Quiz about Timothy Leary
Quiz about Timothy Leary

Timothy Leary Trivia Quiz


Tim Leary was a controversial advocate of LSD.

A multiple-choice quiz by star_gazer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People K-L

Author
star_gazer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,004
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
535
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Timothy Leary was born of Irish decent in 1920 in Springfield, MA. He had discipline problems as a college student in a number of schools including? Hint

Oxford University
Annapolis Naval Academy
West Point Military Academy
Notre Dame University

2. Leary was awarded a PhD in what scholastic discipline? Hint

Chemistry
Psychology
Mathematics
Sociology

3. In 1960 Leary tried psychedelic mushrooms for the first time in Mexico and he was amazed at their power. Now he had found his "life's purpose". He returned to Harvard to begin organizing experiments to show the huge potential psychedelics had to help the world. One of these experiments was done at which jail? Hint

Rikers Island Prison
Alcatraz Prison
Concord Prison
Sing Sing Prison

4. Numerous students and professors at Harvard were being administered LSD for a wide variety of reasons with Leary in support of it all, then parents started to complain to the school administration, and media attention focused on "happy" Cambridge. In 1963 Tim Leary was fired from Harvard along with who? Hint

Nathan M. Pusey
Richard Alpert
Anthony Russo
Ralph Metzner

5. The Hitchcock brothers and sister (wealthy heirs to the Mellon fortune) helped Leary by giving him the use of a mansion in Millbrook, NY. For about the next five years Leary used this mansion to conduct experiments with various groups of people. However the local assistant D.A. constantly harassed Leary during his stay there. What was his name? Hint

G. Gordon Liddy
J. Edgar Hoover
Howard Hunt
Bill Bennett

6. In October of 1966 LSD was made illegal in the US. Just prior to this Leary founded a religion that used LSD as a sacrament in an unsuccessful attempt to keep LSD legal on religious grounds. The name of this religion was? Hint

The Brotherhood of Eternal Love
The Church of Phun
The League for Spiritual Discovery
The International Foundation for Internal Freedom

7. In 1966 and 1967 Leary toured various Colleges and attended a large number of hippie gatherings. It was during this time that he coined what catch phrase that he will always be remember for? Hint

"Turn on, tune in, drop out."
"Better living through chemistry."
"Make love not war."
"Be Here. Be Now."

8. Timothy Leary was put in prison in 1970 for violating US drug laws. After he was able to escape which group then helped him leave the country? Hint

The Symbionese Liberation Army
The Weathermen
The Yippies
Students for a Democratic Society

9. Like many men in the spotlight Timothy Leary had numerous wives, five in all. Sadly, one of them committed suicide while she was still married to Leary. What was her first name? Hint

Marianne
Joanna
Rosemary
Barbara

10. Tim Leary died May 31, 1996 due to cancer. What special treatment was done to his remains? Hint

His body was frozen.
His ashes were launched into space.
He was buried on the grounds of the Millbrook mansion.
His ashes were sprinkled in the Ganges river in India.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Timothy Leary was born of Irish decent in 1920 in Springfield, MA. He had discipline problems as a college student in a number of schools including?

Answer: West Point Military Academy

Tim Leary was charged with breaking the Honor Code for not being present at reveille in the 1940s and he was "silenced" which forbade his fellow cadets to talk with him.

The other distinguished schools listed Leary never attended.
2. Leary was awarded a PhD in what scholastic discipline?

Answer: Psychology

He received his PhD from UC Berkley and went on to teach at Harvard University from 1959 to 1963.
3. In 1960 Leary tried psychedelic mushrooms for the first time in Mexico and he was amazed at their power. Now he had found his "life's purpose". He returned to Harvard to begin organizing experiments to show the huge potential psychedelics had to help the world. One of these experiments was done at which jail?

Answer: Concord Prison

The recidivism rate of Concord prisoners (returning after serving time) was 80 percent, but Leary's psychedelic testing brought that rate down to 20 percent. Although these results have been questioned, Leary showed this as clear evidence of the positive power of psychedelics.

