Quiz about Real Famous Quotations
Quiz about Real Famous Quotations

Real Famous Quotations Trivia Quiz


A wee quiz about quotations and mis-attributions.

A multiple-choice quiz by Ivan Drago. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Quotes
  8. »
  9. Quote Challenge

Author
Ivan Drago
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
129,852
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
712
Last 3 plays: Guest 98 (3/10), Guest 175 (1/10), Guest 192 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who said: "O what a tangled web we weave, when first we practise to deceive"? Hint

William Shakespeare
Sir Walter Scott
Dr. Samuel Johnson
Robert Burns

2. Who said: "It's more than a game. It's an institution"? Hint

Thomas Hughes
Babe Ruth
Thomas Brown
Bill Shankly

3. Who said: "Greater love hath no man than this, that he lay down his friends for his life"? Hint

Wilfred Owen
Roy Jenkins
Winston Churchill
Jeremy Thorpe

4. Marie Antoinette actually said (in French of course): Hint

None of these
Let them eat bread
Let them eat cake
Let them eat kapsa

5. Which sportsman said: "Honey, I just forgot to duck"? Hint

Prince Nassem Hamed
Sir Garfield Sobers
Jack Dempsey
Joe DiMaggio

6. Which non-sportsman, paraphrasing the above, said: "I forgot to duck"? Hint

John Prescott
Ronald Reagan
Gerald Ford
Pope John Paul II

7. As well as Abe Lincoln who is sometimes accredited with saying, "You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all of the time; but you can't fool all the people all the time" ? Hint

Benjamin Franklin
Ulysses S. Grant
Phineas Barnum
Harry Houdini

8. From which of the Bard's plays is "If music be the food of love, play on; Give me excess of it, that, surfeiting, The appetite may sicken and so die." taken ? Hint

Hamlet
A Midsummer Night's Dream
Romeo and Juliet
Twelfth Night

9. From which of the Bard's plays is "Be not afraid of greatness: ... Some are born great, ... Some achieve greatness, ... And some have greatness thrust upon them." taken ? Hint

Twelfth Night
Hamlet
MacBeth
Love's Labour's Lost

10. Who wrote the appalling doggerel: "O, my Luve's like a red, red rose That's newly sprung in June; O my Luve's like the melodie That's sweetly played in tune." Hint

Ben Johnson (not the sprinter!)
William Shakespeare
Robert Burns
John Donne


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who said: "O what a tangled web we weave, when first we practise to deceive"?

Answer: Sir Walter Scott

This quotation comes from Scottish novelist and poet Sir Walter Scott (1771-1832) and was used in 'Marmion' published in 1808. However, it seems to be regularly misattributed to the Bard of Avon, much to the annoyance of Scots worldwide.
2. Who said: "It's more than a game. It's an institution"?

Answer: Thomas Hughes

From Thomas Hughes's famous novel, 'Tom Brown's Schooldays'. Hughes was a novelist, reformer and jurist. He was actually talking about cricket. Many people mistake this for Liverpool F.C. manager Bill Shankly's quote about football (soccer) not being a matter of life or death but being more important than that.
3. Who said: "Greater love hath no man than this, that he lay down his friends for his life"?

Answer: Jeremy Thorpe

Jeremy Thorpe MP after Prime Minister Harold Macmillan sacked half the cabinet in 1962. If you didn't read the quotation properly you might have gone for one of the World War One poets. Thorpe was cleverly (well clever for a politician anyway!) inverting a well-known piece of war poetry and verse from St. John's Gospel.
4. Marie Antoinette actually said (in French of course):

Answer: None of these

None of the above - Marie Antoinette, Queen of France (1755-1793) isn't recorded as saying any such thing. The earliest claim that she said 'Qu'ils mangent de la brioche' - 'Let them eat brioche' (usually misrendered as 'cake') dates from 1843, fifty years after her execution!
5. Which sportsman said: "Honey, I just forgot to duck"?

Answer: Jack Dempsey

Jack Dempsey (1895-1983), World Heavyweight Champion from 1919-1926 said this to his his wife after losing the World Heavyweight title bout in 1926. It has since been paraphrased by others - See below.
6. Which non-sportsman, paraphrasing the above, said: "I forgot to duck"?

Answer: Ronald Reagan

Ronald Wilson Reagan said this to his wife after the attempt on his life in the early eighties. He survived but was wounded. He was paraphrasing Jack Dempsey of course.
7. As well as Abe Lincoln who is sometimes accredited with saying, "You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all of the time; but you can't fool all the people all the time" ?

Answer: Phineas Barnum

Phineas Barnum of Barnum & Bailey's Circus (established 1871). The great showman was well-known for making disparaging quotes about the American public. He also famously countered that he could never lose money or lose out otherwise by underestimating the intelligence of the public.
8. From which of the Bard's plays is "If music be the food of love, play on; Give me excess of it, that, surfeiting, The appetite may sicken and so die." taken ?

Answer: Twelfth Night

From "Twelfth Night (or What You Will)" by Shakespeare, this is the opening line of the play and is spoken by the Duke of Illyria.
9. From which of the Bard's plays is "Be not afraid of greatness: ... Some are born great, ... Some achieve greatness, ... And some have greatness thrust upon them." taken ?

Answer: Twelfth Night

"Twelfth Night", again - sneaky Huh? But this is from Act III, Scene IV and is spoken by Malvolio.
10. Who wrote the appalling doggerel: "O, my Luve's like a red, red rose That's newly sprung in June; O my Luve's like the melodie That's sweetly played in tune."

Answer: Robert Burns

'Rabbie' Burns (1759-1796) - Hoots Mon ! Burns was usually a bit better than this but seems to have sunk to the level of a limerick on this occasion. The well-loved Scottish poet is celebrated worldwide with whisky (not in Saudi Arabia), haggis and poetry. Burns Night is on the 26th January and always begins with the bagpiping in of and address to the haggis.
Source: Author Ivan Drago

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 05 2023 : Guest 98: 3/10
Jan 25 2023 : Guest 175: 1/10
Jan 20 2023 : Guest 192: 4/10
Jan 11 2023 : Guest 172: 3/10
Jan 09 2023 : Guest 108: 5/10
Dec 31 2022 : Guest 101: 4/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Great Speeches of the 20th Century Difficult
2. Famous Speeches in History Difficult
3. Quotable Quotations Difficult
4. Who Said It First? Very Difficult
5. Quote Qwazy! Difficult
6. My Favorite Quotations Very Difficult
7. Quotes Difficult
8. Let Her Speak, Please! Difficult
9. Unfamiliar Quotations Very Difficult
10. I Wish I'd Said That Difficult
11. Who Said These Famous Quotes? Difficult
12. Quotations Difficult

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us