Quiz about The Life of Frederick Douglass
Quiz about The Life of Frederick Douglass

The Life of Frederick Douglass Quiz


This quiz surveys the life and work of the African-American abolitionist and Civil Rights leader Frederick Douglass.

A multiple-choice quiz by skylarb. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D

Author
skylarb
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
402,554
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
238
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (16/20), dmaxst (13/20), Reamar42 (12/20).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where was Frederick Douglass born into slavery? Hint

New York
Maryland
Kansas
Florida

2. Frederick Douglass didn't learn to read until he escaped slavery.

True
False

3. While still a slave, Douglass fell in love with the free black woman who would later become his wife.

True
False

4. Which of the following did Frederick Douglass NOT do to escape slavery? Hint

Traveled by steamboat on the Delaware River
Disguised himself as a free black sailor
Traveled by foot for fifty-one miles
Traveled by railway from Baltimore

5. Frederick got his surname Douglass from the poem "The Lady of the Lake" by what 19th century Scottish novelist and poet? Hint

Robert Burns
Sir Walter Scott
William Wordsworth
Walt Whitman

6. Which of these positions did Frederick Douglass NOT hold at African Methodist Episcopal Zion Church? Hint

Sexton
Founder
Steward
Sunday School Superintendent

7. What well-known abolitionist and publisher of "The Liberator" newspaper did Douglass first hear speak in 1841? Hint

William Wilberforce
William Lloyd Garrison
Booker T. Washington
W.E.B. Du Bois

8. Douglass's most famous work was his autobiography, "Narrative of the Life of Frederick Douglass, ______" What comes after the comma in this title? Hint

Runaway
An American Slave
A Finally Free Man
Abolitionist

9. Frederick Douglass was legally emancipated before the Civil War because his supporters purchased his manumission.

True
False

10. The motto of Douglass's abolitionist newspaper was "Right is of no Sex - Truth is of no ____ - God is the Father of us all, and we are all Brethren." What word is missing from this blank? Hint

Shade
Lies
Bonds
Color

11. Frederick Douglass helped to found The Society for the Colonization of Free People of Color of America.

True
False

12. Frederick Douglass opposed the 15th amendment because it limited the right to vote only to black men. He believed accepting the compromise would delay women's suffrage and that African-Americans needed to hold out instead for an amendment that would ensure universal suffrage.

True
False

13. Douglass delivered a speech to the Rochester Anti-Slavery Sewing Society asking, "What to the slave is _____?" What holiday is missing from this blank? Hint

Christmas
The Fourth of July
Easter
Memorial Day

14. Frederick Douglass was the most photographed American of the 19th century.

True
False

15. Frederick Douglass was the first African-American to be nominated for what role? Hint

Governor of Virginia
Supreme Court Justice
President of the United States
Vice President of the United States

16. Frederick Douglass sparked controversy on January 24, 1884 by doing what? Hint

Refusing to leave the white's only section of a train
Servings as a guest lecturer to a class of white men at Duke University
Attempting to assassinate Grover Cleveland
Marrying a white woman

17. Frederick Douglass had five children. Which of the following is NOT true of his children? Hint

One was the founder of the Black Panther Party
Two were combat soldiers for the Union Army during the Civil War
One was a founding member of the National Association for Colored Women
One died in childhood

18. What Republican U.S. president appointed Frederick Douglass as the United States Minister Resident to Haiti in 1889? Hint

Grover Cleveland
Ulysses S. Grant
Benjamin Harrison
Theodore Roosevelt

19. "Opportunity is important but exertion is _____." Complete this quote from a speech by Frederick Douglass. Hint

Indispensable
Impossible
Inadequate
More important

20. Who did Frederick Douglass pay a death-bed visit to in 1877? Hint

The Mormon church president, Brigham Young
The British activist, William Lovette
The Native American military leader, Crazy Horse
His former owner, Thomas Auld


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Frederick Douglass born into slavery?

Answer: Maryland

Frederick Augustus Washington Bailey was born into slavery in Talbot County, Maryland to Harriet Bailey. Using records of his first owner, Aaron Anthony, historians have estimated he was born in February of 1818. He was separated from his mother in infancy and lived with his grandparents, a slave woman and a free black man.

A few years later, he was separated from his grandparents and taken to the Wye House plantation.
2. Frederick Douglass didn't learn to read until he escaped slavery.

Answer: False

In his childhood, Douglass was sent by his then owner Thomas Auld to serve Hugh Auld in Baltimore, where Auld's wife Sophia began teaching him the alphabet. However, her husband disapproved of the instruction, and so Sophia stopped teaching Douglass and hid all reading materials from him. Consequently, he was forced to teach himself to read in secrecy.

He learned from white children in the neighborhood, through observation, and eventually by reading newspapers and pamphlets. When he was later hired out to another plantation, he taught many of the slaves there to read.
3. While still a slave, Douglass fell in love with the free black woman who would later become his wife.

