Quiz about Scottish Kings and Queens  1
Quiz about Scottish Kings and Queens  1

Scottish Kings and Queens [ 1 ] Quiz


A follow-up to my Scottish history quiz, a few more questions on Scotland's past royalty.

A multiple-choice quiz by alan03. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. Scottish Royals

Author
alan03
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
125,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
900
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Kenneth mac Alpin is considered Scotland's first king. Of where was he king before uniting the Scots and the Picts to form Scotia? Hint

Pictland
Dalriada
Strathclyde
Northumbria

2. Many of the early Scottish kings died very violent deaths, either in battle or were murdered by their successors. However, one king managed a reign of 43 years before abdicating and retiring to a monastery. Who was he? Hint

Kenneth II
Donald II
Constantine II
Indulf

3. Who succeeded King MacBeth? Hint

Malcolm Canmore
Duncan I
Donald Ban
Lulach

4. To which saint was Malcolm III married? Hint

St Margaret
St Edith
St Anne
St Mathilda

5. Malcolm III had 8 sons, how many of them succeeded him as king? Hint

2
5
3
8

6. Scotland had four Queens Regnant (as opposed to Queens Consort). In order, who were they? Hint

Mary I, Margaret, Anne & Mary II
Margaret I, Margaret II, Mary & Anne
Margaret, Mary I, Mary II & Anne
Mary I, Mary II, Elizabeth & Anne

7. What was "the Competition"? Hint

An attempt to decide who should be the next King
The rivalry between the kings of Scotland & England
An attempt to decide on a new wife for Alexander III
A tournament to decide ownership of the town of Berwick

8. King John Balliol was deposed by Edward of England in 1296 and Scotland was occupied by the English. How many years would pass before another Scottish king was crowned? Hint

10
6
1
18

9. Which of the following was not married to a Scottish king? Hint

Margaret of Denmark
Madeleine of France
Margaret of England
Katherine of France

10. Charles Edward Stuart, or Bonnie Prince Charlie, was the grandson of which king? Hint

Charles II
Charles I
William II
James VII


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Kenneth mac Alpin is considered Scotland's first king. Of where was he king before uniting the Scots and the Picts to form Scotia?

Answer: Dalriada

Kenneth was king of Dalriada which covered much of modern-day Argyll in western Scotland. Pictland covered most of the north. Strathclyde was an independent kingdom in the south-west of modern Scotland. Northumbria is in England but once extended to cover much of south-east Scotland.
2. Many of the early Scottish kings died very violent deaths, either in battle or were murdered by their successors. However, one king managed a reign of 43 years before abdicating and retiring to a monastery. Who was he?

Answer: Constantine II

Constantine reigned 900-943, one of the longest reigns of any Scottish king. He died the year following his abdication. Indulf was his son, who was later king himself.
3. Who succeeded King MacBeth?

Answer: Lulach

The historical MacBeth (r.1040-1057), whose name means 'Son of Life', appears to have been a very different character from the 'Macbeth' of Shakespeare's play. He overthrew his cousin Duncan I (r.1034-1040) - also very different from Shakespeare's portrayal of him - and reigned for 17 years before he was killed by Duncan's eldest son, Malcolm Canmore.

However, Malcolm did not gain the throne immediately. It passed instead to MacBeth's stepson, Lulach (known as Lulach the Simple), who reigned for less than a year before he too was killed by Malcolm.
4. To which saint was Malcolm III married?

Answer: St Margaret

Hungarian-born Margaret was the sister of the Saxon claimant to the English throne. She came to Scotland fleeing William the Conqueror and the Normans. She was Malcolm's second wife and bore him 6 sons and 2 daughters. She did much to introduce Roman Catholicism to Scotland, which had previously followed the Celtic form of Christianity. She was canonised in 1251.
5. Malcolm III had 8 sons, how many of them succeeded him as king?

Answer: 5

Malcolm III (r.1058-1093) was initially succeeded by his brother, Donald III (or Donald Ban (Donald the Fair) - the Donalbain of Shakespeare's 'Macbeth'). Donald was deposed by Malcolm's eldest son, Duncan II. Duncan was deposed in turn by Donald, who regained the throne this time ruling jointly with his nephew Edmund, the first of St Margaret's sons to rule. They were deposed by Edgar (r.1097-1107), another of Malcolm and Margaret's sons. Edgar was succeeded peacefully by his younger brother Alexander I (r.1107-1124) who was in turn succeeded by the youngest of Malcolm's sons, David I (r.1124-1153).

The sons who did not reign as king were Donald, Edward and Ethelred.
6. Scotland had four Queens Regnant (as opposed to Queens Consort). In order, who were they?

Answer: Margaret, Mary I, Mary II & Anne

Margaret, Maid of Norway (r.1286-1290), was only a child when she succeeded as the only surviving descendant of Alexander III (r.1249-1286), she died after four years without ever having set foot in Scotland. Mary I (r.1542-1567), better known as Mary, Queen of Scots, was also only as child when she succeeded (8 days old) and spent much of her reign in France. She returned to Scotland at the age of 19 but alienated many of the Scottish nobles and was forced to abdicate. She later fled to England and spent the last 20 years of her life in captivity before being beheaded for her involvement in a plot to overthrow Elizabeth of England.

Mary II (r.1688-1694) was the elder daughter of James VII and II, she ruled jointly with her husband, William of Orange, having overthrown her father. Anne (r.1702-1714) was Mary's sister, the last monarch to rule Scotland and England as seperate nations and the first to rule Great Britain.
7. What was "the Competition"?

Answer: An attempt to decide who should be the next King

When Queen Margaret died in 1290 she left no clear heir. 13 Competitors vied for the crown and the Scottish nobles appealed to King Edward of England to mediate. He eventually decided that John Balliol had the best claim and he was crowned in 1292.
8. King John Balliol was deposed by Edward of England in 1296 and Scotland was occupied by the English. How many years would pass before another Scottish king was crowned?

Answer: 10

Many of the Scots considered John to be the rightful king and continued to support his cause over that of Robert Bruce. Bruce's coronation in 1306 was controversial and many of the Scots nobles initially supported the occupying English rather than Bruce.
9. Which of the following was not married to a Scottish king?

Answer: Katherine of France

Margaret, daughter of the King Christian I of Denmark was married to James III (r.1460-1488). Margaret Tudor, daughter of King Henry VII of England was married to James IV (r.1488-1513). Madeleine, daughter of King Francis I of France was the first wife of James V (r.1513-1542). Katherine, daughter of King Charles VI of France was married to England's Henry V.
10. Charles Edward Stuart, or Bonnie Prince Charlie, was the grandson of which king?

Answer: James VII

Also known as the Young Pretender, Charles led the 1745 Jacobite Rebellion which attempted, unsuccessfully, to overthrow George II in favour of Charles's father, (known as the Old Pretender, and to the Jacobites as King James VIII and III). After his father's death Charles referred to himself as Charles III but died dissolute and bankrupt in 1788, never having returned to Scotland after fleeing in 1746.
Source: Author alan03

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us