FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Mosques
Quiz about Famous Mosques

Famous Mosques Trivia Quiz


Do you know about these famous mosques?

A multiple-choice quiz by arsalanrizvi. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Islam
  8. »
  9. Buildings

Author
arsalanrizvi
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
85,930
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
3162
Last 3 plays: Guest 157 (4/15), Guest 76 (4/15), RebeccaQ (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Not counting the Kaaba, which is sometimes said to have been built by angels, which mosque was the first to be built? Hint


Question 2 of 15
2. Muslims used to face this mosque while praying until God told them to turn to the Kaaba. What was the mosque? Hint


Question 3 of 15
3. What mosque, when completed in 1986, was the largest in the world? Hint


Question 4 of 15
4. This mosque is made famous by its "Green Dome." Hint


Question 5 of 15
5. This grand mosque was built by Sultan Suleyman the Magnificent in 1557. Hint


Question 6 of 15
6. This mosque was built by the Mogul emperor Shah Jahan and is the largest in India. Hint


Question 7 of 15
7. This 400-year-old mosque in India was destroyed by Hindu fanatics in India. Hint


Question 8 of 15
8. This mosque in Cairo was built by a Fatimid emperor, and is one of the world's most famous mosques. Hint


Question 9 of 15
9. The famous Sheikh Lotfallah mosque can be found where? Hint


Question 10 of 15
10. Where can one find the Sankore Mosque? Hint


Question 11 of 15
11. This Spanish mosque was later turned into a cathedral after it was captured by Christians. Hint


Question 12 of 15
12. You are standing in the courtyard of the Omayyad Mosque. Which Middle-Eastern city are you in? Hint


Question 13 of 15
13. The Dome of the Rock is not a mosque.


Question 14 of 15
14. This mosque is supposed to be the place where Ali, the fourth caliph, was assasssinated. Hint


Question 15 of 15
15. This mosque in Iraq contains the tombs of many revered Islamic leaders. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 157: 4/15
Feb 20 2024 : Guest 76: 4/15
Feb 10 2024 : RebeccaQ: 13/15
Feb 05 2024 : Guest 77: 1/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Not counting the Kaaba, which is sometimes said to have been built by angels, which mosque was the first to be built?

Answer: Quba

This was built a little far from and before Masjid-e-Nabawi (Mosque of the Prophet), which is considered by most as the first. It is located near Medina, Saudi Arabia.
2. Muslims used to face this mosque while praying until God told them to turn to the Kaaba. What was the mosque?

Answer: Aqsa

Although this is in Jerusalem, this mosque should not be confused with the Dome of the Rock, built in the 8th century to mark the spot where Mohammed (P.B.U.H.) ascended into heaven.
3. What mosque, when completed in 1986, was the largest in the world?

Answer: Faisal

Faisal Mosque is located in Islamabad, Pakistan. Completed in 1986, the mosque is spread over an area of 5,000 sq. miles, and about 450,000 people can pray in its different parts-the main hall, the courtyard and the ad-joining squares. It is named after the former king of Saudi Arabia, King Faisal. In 2002, it's still the largest mosque in existence.
4. This mosque is made famous by its "Green Dome."

Answer: Khithra

Khithra (Khizra in Persian and Urdu) is Arabic for "the Green one." This is in Medina, and should not be confused with Nabawi (Mosque of the Prophet).
5. This grand mosque was built by Sultan Suleyman the Magnificent in 1557.

Answer: Suleymaniye

The mosque was built by the Ottoman emperor between 1550 and 1557 and is located in Istanbul.
6. This mosque was built by the Mogul emperor Shah Jahan and is the largest in India.

Answer: Jamia Mosque of Dehli

This is located in Dehli, India. It remained the largest mosque in the world until the completion of the Faisal Mosque in Islamabad, Pakistan.
7. This 400-year-old mosque in India was destroyed by Hindu fanatics in India.

Answer: Baberi Mosque

This sad incident occured in 1992. It was built by the first Mogul emperor, Babur, and was named after him. It was located in Oudh. The destruction was followed by riots and protests in India and all over the Muslim world.
8. This mosque in Cairo was built by a Fatimid emperor, and is one of the world's most famous mosques.

Answer: Al-Azhar

Although it is famous because of its great Islamic university, the largest in the world, the mosque is also a splendid symbol of Islamic-Egyptian architecture.
9. The famous Sheikh Lotfallah mosque can be found where?

Answer: Esfahan, Iran

One of the greatest mosques in the world, its outer structure is entirely covered with marble.
10. Where can one find the Sankore Mosque?

Answer: Mali

This is located in Tombactou, one of Africa's greatest commercial centers during the Middle Ages, and the capital of the Mali Empire.
11. This Spanish mosque was later turned into a cathedral after it was captured by Christians.

Answer: Mosque of Cordoba

The mosque was built in 786 AD in Cordoba, then the capital of Moorish Spain.
12. You are standing in the courtyard of the Omayyad Mosque. Which Middle-Eastern city are you in?

Answer: Damascus

The mosque was built by the Ommayad caliphs and is located in Damascus, Syria.
13. The Dome of the Rock is not a mosque.

Answer: False

This was built to mark Mohammed's (P.B.U.H.) ascention into heaven. It is located in Jerusalem, and is a mosque.
14. This mosque is supposed to be the place where Ali, the fourth caliph, was assasssinated.

Answer: Mosque of Kufa

Ali was Mohammed's (P.B.U.H.) first cousin and son-in-low, and became the fourth caliph in 556 AD. During his short reign, he faced many challenges and opposers. Aisha, the Prophet's wife, declared war on Ali, but her army was defeated outside Kufa, Ali's capital. Mauwiyah, the governor of Syria, rebelled. Ali led armies into a year-long battle against Mauwiyah at Siffin. Later, a truce was signed.

The Kharjites, a group of people that had supported Ali at Siffin, revolted, and Ali sent armies to subdue them.

In 561, a Kharjite, Abdul Rahman bin Muljim, stabbed Ali on the head while the latter was leading the morning prayers. Ali passed away two days later. The mosque is located in Kufa, and is an important pilgrimage site for Shia Muslims.
15. This mosque in Iraq contains the tombs of many revered Islamic leaders.

Answer: Kazmayn Mosque

This was built in the nineteenth century. Its dome is covered with pure gold and is located in Baghdad, Iraq.
Source: Author arsalanrizvi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us