Answer: True

Douglass met Anna Murray, who was five years his senior, in 1837 in Baltimore when he was about 19. She helped him to escape North about a year later by giving him some of her savings to cover travel costs. Once secure, Douglass sent for her. They were married less than two weeks after his escape and remained married for 44 years.
4. Which of the following did Frederick Douglass NOT do to escape slavery?

Answer: Traveled by foot for fifty-one miles

Douglass escaped on September 3, 1838, in less than 24 hours. First, he took a northbound train from Baltimore, and then switched trains to travel by rail through Delaware. He carried papers from a free black sailor and disguised himself in a uniform Anna Murray had given him. Next, he traveled by steamboat on the Delaware River to Philadelphia, Pennsylvania. Finally, he went to a safe house in New York City owned by an abolitionist named David Ruggles.
5. Frederick got his surname Douglass from the poem "The Lady of the Lake" by what 19th century Scottish novelist and poet?

Answer: Sir Walter Scott

He had previously gone by his mother's name of Bailey and then Stanley and then Johnson. The name Douglass was suggested to him by a man he stayed with, Nathan Johnson. Douglass was the surname of two of the characters in the poem.
6. Which of these positions did Frederick Douglass NOT hold at African Methodist Episcopal Zion Church?

Answer: Founder

Formed in 1821 in New York City, the African Methodist Episcopal Zion Church was church home to Harriet Tubman and Sojourner Truth as well. Douglass was licensed as a preacher in 1839, and in that capacity he honed his oratorical skills. He also served as a sexton, steward, and Sunday School superintendent for the church.
7. What well-known abolitionist and publisher of "The Liberator" newspaper did Douglass first hear speak in 1841?

Answer: William Lloyd Garrison

Douglass heard the abolitionist speak at a meeting of the Bristol Anti-Slavery Society. He was already a regular subscriber to Garrison's weekly abolitionist newspaper. Garrison, unlike many abolitionists of his time, promoted immediate rather than gradual abolition of slavery. He also supported women's suffrage.
8. Douglass's most famous work was his autobiography, "Narrative of the Life of Frederick Douglass, ______" What comes after the comma in this title?

Answer: An American Slave

"Narrative of the Life of Frederick Douglass, An American Slave" was published on May 1, 1845. William Lloyd Garrison wrote a preface for the memoir, which also contains a letter from the abolitionist Wendell Phillips. To this day, it remains one of the most prominent memoirs of American slavery and is often assigned reading in American schools.
9. Frederick Douglass was legally emancipated before the Civil War because his supporters purchased his manumission.

Answer: true

After publishing his autobiography, Douglass feared being recaptured and returned to his former owner, Hugh Auld. So he sailed abroad and lived in England and Ireland for two years. There, he gave lectures and gained supporters who gathered money and negotiated with his legal owner to purchase his manumission.

The negotiations were complicated; Thomas Auld had given Douglass to his brother Hugh Auld, so the negotiators had Thomas sell his portion in Douglass to Hugh, and then Hugh finalized the paperwork to render Douglass legally free in December of 1846.

The cost? 150₤ Sterling.
10. The motto of Douglass's abolitionist newspaper was "Right is of no Sex - Truth is of no ____ - God is the Father of us all, and we are all Brethren." What word is missing from this blank?

Answer: Color

While in Ireland and Britain, Douglass collected £500, which he used to begin publication of his first abolitionist newspaper, "The North Star," on December 3, 1847. It later merged with the "Liberty Party Paper" published by Gerrit Smith.
11. Frederick Douglass helped to found The Society for the Colonization of Free People of Color of America.

Answer: false

Douglas, and his newspaper, vehemently opposed the idea of recolonization. The predominantly white society, also known as the American Colonization Society (ACS), sought to send blacks back to Africa through a program of voluntary return to a colony that is now Liberia.

However, most ex-slaves and their descendants had by then lived in in the United States for generations and had no desire to "return" to a continent they had never seen.
12. Frederick Douglass opposed the 15th amendment because it limited the right to vote only to black men. He believed accepting the compromise would delay women's suffrage and that African-Americans needed to hold out instead for an amendment that would ensure universal suffrage.

Answer: False

Douglass was the only African-American to attend the Seneca Falls Conference on women's rights, which was held July 19-20, 1848 in upstate New York. Many of the other attendees opposed extending the right to vote to women, but Douglass's oratory on behalf of the cause helped to persuade the assembly to pass Elizabeth Cady Stanton's resolution on women's suffrage.

However, when it later came to passage of the 15th amendment, Stanton and Douglass disagreed. Douglass supported the amendment, while Stanton opposed it because she believed its passage would delay women's suffrage for decades, but if they continued to push and work together, they could get universal suffrage sooner. Douglas, however, thought such an approach would only delay black male suffrage.

