FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Victorias Daughters
Quiz about Victorias Daughters

"Victoria's Daughters" Trivia Quiz


By Jerrod M. Packard.

A multiple-choice quiz by valjoedg. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Hanover
  8. »
  9. Victoria I

Author
valjoedg
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
390,096
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
207
Last 3 plays: Guest 174 (7/10), PurpleComet (7/10), Guest 70 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many children did Victoria "Vicky" and Frederick "Fritz" have? Hint


Question 2 of 10
2. How many of Alice's children suffered from hemophilia? Hint


Question 3 of 10
3. What was Helena addicted to? Hint


Question 4 of 10
4. How many children did Louise have? Hint


Question 5 of 10
5. Which of Beatrice's children were carriers of hemophilia? Hint


Question 6 of 10
6. What was the cause of death of Vicky? Hint


Question 7 of 10
7. What were the last words of Alice, Grand Duchess of Hesse before her death in 1878? Hint


Question 8 of 10
8. Which of Helena of Schleswig-Holstein's children married? Hint


Question 9 of 10
9. How long was Louise the Duchess of Argyll? Hint


Question 10 of 10
10. How was Beatrice officially referred to in 1917? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 12 2024 : Guest 174: 7/10
May 08 2024 : PurpleComet: 7/10
Apr 07 2024 : Guest 70: 5/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many children did Victoria "Vicky" and Frederick "Fritz" have?

Answer: 8

Vicky and Fritz had eight children: William, Charlotte, Henry, Sigismund, Victoria, Waldemar, Sophie and Margaret. They were born in 1859, 1860, 1862, 1864, 1866, 1868, 1870 and 1872 respectively.
2. How many of Alice's children suffered from hemophilia?

Answer: 1

Of Alice's seven children Victoria, Elizabeth, Irene, Ernst, Friedrich, Alexandra and Marie only Friedrich suffered from hemophilia. Irene and Alexandra were carriers, but not sufferers as females are not sufferers of hemophilia.
3. What was Helena addicted to?

Answer: Laudanum

Whether she was truly ill or not remains to be seen. The doctor prescribed laudanum, which she became addicted to. Her husband Prince Christian persuaded the doctor to lessen the medicine and eventually stopped giving it to Helena altogether. The doctor prescribed a spirit lotion which she rubbed in her eyes with which was nothing more than a placebo.
4. How many children did Louise have?

Answer: None

It's entirely possible that a teenage bout of meningitis rendered Louise unable to have children. Her husband John Campbell Marquess of Lorne not once blamed her for it.
5. Which of Beatrice's children were carriers of hemophilia?

Answer: Victoria Eugenie

Alexander was not a sufferer nor a carrier and the same is said for Maurice who died of wounds in World War I. Leopold died in 1922 from a knee operation while being a sufferer of hemophilia. Only Victoria Eugenie was a carrier and two of her six children suffered from hemophilia - Alfonso and Gonzalo.
6. What was the cause of death of Vicky?

Answer: Cancer

Vicky a superb horsewoman was thrown from her horse and after constant pain it was discovered she had breast cancer. Unfortunately the cancer was beyond treating and Vicky suffered greatly and died less than seven months after Queen Victoria's death.
7. What were the last words of Alice, Grand Duchess of Hesse before her death in 1878?

Answer: "Dear Papa"

Nearly all of the Hesse-Darmstadt royal family had gone down with diphtheria except Alice and her daughter Elizabeth. Her daughter Marie died on November 14 , 1878 from complications of diphtheria. Alice had deliberately kept news of her death from the ill family especially son Ernst. Finally she told Ernst that Marie died and his reaction was so terrible that Alice broke the cardinal rule: don't touch and picked up her son and kissed him. On December 14 Alice died of diphtheria the seventeenth anniversary of Prince Albert's death.

Her last words were: "Dear Papa".
8. Which of Helena of Schleswig-Holstein's children married?

Answer: Marie Louise

Marie Louise married Prince Aribert of Anhalt on July 6, 1891 but the marriage was very unhappy and childless. She up and left him for Canada causing her father-in-law Prince Frederick of Anhalt to telegram her to return to her marital duties. Not too long later Queen Victoria sent a telegram to her granddaughter telling to come to her. Frederick had the marriage annulled not too long later. Marie Louise never remarried and was Helena's only child to marry.
9. How long was Louise the Duchess of Argyll?

Answer: 14 years

John's father George Campbell died in 1900 making him The Duke of Argyll and Louise as his duchess. This reign lasted only 14 years and yielded no children so there's no proof of her being a carrier of hemophilia.
10. How was Beatrice officially referred to in 1917?

Answer: HRH The Princess Beatrice

In response to war with Germany, King George V changed the royal family name from "Saxe-Coburg-Gotha" to "Windsor". No one in the royal family was referred to by their German names and titles. Upon her marriage to Henry, Beatrice became HRH Princess Henry of Battenberg. But in 1917 she officially reverted to HRH The Princess Beatrice.
Source: Author valjoedg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us