Quiz about Portait of Frida Kahlo 19071954
Quiz about Portait of Frida Kahlo 19071954

Portait of Frida Kahlo, 1907-1954 Quiz


Kahlo was a prominent figure in the art world. Her main influence being her love for her husband, she is still popular now with the likes of Madonna. How much do you know?

A multiple-choice quiz by vickivixen82. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People K-L

Author
vickivixen82
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
130,667
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
993
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When Frida Kahlo was born, what first name was she given? Hint

Magdalena
Frieda
Carmen
Cristina

2. What was her nationality? Hint

German
Mexican
Spanish
Brazilian

3. When she was at school she wanted to be an artist.

True
False

4. In what year did she join the Mexican Communist Party and fall in love with Diego Rivera? Hint

1925
1922
1928
1929

5. How did her first pregnancy end? Hint

She had a miscarriage
She had a stillbirth
She had the baby
She had a termination

6. In 1928 Frida painted a portrait of a woman who went on to have an affair with her husband Diego Rivera. Who was the woman? Hint

her cousin Carmen Romero
her sister Cristina
her friend Alicia Galant
her friend Eva Frederick

7. Where was the first solo exhibition of Frida Kahlo's works held? Hint

San Francisco
New York
Detroit
Mexico City

8. Kahlo travelled to Paris in 1939, where she exhibited her works at the Renou and Colle gallery and met which group of painters? Hint

The Surrealists
The Impressionists
The Cubists
The Expressionists

9. What did she do in 1948? Hint

became a member of the Seminario de Cultura Mexicana
rejoined Mexican Communist Party
received a national prize for her picture 'Moses'
spent 9 months in hospital

10. What was the date of Frida Kahlo's death? Hint

13 January 1954
13 June 1954
13 July 1953
13 July 1954


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When Frida Kahlo was born, what first name was she given?

Answer: Magdalena

She was born Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderon. She was born on the 6th July 1907 as the third daughter of Matilde Calderon de Kahlo and Wilhelm Kahlo.
2. What was her nationality?

Answer: Mexican

Her mother was Mexican, her father was German and she was born in Coyoacan, a part of Mexico City.
3. When she was at school she wanted to be an artist.

Answer: False

She was one of 35 girls out of roughly two thousand pupils at Escuela Nacional Preparatoria, where she admired the work of Diega Rivera. She was there with a view to study medicine. It was only after an accident on 17 September 1925, that she started to paint while convalescing in hospital.
4. In what year did she join the Mexican Communist Party and fall in love with Diego Rivera?

Answer: 1928

Kahlo first admired Rivera's work at school in 1922. She met him again in 1928. He painted 'Ballad of the Revolution', which showed Kahlo distributing weapons for the revolutionary struggle. They got married on 21 August the following year.
5. How did her first pregnancy end?

Answer: She had a termination

Frida Kahlo endured three pregnancies. The first had to be terminated due to incorrect position of the foetus, the second ended in miscarriage and the third ended with a termination due to 'infantilism of the ovaries'.
She illustrated her feelings about her miscarriage in the painting 'Henry Ford Hospital' or 'The Flying Bed' painted in 1932.
6. In 1928 Frida painted a portrait of a woman who went on to have an affair with her husband Diego Rivera. Who was the woman?

Answer: her sister Cristina

Kahlo painted 'Portait of My Sister Cristina' in 1928. Cristina also modelled for some of Rivera's work and this contact developed into an affair in 1934.
7. Where was the first solo exhibition of Frida Kahlo's works held?

Answer: New York

The Kahlo-Riveras moved to the USA in November 1930 for four years. San Francisco was where they first moved to, where Rivera had been commissioned to paint murals for the San Francisco Stock Exchange, then they moved on to Detroit.
In October 1938 an exhibition was held at Julien Levy's gallery in New York. She was happy to have this success because it meant freedom from her husband. She used this freedom and ended up having affairs with various men, including Nickolas Muray.
8. Kahlo travelled to Paris in 1939, where she exhibited her works at the Renou and Colle gallery and met which group of painters?

Answer: The Surrealists

In 1938 Kahlo painted 'What I Saw in the Water' or 'What the Water Gave Me', which contained a lot of fantasy and surrealist elements. Kahlo said, "They said I was a Surrealist, but I wasn't. I never painted dreams. I painted my own reality."
Kahlo does not enirely remove herself from reality in any of her works.
9. What did she do in 1948?

Answer: rejoined Mexican Communist Party

Kahlo became a member of the Seminario de Cultura Mexicana in 1942.
She received a national prize from the Ministry of Public Education in 1946, the same year that she had to go to New York for an operation on her spine.
In 1950 she had numerous operations on her spine and had to stay in hospital for nine months.
10. What was the date of Frida Kahlo's death?

Answer: 13 July 1954

In the years leading up to her death Frida kahlo was confined to a wheelchair for much of the time. She had to have her right leg amputated below the knee in 1953 but still managed to attend an exhibition of her works in Mexico.
In 1954 she caught pneumonia but still went to a demonstration against North-American intervention in Guatemala, against the advice of doctors. She died on 13 July in the Blue house she lived in with Rivera.
Source: Author vickivixen82

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us