FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Empire Games
Quiz about The Empire Games

The Empire Games Trivia Quiz


Nowadays known as the Commonwealth Games, how much do you know about the early days of this international athletics competiton?

A multiple-choice quiz by Rowena8482. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Wide World of Sports
  8. »
  9. Commonwealth Games

Author
Rowena8482
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
332,991
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
168
Question 1 of 10
1. The British Empire Games were held for the first time in 1930, in a place called Hamilton. In which country is this particular host, Hamilton? Hint


Question 2 of 10
2. At the first Empire Games, in 1930, which was the only event to have women competitors? Hint


Question 3 of 10
3. From the first Empire Games in 1930, until the 1950 Games, the Parade of Nations during the Opening Ceremony was led by a bearer carrying which flag? Hint


Question 4 of 10
4. Which of these statements is true about the men's 440 yards hurdles event at the Empire Games of 1930? Hint


Question 5 of 10
5. The official flag of the Empire Games was designed in 1931; what did the flag look like? Hint


Question 6 of 10
6. Which of these sports is recognised by the Commonwealth Games Federation, but was only ever contested once during the 20th century, at the 1930 Empire Games? Hint


Question 7 of 10
7. Which of these statements is TRUE about the Commonwealth Winter Games in the 20th century? Hint


Question 8 of 10
8. Beginning with the British Empire and Commonwealth Games of 1958, a baton is carried and passed from person to person until it arrives at the venue for the Opening Ceremony. Where does this baton start its journey? Hint


Question 9 of 10
9. England, Scotland, Wales, and three other countries attended every Empire and Commonwealth Games from 1930 - 2010 inclusive. Which of these is NOT one of the other three? Hint


Question 10 of 10
10. Alongside the four 'Home Countries' teams of England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, three Crown Dependencies of Great Britain send separate teams to the Games. Which of these is NOT one of them? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The British Empire Games were held for the first time in 1930, in a place called Hamilton. In which country is this particular host, Hamilton?

Answer: Canada

The first Empire Games were held in Hamilton, Ontario in Canada. They were organised by a sports journalist, for the "Hamilton Spectator" newspaper, named Bobby Robinson.
2. At the first Empire Games, in 1930, which was the only event to have women competitors?

Answer: Swimming

There were only six sports in total at the 1930 Games, and the only one with female participants was swimming. Of the fifteen swimming medals awarded to women, all but one were won by athletes from the United Kingdom. By the following games in 1934, women also took part in some of the athletics events.
3. From the first Empire Games in 1930, until the 1950 Games, the Parade of Nations during the Opening Ceremony was led by a bearer carrying which flag?

Answer: Union Jack

Although England, Scotland, Wales, and several islands of the UK compete as separate teams in the Games, the bearer still carried the Union Jack during the Parade of Nations.
4. Which of these statements is true about the men's 440 yards hurdles event at the Empire Games of 1930?

Answer: It was the only event in which England took gold, silver and bronze

The English team won a grand total of 61 medals at the Games, with 25 gold among them. The men's 440 yard hurdles was the only event where they managed to take all three at once. The gold medal went to David Cecil, who also won gold in the 120 yard hurdles, and the 4x440 yard relay.
5. The official flag of the Empire Games was designed in 1931; what did the flag look like?

Answer: Dark blue ground with a gold crown, chain, and BCG on it

The flag was made by British Empire Games Association of Canada, and used until 1950. This was when the Games became the British Empire and Commonwealth Games, and the flag was retired.
6. Which of these sports is recognised by the Commonwealth Games Federation, but was only ever contested once during the 20th century, at the 1930 Empire Games?

Answer: Handball

Approved sports, of which there are 21, are categorised into core sports, optional sports, and recognised sports. Host countries must include the core events, and can choose, from among the others, which ones to include in their Games. Softball is recognised but has never been selected by a host country. Netball is a core sport and features at every Games. Baseball is not recognised by the Games Federation.
7. Which of these statements is TRUE about the Commonwealth Winter Games in the 20th century?

Answer: They were held in 1958, 1962 and 1966

All threee Winter Commonwealth Games were held in St. Moritz in Switzerland.
8. Beginning with the British Empire and Commonwealth Games of 1958, a baton is carried and passed from person to person until it arrives at the venue for the Opening Ceremony. Where does this baton start its journey?

Answer: Buckingham Palace in London

The Queen's Baton Relay begins, in a Games year, at Buckingham Palace, as part of the Commonwealth Day celebrations. Commonwealth Day (formerly Empire Day) falls on the second Monday in March each year. Inside the baton is a message from the reigning British monarch to the athletes who will be competing in the Games.
9. England, Scotland, Wales, and three other countries attended every Empire and Commonwealth Games from 1930 - 2010 inclusive. Which of these is NOT one of the other three?

Answer: Northern Ireland

Northern Ireland sent a team to the Games in 1934 and 1938, then did not compete again until 1954. Australia topped the overall medals table eleven times between 1930 and 2010, England seven times, and Canada once.
10. Alongside the four 'Home Countries' teams of England, Northern Ireland, Scotland, and Wales, three Crown Dependencies of Great Britain send separate teams to the Games. Which of these is NOT one of them?

Answer: The Scilly Isles

At the Olympic Games, Great Britain sends one team, comprising athletes from the whole country. Some other British overseas territories send teams to the Commonwealth Games, as do some external territories of other Commonwealth countries, including Norfolk Island, Niue, and the Cook Islands.
Source: Author Rowena8482

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us