FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Australia 2002 Commonwealth Games
Quiz about Australia 2002 Commonwealth Games

Australia: 2002 Commonwealth Games Quiz


A quiz about Australia at the 2002 Commonwealth Games held in Manchester, England. People residing in non-Commonwealth countries may find this very hard.

A multiple-choice quiz by trishek. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Wide World of Sports
  8. »
  9. Commonwealth Games

Author
trishek
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
280
- -
Question 1 of 10
1. Australia won the women's 4x400m relay in the athletics, however they were not the favourites beforehand. The team from which of the following countries was? Hint


Question 2 of 10
2. Which team did the Australian women's hockey team beat 18-0? Hint


Question 3 of 10
3. What team beat Australia for the women's table tennis title? Hint


Question 4 of 10
4. Who won the men's 4000m individual pursuit (cycling) gold medal?

Answer: ( Two words, or just surname ... initials BM)
Question 5 of 10
5. Weightlifter Yurik Sarkisian won three gold medals in what category?
Hint


Question 6 of 10
6. Irina Lashko won more than one diving gold medal. In which events were they?
Hint


Question 7 of 10
7. Australia produced a clean sweep of the medals (gold, silver and bronze) in how many events? Hint


Question 8 of 10
8. Which Australian gymnast won 3 gold medals in the individual apparatus finals?

Answer: ( Two words, or just surname ... initials PR)
Question 9 of 10
9. How many world records did Australia's Ian Thorpe break in the pool? Hint


Question 10 of 10
10. How many gold medals did Australia have at the end of the games? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Australia won the women's 4x400m relay in the athletics, however they were not the favourites beforehand. The team from which of the following countries was?

Answer: Jamaica

Jamaica's first runner, Alison Beckford, fell midway through the first lap, opening the way for Australia (Gold), England (Silver) and Scotland (Bronze).
2. Which team did the Australian women's hockey team beat 18-0?

Answer: Malaysia

The Hockeyroos bettered the previous record, which they set in Kuala Lumpur in 1998 when they beat Namibia 15-1. They eventually won bronze after going down to England 2-1 in the semi-finals.
3. What team beat Australia for the women's table tennis title?

Answer: Singapore

Singapore beat Australia 3 rubbers to nil in the final. Canada and New Zealand tied for the bronze medal.
4. Who won the men's 4000m individual pursuit (cycling) gold medal?

Answer: Brad McGee

Brad McGee set a new Commonwealth Games record time of 4min 16.359sec during qualification for this event. This was made all the more remarkable considering he had completed the Tour de France just days before, and survived a crash into a ditch that ended with him being tangled in a barbed-wire fence midway through the famous race.

This was also McGee's third consecutive gold medal in this event at the Comonwealth Games.
5. Weightlifter Yurik Sarkisian won three gold medals in what category?

Answer: 62kg

At 40, Sarkisian had broken a total of 23 world records in over 20 years of competing.
6. Irina Lashko won more than one diving gold medal. In which events were they?

Answer: 1m springboard and 3m springboard

Irina Lashko won silver medals for Russia at the 1992 and 1996 Olympics. She moved to Australia in 1997 to be with her future husband, and became an Australian citizen in 1999.
7. Australia produced a clean sweep of the medals (gold, silver and bronze) in how many events?

Answer: 5

They won all the medals on offer in the women's marathon; men's road time trial (cycling); women's pole vault; men's sprint (cycling); and the men's road race (cycling). However the bronze was shared between 3 competitors in the pole vault - Brigid Isworth (Australia), Stephanie McCann (Canada) and Irie Hill (England)
8. Which Australian gymnast won 3 gold medals in the individual apparatus finals?

Answer: Philippe Rizzo

He won gold on the pommel horse, horizontal bars and parallel bars. He also received bronze for his floor routine, silver for the individual all-round, and was part of the team that came third in the team all-round event.
9. How many world records did Australia's Ian Thorpe break in the pool?

Answer: 1

Thorpe set a new world record for the 400m freestyle (3.40.08).He also set new games records in the 200m freestyle(1:44.71) and 100m freetstyle (0:48.73).

Ian Thorpe won 6 gold medals during the games (100m freestyle, 200m freestyle, 400m freestyle, 4x100m freestyle relay, 4x200m freestyle relay, and 4x100m medley relay) as well as a silver (100m backstroke).
10. How many gold medals did Australia have at the end of the games?

Answer: 82

Australia led the medal tally with 82 gold, 62 silver and 62 bronze, for a total of 206 medals. England (165 total) and Canada (114 total) followed, with the big improvers being India (72 total) who won 32 gold medals to Canada's 31.
Source: Author trishek

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us