FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hello world
Quiz about Hello world

Hello, world! Trivia Quiz


This is a quiz about programming languages for those who know a bit about software already. Enjoy!

A multiple-choice quiz by PootyPootwell. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Computers
  8. »
  9. Software and Programming

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
369,848
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
360
Last 3 plays: cardsfan_027 (8/10), ozzz2002 (9/10), workisboring (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was the child of a famous poet and English mathematician whom many historians consider the first programmer? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the first widely-used programming language that was developed by IBM in the mid 1950s? Hint


Question 3 of 10
3. Choose the pair that best expresses a relationship similar to the following:

C++ : Python
Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the programming language, created in 1958, popularly used in artificial intelligence and which uses lists as a main data structure? Hint


Question 5 of 10
5. As the year approached 2000, programmers and businesses realized they might be in trouble because one of the widely-used programming languages used only two-digit fields for the notation for years. Suddenly, those programmers who were versed in this particular language were in more demand than usual to prepare for the new century. What language was this? Hint


Question 6 of 10
6. An American mathematician, who was also a Naval Rear Admiral, is credited with creating FLOW-MATIC, a programming language intended to read more like English than math. Who was this multi-talented person? Hint


Question 7 of 10
7. This computer language was developed at Bell Labs between 1969 and 1973 in large part to run on Unix. It became one of the most universally used languages of all time. Can you name this language with the short name? Hint


Question 8 of 10
8. This programmer may be a rockstar in certain circles but he's not necessarily widely-known so I'm going to give several hints. Stop when you can name him!

Born in Denmark in 1960.
Wrote programs in his teens.
Wrote TurboPascal with Borland.
Was one of the first documented receivers of a $1M signing bonus.
Thus became architect of C# at Microsoft.
Hint


Question 9 of 10
9. Larry Wall is an American programmer who created Perl. His motto for PERL about the flexibility of languages is shortened to "TIMTOWTDI." What does it stand for? Hint


Question 10 of 10
10. An Apple tool developer quietly wrote a new language designed to make it easy to create apps for all of the company's major devices. Apple introduced the language publicly in the summer of 2014 and emphasized how quickly it works. What is the name of this rapid programming tool?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 08 2024 : cardsfan_027: 8/10
Jul 08 2024 : ozzz2002: 9/10
Jul 08 2024 : workisboring: 1/10
Jul 08 2024 : gracious1: 9/10
Jul 08 2024 : jonnowales: 9/10
Jul 08 2024 : misstified: 4/10
Jul 08 2024 : genoveva: 8/10
May 29 2024 : Guest 175: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the child of a famous poet and English mathematician whom many historians consider the first programmer?

Answer: Ada Lovelace

Ada Lovelace was born in London in 1815 and was never close to her father, Lord Byron. Her mother and grandmother were dedicated to giving her a full education which included mathematics. As an adult, she worked with mathematician Charles Babbage and wrote her own method for how a machine would calculate a sequence of natural numbers.

She was also a bit of a gambler and tried, without much success, to calculate wins at the racetrack.
2. What is the name of the first widely-used programming language that was developed by IBM in the mid 1950s?

Answer: Fortran

In 1953, IBM computer scientist John W. Backus suggested the company develop an alternative to the assembly language its mainframes were using. A team was created, and Fortran was born. Its name is derived from "Formula Translating System."
3. Choose the pair that best expresses a relationship similar to the following: C++ : Python

Answer: Compiled : Interpreted

A distinction can be made between compiled languages and interpreted languages. Compiled language developers write code which is put through a compiler program which reduces the code into machine-ready files. Interpreted code does not need to be translated before execution in the same way.

The compiling process used to take a long time. I have heard stories from the early 1980s of developers playing indoor soccer while waiting for their code to compile.
4. What is the name of the programming language, created in 1958, popularly used in artificial intelligence and which uses lists as a main data structure?

Answer: LISP

LISP gets it name from "List Programming" and was created by Bostonian mathematician and computer scientist John McCarthy while he was working at M.I.T.
5. As the year approached 2000, programmers and businesses realized they might be in trouble because one of the widely-used programming languages used only two-digit fields for the notation for years. Suddenly, those programmers who were versed in this particular language were in more demand than usual to prepare for the new century. What language was this?

Answer: COBOL

COBOL, based on "COmmon Business-Oriented Language," was created as a simpler language to be used by businesses across industries. It was created by a committee of U.S. business and military professionals. A "Computerworld" survey in 2012 found that over 60% of major organizations had COBOL code running their internal software, though most had plans to migrate to more modern programs.
6. An American mathematician, who was also a Naval Rear Admiral, is credited with creating FLOW-MATIC, a programming language intended to read more like English than math. Who was this multi-talented person?

Answer: Grace Hopper

Grace Hopper, nicknamed "Amazing Grace" for her multitude of talents, was born in New York City in 1906. She earned a doctorate in mathematics from Yale and joined the Vassar faculty in 1931. During WWII she joined the Naval Reserves and from then on focused on computer science.
7. This computer language was developed at Bell Labs between 1969 and 1973 in large part to run on Unix. It became one of the most universally used languages of all time. Can you name this language with the short name?

Answer: C

The C Programming Language was created by Bell Labs' engineers Brian Kernighan and Dennis Ritchie, and was originally referred to internally as "K&R" based on its creators' names. A compiled language, C has gone on to influence many later languages including C#, Java, JavaScript, Perl, Python, and others.
8. This programmer may be a rockstar in certain circles but he's not necessarily widely-known so I'm going to give several hints. Stop when you can name him! Born in Denmark in 1960. Wrote programs in his teens. Wrote TurboPascal with Borland. Was one of the first documented receivers of a $1M signing bonus. Thus became architect of C# at Microsoft.

Answer: Anders Hejlsberg

Anders Hejlsberg became interested in computers as a young child and wrote a Pascal compiler at the age of just 20. He licensed his software to Borland, where he was a senior software developer until 1996. He was then recruited by Microsoft where he became a technical fellow.
9. Larry Wall is an American programmer who created Perl. His motto for PERL about the flexibility of languages is shortened to "TIMTOWTDI." What does it stand for?

Answer: There Is More Than One Way To Do It

"There is More Than One Way to Do It" reflects Perl's flexibility. Larry created it in 1987.
10. An Apple tool developer quietly wrote a new language designed to make it easy to create apps for all of the company's major devices. Apple introduced the language publicly in the summer of 2014 and emphasized how quickly it works. What is the name of this rapid programming tool?

Answer: Swift

Chris Lattner earned his PhD in computer science from University of Illinois at Urbana-Champaign before joining Apple in 2005. Swift uses syntax that is easier for non-computer scientists to use and understand and Apple itself has described it as "Objective-C without the C."
Source: Author PootyPootwell

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Java Average
2. Computer Viruses Difficult
3. Compact Discs (CDs) Tough
4. Beginning C Programming Average
5. Microsoft Word 2000 for Windows Average
6. Oh Say Can You C++, Version 1.0 Average
7. SQL Commands and Database Concepts Average
8. Java Programming Average
9. Data Structures Tough
10. Number Bases Average
11. Software Engineering Tough
12. Sorting Tough

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us