FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Life and Loves of Victoria Queen of England
Quiz about The Life and Loves of Victoria Queen of England

The Life and Loves of Victoria, Queen of England Quiz


Victoria is a heroine of mine. She was the longest reigning monarch and loved Albert with a passion until her death. This is the life and loves of Victoria, Queen of England.

A multiple-choice quiz by DarcyUK. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Hanover
  8. »
  9. Victoria I

Author
DarcyUK
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
95,089
Updated
Jan 16 22
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
979
- -
Question 1 of 20
1. When was Victoria born?

Answer: (Year)
Question 2 of 20
2. Who was her father? Hint


Question 3 of 20
3. What was her full name? Hint


Question 4 of 20
4. What was the name of her governess?
Hint


Question 5 of 20
5. Who was on the throne when Princess Victoria turned 18?

Answer: (Name followed by Roman numeral)
Question 6 of 20
6. What was the name of her uncle who wanted the marriage between Victoria and Albert to take place? Hint


Question 7 of 20
7. What was Prince Albert's full name? Hint


Question 8 of 20
8. In what year did Victoria and Albert marry? Hint


Question 9 of 20
9. What was the name of their first child? Hint


Question 10 of 20
10. Who, of their children, was a haemophiliac? Hint


Question 11 of 20
11. Three of her children died during her lifetime. Who was the first? Hint


Question 12 of 20
12. Which of Victoria's children didn't have children of their own? Hint


Question 13 of 20
13. Prince Albert is credited for the establishment of three museums in London. Which ones are they? Hint


Question 14 of 20
14. What was the most commonly known cause of Prince Albert's premature death?

Answer: (Common 'fever' of the time)
Question 15 of 20
15. What was the name of Victoria's first Prime Minister? Hint


Question 16 of 20
16. What was the name of Victoria's Scottish servant, whom she developed a good friendship with?

Answer: (Two Words)
Question 17 of 20
17. The public assumed that Victoria and this servant were lovers, and what nickname did they give her?

Answer: (Same title as the film starring Judi Dench)
Question 18 of 20
18. Her children had a nickname for the Scottish servant. What was it? Hint


Question 19 of 20
19. One of her great-grandchildren (a future King of England) was born on 14th December 1895, the 34th anniversary of Prince Albert's death. Who was born on that day?

Answer: (A clue is in the question .. name followed by Roman numerals)
Question 20 of 20
20. Where are Queen Victoria and Prince Albert buried? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 16 2024 : Guest 174: 9/20
May 08 2024 : PurpleComet: 15/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Victoria born?

Answer: 1819

Before the birth of Victoria, the only heir to the throne (in the next generation) was Princess Charlotte, who died in childbirth in 1817. Coincidentally, Charlotte was married to Victoria's uncle, the King of the Belgians.
2. Who was her father?

Answer: Edward, Duke of Kent

The above named was the fourth son of George III, his elder brothers had failed to produce legitimate heirs, and so he felt it his duty to marry, and leave his mistress of thirty years standing.
3. What was her full name?

Answer: Alexandrina Victoria

These names had to be approved by the the Prince Regent. They originally chose Victoire Georgiana Alexandrina, but the Regent refused Georgiana, as Alexandrina was in reference to the Tsar, and he refused to have his name come before or after that of the Tsar.
4. What was the name of her governess?

Answer: Baroness Lehzen

Her governess and a friend, who also looked after Victoria's eldest two children. She was sent back to Germany after the eldest child had a high fever and was not treated properly.
5. Who was on the throne when Princess Victoria turned 18?

Answer: William IV

This King had no legitimate children, but did have a number of illegitimate children, by the name of FitzClarence.
6. What was the name of her uncle who wanted the marriage between Victoria and Albert to take place?

Answer: Leopold

He was married to the heir presumptive, Princess Charlotte, who died in 1817. It was his sister Victoire, whom he recommended to marry Victoria's father.
7. What was Prince Albert's full name?

Answer: Franz August Karl Albert Emmanuel

Albert's father was Duke of Saxe-Coburg-Gotha, and his elder brother was to succeed his father. This is why Albert was deemed the more suitable partner for Victoria.
8. In what year did Victoria and Albert marry?

Answer: 1840

It only took Victoria five days to propose to Albert, after seeing him again for the first time in three years.
9. What was the name of their first child?

Answer: Victoria

Princess Victoria was the wife of the future (liberal) Kaiser Friedrich, who ruled Germany for a mere 100 days in 1888 before dying of cancer of the throat. Their child was Kaiser Wilhelm II, who led Germany to war in 1914.
10. Who, of their children, was a haemophiliac?

Answer: Leopold

Although a haemophiliac, he fathered two children, the second of which was born the very year he died.
11. Three of her children died during her lifetime. Who was the first?

Answer: Alice

The above's child also died the same year.
12. Which of Victoria's children didn't have children of their own?

Answer: Louise

Louise married the Duke of Argyll. She was very artistic, and became a sculptress.
13. Prince Albert is credited for the establishment of three museums in London. Which ones are they?

Answer: Natural History , Science and the Victoria and Albert

After the success of the Great Exhibition of 1851, with over six million visitors, the Prince wanted to establish museums that would permanently showcase the very things that the exhibition was about - industry, experiments, art and design, etc.
14. What was the most commonly known cause of Prince Albert's premature death?

Answer: Typhoid

It has also been claimed that Albert had stomach cancer. It seems that he had a very delicate constitution.
15. What was the name of Victoria's first Prime Minister?

Answer: Lord Melbourne

Her first Prime Minister was forced to send his wife away as she had developed a passion for the famous poet Byron.
16. What was the name of Victoria's Scottish servant, whom she developed a good friendship with?

Answer: John Brown

When she was buried, she had a photo of him and a lock of his hair with her.
17. The public assumed that Victoria and this servant were lovers, and what nickname did they give her?

Answer: Mrs. Brown

18. Her children had a nickname for the Scottish servant. What was it?

Answer: Mama's lover

19. One of her great-grandchildren (a future King of England) was born on 14th December 1895, the 34th anniversary of Prince Albert's death. Who was born on that day?

Answer: George VI

Named as a mark of respect for his great grandfather, he ascended the throne in 1936, and reigned for 16 years.
20. Where are Queen Victoria and Prince Albert buried?

Answer: Frogmore, Windsor

The effigies on the sarcophagus, were made just after the death of Prince Albert and were in the designer's studio until he died in 1867. Victoria's was not brought out until after her death.
Source: Author DarcyUK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us