Quiz about Cult Leaders
Quiz about Cult Leaders

Cult Leaders Trivia Quiz


There are many cults out there. In this quiz, you'll attempt to match each cult to its leader or leaders.

A matching quiz by Hutchhxcx. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religious Figures

Author
Hutchhxcx
Time
4 mins
Type
Match Quiz
Quiz #
392,520
Updated
Jan 13 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
324
Mobile instructions: Press on an answer on the right. Then, press on the gray box it matches on the left.
(a) Drag-and-drop from the right to the left, or (b) click on a right side answer box and then on a left side box to move it.
QuestionsChoices
1. Heavens Gate  
David Koresh
2. Aum Shinrikyo  
Luc Jouret and Joseph Di Mambro
3. The Ant Hill Kids  
Anne Byrne
4. FLDS  
Warren Jeffs
5. The Children of God  
Marshall Applewhite and Bonnie Nettles
6. Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God  
Shoko Asahara
7. Branch Davidians  
Roch Thériault
8. The Family  
David Berg
9. The People's Temple  
Credonia Mwerinde and Joseph Kibweteere
10. Solar Temple  
Jim Jones






Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Heavens Gate

Answer: Marshall Applewhite and Bonnie Nettles

Known to their followers as Do and Ti, Bonnie Nettles (aka Ti) died of liver cancer before Marshall Applewhite (aka Do) decided to lead his cult in the decision of mass suicide. Founded in 1974 in San Diego, California, they ceased operations in 1997.
2. Aum Shinrikyo

Answer: Shoko Asahara

Founded in 1984, this cult has rebranded and is now called Aleph. At the time of Shoko Asahara's reign, Aum Shinrikyo members created many different attempts at biological warfare in Japan, including a deadly attack in 1995.
3. The Ant Hill Kids

Answer: Roch Thériault

Running in Ontario, Canada from 1977 - 1989, the cult had as many as 12 adults and 22 children. The cult received its title from its leader because of their hard work in sustaining their livelihood. Their leader preferred the title of Moses. Moses also liked to "play doctor", and mutilated many of his followers by cutting off appendages.
4. FLDS

Answer: Warren Jeffs

Due to changing political times in the United States involving the outlawing of polygamy, a separate sect of the Mormon religion called Fundamental Latter Day Saints was born. In recent years, their leader Warren Jeffs kicked many young man out of their community because there weren't enough woman to go around.

This group of men became known as The Lost Boys. Jeffs is currently serving time in prison for sexual assault of minors as well as other crimes.
5. The Children of God

Answer: David Berg

Beginning in 1968 in Huntington Beach, California, this cult used a method of recruitment called Flirty Fishing. This involved sending female members to sleep with any and all men they meet as initiative to join.
6. Movement for the Restoration of the Ten Commandments of God

Answer: Credonia Mwerinde and Joseph Kibweteere

This cult was started in the late 1980s in Uganda. The leaders of this cult eventually led their followers to commit mass suicide. Police have never been able to prove the leaders were actually in the mass suicide. It's theorized they went on the run and have never been located since.
7. Branch Davidians

Answer: David Koresh

Undergoing many changes since its start in 1955, the group was subject to a US government-led siege in 1993 that involved setting the compound in Waco, Texas ablaze. This cult's end is shrouded in major controversy. Many people believe government officials overstepped their bounds when lighting their entire complex on fire with men, women, and children inside.
8. The Family

Answer: Anne Byrne

Not to be confused with Charles Manson's Family, Anne Byrne created The Family in Australia in the mid 1960s, where she manipulated her followers, many of them doctors and nurses, into kidnapping children for her cult.
9. The People's Temple

Answer: Jim Jones

In a tape recorded before the mass suicide, Jim Jones told his people that it wasn't a mass suicide but a revolutionary act. Jim Jones did not participate in drinking the cyanide-laced Kool Aid despite this concept being so revolutionary. Jones chose shooting himself instead.

This was an event in 1978 that could've been considered the greatest loss of American life, but this did not take place in United States as Jim Jones moved the entire cult to Guyana, South America.
10. Solar Temple

Answer: Luc Jouret and Joseph Di Mambro

Beginning in 1984, the cult led members in France, Canada, and Switzerland to recreate their version of the Last Supper before committing mass suicide.
Source: Author Hutchhxcx

This quiz was reviewed by FunTrivia editor looney_tunes before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us