The 15th was ratified on February 3, 1870. The 19th amendment, giving women the right to vote, was not ratified until 1920.
13. Douglass delivered a speech to the Rochester Anti-Slavery Sewing Society asking, "What to the slave is _____?" What holiday is missing from this blank?

Answer: The Fourth of July

Delivered on July 5, 1852, the address is commonly considered to be one of the greatest anti-slavery speeches in history. In the address, Douglass asked: ""What, to the American slave, is your 4th of July? I answer; a day that reveals to him, more than all other days in the year, the gross injustice and cruelty to which he is the constant victim."
14. Frederick Douglass was the most photographed American of the 19th century.

Answer: True

One hundred and sixty distinct portraits of Frederick Douglass exist today. That's 34 more than exist of Abraham Lincoln. Douglass was a fan of photography because he believed it could help to overcome whites' prejudices about blacks by showing them dignified portraits of real-life black people instead of stereotypical, racist, or menacing caricatures.
15. Frederick Douglass was the first African-American to be nominated for what role?

Answer: Vice President of the United States

Douglass was nominated to serve as Victoria Woodhull's running mate for the Equal Rights Party in 1872. However, Douglass never sought or acknowledged his vice presidential nomination. He had supported the campaign of Ulysses S. Grant in 1868, and Grant won a second term in 1872.
16. Frederick Douglass sparked controversy on January 24, 1884 by doing what?

Answer: Marrying a white woman

A little over a year after his first wife Anna died, Frederick Douglass married a white suffragist and former abolitionist, Helen Pitts, who was twenty years his junior. Although Helen's parents were abolitionists, they were not in favor of the marriage. Reverend Francis J. Grimké, a mixed-race Presbyterian minister, performed the ceremony, and the couple remained married for eleven years.
17. Frederick Douglass had five children. Which of the following is NOT true of his children?

Answer: One was the founder of the Black Panther Party

All of his children were from his first marriage. Annie Douglass died at the age of ten. Rosetta Douglass was a founding member of the National Association for Colored Women. Charles Remond Douglass was the first African-American to enlist in the Union Army in New York during the Civil War. Lewis Henry Douglass fought for the 54th Massachusetts Infantry Regiment in the Civil War and attained the highest rank an African-American man could reach at the time, that of Sergeant Major. Frederick Douglass, Jr. was an official recruiter of black soldiers for the Union Army, though he was not himself a combat soldier.

The Black Panther Party was founded in 1966 by Bobby Seale and Huey Newton.
18. What Republican U.S. president appointed Frederick Douglass as the United States Minister Resident to Haiti in 1889?

Answer: Benjamin Harrison

Benjamin Harrison was the 23rd president of the United States and served from 1889 to 1893. Douglass resigned the position in the summer of 1891. Douglass was a frequent adviser to U.S. Republican presidents. He conferred with Abraham Lincoln on the treatment of African-American soldiers. He also discussed black suffrage with Andrew Johnson.
19. "Opportunity is important but exertion is _____." Complete this quote from a speech by Frederick Douglass.

Answer: Indispensable

This line comes from "Self-Made Men," a lecture Douglass delivered for the first time in 1859. He emphasized the importance of hard work and went on to say, "Give the negro fair play and let him alone. If he lives, well. If he dies, equally well. If he cannot stand up, let him fall down."
20. Who did Frederick Douglass pay a death-bed visit to in 1877?

Answer: His former owner, Thomas Auld

Douglass wrote of the 1877 encounter in the final edition of his autobiography, "The Life and Times of Frederick Douglass" (1881):

"He had struck down my personality, had subjected me to his will, made property of my body and soul, reduced me to a chattel [. . .] I, on my part, had traveled through the length and breadth of this country and of England, holding up this conduct of his, in common with that of other slaveholders, to the reprobation of all men who would listen to my words [. . . ] yet here we were, after four decades, once more face to face--he on his bed, aged and tremulous, drawing near the sunset of life, and I, his former slave, United States Marshal of the district of Columbia, holding his hand and in friendly conversation with him in a sort of final settlement of past differences preparatory to his stepping into his grave, where all distinctions are at an end, and where the great and the small, the slave and his master, are reduced to the same level."
Source: Author skylarb

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 03 2022 : Guest 99: 16/20
Oct 22 2022 : dmaxst: 13/20
Oct 10 2022 : Reamar42: 12/20

Related Quizzes
This quiz is part of series Famous African-Americans:

All of my quizzes on either the lives or works of African-American writers and/or historical figures.

  1. A Langston Hughes Survey Average
  2. Booker T. Washington Average
  3. W.E.B. Du Bois Average
  4. The Life of Frederick Douglass Average
  5. Nat Turner and His Rebellion Average
  6. James Baldwin Average

11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us