quiz on Britain's longest reigning monarch, Queen Victoria, who reigned from 1837-1901.

A multiple-choice quiz by lizzie2108. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Hanover
  8. »
  9. Victoria I

Author
lizzie2108
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
290,567
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
902
Last 3 plays: bocrow000 (5/10), Guest 70 (9/10), Guest 176 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What were Queen Victoria's given names? Hint


Question 2 of 10
2. Who were Queen Victoria's half brother and half sister?
Hint


Question 3 of 10
3. Until the age of three, what language did Queen Victoria speak? Hint


Question 4 of 10
4. Why was Queen Victoria never left alone when she was a child? Hint


Question 5 of 10
5. Who was Queen Victoria's first prime minister? Hint


Question 6 of 10
6. Who did Queen Victoria want to lift her into her coffin when she died? Hint


Question 7 of 10
7. After Prince Albert died, what did Queen Victoria wear for the rest of her life? Hint


Question 8 of 10
8. Queen Victoria had nine children and they all married into royal families. This gave Britain ties with almost every European royal family, and because of this Victoria is often referred to as? Hint


Question 9 of 10
9. What reigning monarch is Queen Victoria's great-great-granddaughter? Hint


Question 10 of 10
10. What previous monarch did Queen Victoria find extremely vain? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 09 2024 : bocrow000: 5/10
Apr 07 2024 : Guest 70: 9/10
Mar 26 2024 : Guest 176: 8/10
Mar 17 2024 : polly656: 8/10
Mar 16 2024 : mulder52: 7/10
Feb 23 2024 : GillIngham: 10/10
Feb 20 2024 : Guest 68: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What were Queen Victoria's given names?

Answer: Alexandrina Victoria

Georgiana Charlotte Augusta Alexandrina Victoria was the name first proposed for Queen Victoria but the Prince Regent who would later be George IV refused to allow his name, George, or his daughter's name, Charlotte Augusta, to be used as a name for the young princess. Victoria was named Alexandrina after the Russian Czar, Alexander I. Queen Victoria's mother wanted Victoria to come before Alexandrina but the Prince Regent said that no name would come before that of the Russian Czar.

After a long debate the Prince Regent told the priest who was baptizing Queen Victoria that the baby's name would be Alexandrina Victoria. Queen Victoria's mother thought it an insult that the princess should only have two names.

As a child Queen Victoria was called Drina.
2. Who were Queen Victoria's half brother and half sister?

Answer: Charles and Feodora

Charles and Feodora were Victoria's mother's, Princess Victoire of Saxe-Coburg's, children from her first marriage to Prince Emich Charles of Leiningen.
3. Until the age of three, what language did Queen Victoria speak?

Answer: German

Princess Victoire did not like any of Queen Victoria's uncles and preferred to keep Victoria away from them. Victoria spoke German until she was three years old when her uncle the future King Leopold of Belgium told Princess Victoire that if Victoria was to become England's Queen she would need to speak English and be English.

He said that Victoria could not show any signs of being anything but English, or the English people would not accept her.
4. Why was Queen Victoria never left alone when she was a child?

Answer: Her mother feared that Victoria's uncles would try to kill her to become king

Princess Victoire was afraid that any of Queen Victoria's uncles would kill Victoria just so they could be King when George IV died. If Princess Victoire could not be with Victoria she had one of her maids of honor stay with Victoria.
5. Who was Queen Victoria's first prime minister?

Answer: Lord Melbourne

Victoria's first prime minister was Lord Melbourne. They became close friends and he helped her learn her role as queen. Because of her loyalty to Melbourne, the queen supported his party, the Whigs, early in her reign. Later her husband, Prince Albert, persuaded her that the monarch should not favor any particular party.
6. Who did Queen Victoria want to lift her into her coffin when she died?

Answer: Her own sons

Queen Victoria left elaborate instructions for her funeral. Among these were that her own sons would lift her into her coffin. This was done when she died.
7. After Prince Albert died, what did Queen Victoria wear for the rest of her life?

Answer: black

Victoria mourned for Albert the rest of her life. She wore black every day and had his rooms kept exactly as they would have been if he had still been alive. Victoria even had hot water brought to his dressing room each morning for shaving.
8. Queen Victoria had nine children and they all married into royal families. This gave Britain ties with almost every European royal family, and because of this Victoria is often referred to as?

Answer: The Grandmother of Europe

Because it was Victoria's children that linked almost all of Europe's royal families together, Victoria became known as the Grandmother of Europe.
9. What reigning monarch is Queen Victoria's great-great-granddaughter?

Answer: Elizabeth II

Elizabeth is the daughter of George VI who was Queen Victoria's great-grandson. George VI was the son of George V who was Victoria's grandson. George V was the son of Edward VII who was Victoria's son.
10. What previous monarch did Queen Victoria find extremely vain?

Answer: Elizabeth I

Queen Victoria had dolls of all of the previous reigning monarchs. Upon being told that after Elizabeth I's death 2,000 dresses had been found, Queen Victoria threw down the doll of Elizabeth I and tore up the doll's skirt. Queen Victoria remarked that she no longer liked Queen Elizabeth because she must have been extremely vain to have owned 2,000 dresses.
Source: Author lizzie2108

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us