Quiz about The One About the Priest and the Rabbi
Quiz about The One About the Priest and the Rabbi

The One About the Priest and the Rabbi Quiz


This is not just about priests and rabbis, but several other religious leaders from many religions around the world. Good luck!

A multiple-choice quiz by Lpez. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religious Figures

Author
Lpez
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
368,029
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
813
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the Sunni branch of the Islamic religion, which title is given to thinkers and scholars of this religion, and is Persian for "teacher"? Hint

Ayatollah
Allamah
Hajj
Khawaja

2. Which of the following terms defines a person who has experienced the second stage of enlightenment in the Buddhist religion? Hint

Sakadagami
Thero
Oshō
Buddha

3. Perhaps one of the most famous religious leaders is the Dalai Lama. To which variation of Buddhism does the Dalai Lama belong? Hint

Shingon
Tibetan Buddhism
Zen
There is no such thing as "variations of Buddhism"

4. Which Roman Catholic official's title would you most likely relate to the words "north, south, east, and west"? Hint

Cardinal
Prior
Bishop
Pastor

5. Which title is held by the bishop of the oldest church of a country? (Hint: think monkeys)

Answer: (One Word, seven letters)
6. The word "guru" means "teacher or master" in Sanskrit. Which of these religions do NOT have a guru? Hint

Buddhism
Hinduism
Judaism
Sikhism

7. What is the most fitting definition for the title "Maran" among Jewish people? Hint

Decider
Respected rabbi
Illui
Segan

8. In the Serer religion, who is regarded as the "master of the land"? Hint

Saltigue
Monk
Novice
Lamane

9. To which religion would you relate the term "volkhvy" (heathen priests)? Hint

Hinduism
Judaism
Paganism
Catholicism

10. What is the term used to describe a person sent by God at the beginning of a century to revive Islam, according to Muslim tradition? Hint

Qalandar
Mujaddid
Sheikh
Sultan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the Sunni branch of the Islamic religion, which title is given to thinkers and scholars of this religion, and is Persian for "teacher"?

Answer: Allamah

An Allamah is a highly respected cleric in Sunni Islam, and in Twelver Shia Islam. The title is given to people who have studied several subjects such as philosophy and Islamic thought.

Notable Allamahs include Mulla Sadra and Azizul Haque.
2. Which of the following terms defines a person who has experienced the second stage of enlightenment in the Buddhist religion?

Answer: Sakadagami

According to the Buddhist religion, there are four stages of enlightenment: Sotapanna, Sakadagami, Anagami, and Arahat. An Arahat will have reached a state of full enlightenment.

A Sakadagami is said to be reborn into the human world after his partial enlightenment, in order to break the chains of skeptical doubt and sensuous craving. When this is done, a Sakadagami is ready for the next stage, Anagami.
3. Perhaps one of the most famous religious leaders is the Dalai Lama. To which variation of Buddhism does the Dalai Lama belong?

Answer: Tibetan Buddhism

The Dalai Lama is supposed to promote peace around the world. He has millions of followers who like him (and most Buddhists) believe in the possibility of reincarnation. When the Dalai Lama dies, a "search for reincarnation" begins, a process that can take years. It defines the next Dalai Lama based on his past life.

Tibetan Buddhism has had issues with the Republic of China, as Tibet is supposedly an Autonomous Region.
4. Which Roman Catholic official's title would you most likely relate to the words "north, south, east, and west"?

Answer: Cardinal

A Cardinal, also referred as His Eminence, is the most important official in the Roman Catholic Church, only below the Pope. One of their main functions is to elect a new Pope when the past one has left the charge empty because of death or resignation.

North, South, East and West are the four Cardinal Points or Directions.
5. Which title is held by the bishop of the oldest church of a country? (Hint: think monkeys)

Answer: Primate

A Primate title can either mean authority or honor. This means a bishop can either have a title of authority or a title of honor if named Primate. Although the titles are usually held by the bishop of the oldest church of a nation it can also be reduced to the oldest in a city.
6. The word "guru" means "teacher or master" in Sanskrit. Which of these religions do NOT have a guru?

Answer: Judaism

Indian religions use the Sanskrit term "guru" to describe a teacher of their traditions. The word "guru", according to the Advayataraka Upanishad, means someone with the power to disperse darkness. The term rabbi is used in Judaism.

In a modern context, a guru may be viewed as a provider of truth, especially in Western countries.
7. What is the most fitting definition for the title "Maran" among Jewish people?

Answer: Respected rabbi

Sephardi Jews, as well as Ashkenazi Haredi Jews use the term "Maran" to describe a highly respected rabbi, someone who is considered an influential teacher.

A Segan is a Jewish priest in the Temple of Jerusalem, while Illui describes a Talmudic prodigy, and a Posek is a "decider" in Jewish Law.
8. In the Serer religion, who is regarded as the "master of the land"?

Answer: Lamane

"Lamane" stands for "master of the land" in the Serer language, widely used in African countries like Senegal and Gambia. A "saltigue" is a minister of the religious cult within Serer culture.

The Serer religion believe in Roog, a supreme being. This religion is mostly practiced in parts of Senegal.
9. To which religion would you relate the term "volkhvy" (heathen priests)?

Answer: Paganism

Volkhvy were believed to have magical/mystical powers, which made them targets of persecution for witchcraft. These Pagan priests were persecuted after Christianity was adopted in what today is Russia.

Pagans follow indigenous traditions and have polytheistic beliefs.
10. What is the term used to describe a person sent by God at the beginning of a century to revive Islam, according to Muslim tradition?

Answer: Mujaddid

A Mujaddid is someone sent by God to protect the Umma (Islamic community) and revive the religion at the turn of each century. Ahmed Raza Khan was regarded as the fourteenth century's Mujaddid in 1979.
Source: Author Lpez

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Author Challenges by Lpez:

A collection of quizzes I've written based on titles from the FunTrivia Author Challenges list. Enjoy!

  1. The Great American Hamburger Easier
  2. Things That Make Other Things Easier
  3. It's Not Easy, Being a Plankton Easier
  4. Cooking with Octopus Easier
  5. I'm Aiming to Quease Average
  6. Aibohphobia Average
  7. That's Not How You Do It! Easier
  8. Manic Monday Average
  9. Fighting for Peace Average
  10. Sad Pandas Very Easy
  11. The Hens Are Coming Home to Roost Average
  12. My Way or Norway? Average

1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us