Alcatraz, Sing Sing, and Riker's Island are three well known US prisons but not the sites for any testing done by Tim Leary.
4. Numerous students and professors at Harvard were being administered LSD for a wide variety of reasons with Leary in support of it all, then parents started to complain to the school administration, and media attention focused on "happy" Cambridge. In 1963 Tim Leary was fired from Harvard along with who?

Answer: Richard Alpert

Alpert was fired shortly after Leary and he shared in Leary strong belief in the goodness of LSD. Alpert stayed with Leary for a number of years and continued to experiment with psychedelics until he left for a personal adventure in India. There he found a Guru and changed his name to Ram Dass. He has since authored a number of books and has switched his focus from LSD to spiritual growth.

Nathan M. Pusey was the president of Harvard when Leary and Alpert were fired.

Anthony Russo first "turned on" Leary to psychedelics in Mexico.

Ralph Metzner co-authored a book with Leary and Alpert called "The Psychedelic Experience".
5. The Hitchcock brothers and sister (wealthy heirs to the Mellon fortune) helped Leary by giving him the use of a mansion in Millbrook, NY. For about the next five years Leary used this mansion to conduct experiments with various groups of people. However the local assistant D.A. constantly harassed Leary during his stay there. What was his name?

Answer: G. Gordon Liddy

Because of the many clashes with law enforcement, most led by Liddy, Leary decided to move out of Millbrook.

Liddy went on to serve in the Nixon administration and became a part of the Watergate scandal and served five years in prison.

Howard Hunt was also involved with the Watergate scandal and served time in jail as well.

J. Edgar Hoover was the first director of the FBI from 1935 to 1972.

Bill Bennett was the "Drug Czar" under George H. W. Bush.
6. In October of 1966 LSD was made illegal in the US. Just prior to this Leary founded a religion that used LSD as a sacrament in an unsuccessful attempt to keep LSD legal on religious grounds. The name of this religion was?

Answer: The League for Spiritual Discovery

With the exception of The Church of Phun, Leary was connected to all of these spiritual groups in some way.

Leary limited the membership of The League for Spiritual Discovery to three hundred and fifty people but authored a pamphlet that instructed others how to start their own religions.
7. In 1966 and 1967 Leary toured various Colleges and attended a large number of hippie gatherings. It was during this time that he coined what catch phrase that he will always be remember for?

Answer: "Turn on, tune in, drop out."

This catch phrase first came to Leary while he was in the shower and he first said it in public January 14, 1967 at a Human-Be-In in San Fransisco at Golden Gate Park.

The other statements were from the Sixties but did not come from Leary.

"Be Here. Be Now." is the title of a book written by Richard Alpert about his experiences in India.
8. Timothy Leary was put in prison in 1970 for violating US drug laws. After he was able to escape which group then helped him leave the country?

Answer: The Weathermen

The Weathermen were an extreme leftist group in the US that advocated violence to achieve its goals.

Leary himself was able to escape from a minimum security prison and then the Weathermen were able to sneak him out of the US with his wife to Africa.

The other groups also were very radical and unfortunately at times violent.
9. Like many men in the spotlight Timothy Leary had numerous wives, five in all. Sadly, one of them committed suicide while she was still married to Leary. What was her first name?

Answer: Marianne

Marianne was Leary's first wife and killed herself in 1955. This left Leary a single father with a son and daughter.

He married his other wives after he had gained some attention due to his work with LSD.

Ironically when he died he was a single man with his son at his side.
10. Tim Leary died May 31, 1996 due to cancer. What special treatment was done to his remains?

Answer: His ashes were launched into space.

Along with Gene Roddenberry (creator of Star Trek) and others, some of Timothy Leary's ashes were launched in a Pegasus rocket where it remained in Earth's orbit for six years until it burned up.

Thank you for taking my quiz I hoped that you learned something about this most remarkable man: Timothy Leary.
Source: Author star_gazer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us