Quiz about The Extraordinary Helen Keller
Quiz about The Extraordinary Helen Keller

The Extraordinary Helen Keller Quiz


This is a fairly easy quiz about the life of Helen Keller. Another person I find fascinating and inspirational.

A multiple-choice quiz by BrainyBlonde. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People K-L

Author
BrainyBlonde
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
49,988
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3542
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 73 (7/10), Guest 23 (2/10), maos264 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the name of Helen's teacher? Hint

Franny O'Sullivan
Franny Sullivan
Annie Sullivan
Annie O'Sullivan

2. In what year was Helen born? Hint

1890
1880
1870
1885

3. What caused her to be blind and deaf? Hint

No definite diagnosis
Born that way
The Flux
Acute congestion of the stomach and brain

4. How old were Helen and her teacher when they met? Hint

6 and 21
6 and 27
7 and 25
5 and 25

5. What was Helen's 'break through' word?

Answer: (One Word, five letters)
6. What famous inventor was Helen good friends with? Hint

Alexander Graham Bell
Eli Whitney
Thomas Alva Edison
Henry Ford

7. What year and college did Helen graduate from? Hint

Class of 1900, Radcliffe
Class of 1904, Vassar
Class of 1900, Vassar
Class of 1904, Radcliffe

8. Who invented braille?

Answer: (One or two words Think about the last name)
9. Who married? Hint

Neither
Helen
Annie
Both

10. How old was Helen when she died? Hint

70
80
78
87


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of Helen's teacher?

Answer: Annie Sullivan

Born Johanna Mansfield Sullivan she also had problems with vision and was a graduate of Perkins Institute for the Blind. It was Perkins Institute that recommended her to teach Helen. Helen always referred to her as 'Teacher'.
2. In what year was Helen born?

Answer: 1880

Her actual date of birth was June 27, 1880.
3. What caused her to be blind and deaf?

Answer: No definite diagnosis

At 19 months of age, Helen contracted a disease that produced a high fever and left as mysteriously and suddenly as it had come. Helen had always said her doctor called it acute congestion of the stomach and brain. In those days congestion or flux could mean anything. There never was an exact diagnosis. Medicine was still fairly primitive by today's standards.
4. How old were Helen and her teacher when they met?

Answer: 6 and 21

Arriving at Helen's home in Tuscumbia on March 3, 1887, Annie had already seen her share of hard times. She and her brother were orphans and she watched him die a slow death at a young age. She had more than one eye surgery to help her own vision problems. Annie and Helen were seldom apart until Annie's death on October 20, 1936.

They had almost become one person. In the words of one of Helen's biographers, 'It is impossible to write a book about Helen Keller that is not also a book about Annie Sullivan.'
5. What was Helen's 'break through' word?

Answer: water

After weeks and months of Annie trying to get through to Helen, Mr. and Mrs. Keller set a deadline for Annie's way of teaching to stop. It was near the end of this time period, when Annie was trying to teach Helen table manners, and she dragged Helen outside to the water pump, to fill up the jug Helen had spilled.

It was at that moment, Helen finally made the connection, that all things had a name and the 'spelling' Annie had been doing on and with her hands, were the names of things. Nothing would ever be the same for both Helen and Annie from that point forward.
6. What famous inventor was Helen good friends with?

Answer: Alexander Graham Bell

Bell may be famous for inventing the telephone, but his life's work was with and for the deaf. Dr. Bell however, was the one who recommended Captain Keller go to the Perkins Institute for the Blind, to see if there was anyone there that could help Helen. That person of course, turned out to be Annie Sullivan. It was because of this, that Bell and Helen became life long friends.
7. What year and college did Helen graduate from?

Answer: Class of 1904, Radcliffe

Although Annie was always by Helen's side, most thought it wasn't fair for Annie to read any exams to her. Therefore, they were translated into braille so Helen could 'read' the exam and answer the questions alone. The fact she was blind and deaf made studying hard and tedious, but she graduated in four years, with honors, along with her classmates from her freshman year. To me, it is proof positive, that if anyone wants to do anything badly enough, they can and will find a way!
8. Who invented braille?

Answer: Louis Braille

Born in 1809, Braille was blind from the age of three. With the drive and desperation to be able to 'read' he eventually came up with the braille alphabet. The idea came from the French Army's code of dots and dashes, raised up off the paper so they could be read in the dark.
9. Who married?

Answer: Annie

Annie married a man named John Albert Macy on May 2, 1905, but the marriage would not last. The final and permanent break-up was in 1934. There were many reasons, but the biggest contention was, Macy was living off of Helen's money.
10. How old was Helen when she died?

Answer: 87

After a series of small strokes, Helen retired from public life in 1961 and died on June 1, 1968. In her life she traveled the world, was a public speaker and a published author. Quite the accomplishments for anyone. Helen Keller showed the world, no matter the obstacle, you can go around it, over it, under it, or right through it. I think she did all four. What an amazing woman!
Source: Author BrainyBlonde

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 15 2023 : Guest 73: 7/10
Jan 04 2023 : Guest 23: 2/10
Jan 01 2023 : maos264: 7/10
Dec 31 2022 : Guest 76: 9/10
Dec 15 2022 : krajack99: 10/10
Dec 08 2022 : skatersarehott: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us