FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Commonwealth Games 2002
Quiz about Commonwealth Games 2002

Commonwealth Games: 2002 Trivia Quiz


The 18th Commonwealth Games in Melbourne will be the second biggest sporting extravaganza after the Olympics. Here's a quick look at the last Commonwealth Games in Manchester, England, held in 2002.

A multiple-choice quiz by srini701. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Wide World of Sports
  8. »
  9. Commonwealth Games

Author
srini701
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
227,993
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
196
- -
Question 1 of 10
1. The 18th Commonwealth Games in Melbourne was be the fourth time Australia hosted the event. When was the last time Australia hosted the Commonwelath Games before this and where? Hint


Question 2 of 10
2. How many countries won medals in the Commonwealth Games held at Manchester in 2002? Hint


Question 3 of 10
3. Take a wild guess at the total number of medals awarded at the Manchester Games in 2002? Hint


Question 4 of 10
4. Which country won the most medals at the Manchester Commonwealth Games in 2002? Hint


Question 5 of 10
5. The Australians swept the swimming event. How many golds did they pick up in the event? Hint


Question 6 of 10
6. India dominated the shooting event. How many Gold medals did India win in shooting at the Manchester Games?
Hint


Question 7 of 10
7. One of the most popular team events in the Manchester Games was the Rugby 7s. Which team won the event? Hint


Question 8 of 10
8. One of the world's best middle-distance runner, Maria Mutola won the women's 800 metres event in athletics to win her country's only medal at the Manchester Games. To which country did she belong? Hint


Question 9 of 10
9. Who won the title of the "fastest man" at the Manchester Games by winning the men's 100 meter sprint? Hint


Question 10 of 10
10. The hockey event was always fiercely fought at the Commonwealth Games. Which two nations won the men and women's hockey event at Manchester? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The 18th Commonwealth Games in Melbourne was be the fourth time Australia hosted the event. When was the last time Australia hosted the Commonwelath Games before this and where?

Answer: 1982, Brisbane

Australia hosted the 1938 and 1962 Commonwealth Games, but the 1994 games were not held in Australia. They were held in Victoria, Canada. Australia last hosted the games in 1982 in Brisbane when 46 nations took part in the 12th Commonwealth Games.
2. How many countries won medals in the Commonwealth Games held at Manchester in 2002?

Answer: 39

A record number of 72 countries took part in the Manchester Games, of which only 33 returned empty-handed. Even such small nations like Lesotho and Cayman Islands won medals.
3. Take a wild guess at the total number of medals awarded at the Manchester Games in 2002?

Answer: 898

Of the record 898 medals awarded at Manchester, there were 282 Gold, 280 Silver, and 336 Bronze medals.
4. Which country won the most medals at the Manchester Commonwealth Games in 2002?

Answer: Australia

Australia won 82 golds and a total of 207 medals at the Manchester Games. England finished second with 54 gold (166 total), with Canada and India finishing third and fourth respectively.
5. The Australians swept the swimming event. How many golds did they pick up in the event?

Answer: 27

Australians won 27 of the 42 golds in swimming with many multiple winners including the great Ian Thorpe. England was a distant second winning 9 golds.
6. India dominated the shooting event. How many Gold medals did India win in shooting at the Manchester Games?

Answer: 14

India won 14 of the 40 Gold medals awarded in shooting with Australia a close second with 10 golds. Even Bangladesh picked up a Gold medal in this event. For the record, India won 30 Gold medals at Manchester and a total of 69 medals, to finish fourth in the standings.
7. One of the most popular team events in the Manchester Games was the Rugby 7s. Which team won the event?

Answer: New Zealand

Pre-games favorites Australia finished a poor 6th, with Fiji taking the silver and South Africa the bronze in this event.
8. One of the world's best middle-distance runner, Maria Mutola won the women's 800 metres event in athletics to win her country's only medal at the Manchester Games. To which country did she belong?

Answer: Mozambique

Maria Mutola won the 800m event with a new Commonwealth Games record of 1:57.35.
9. Who won the title of the "fastest man" at the Manchester Games by winning the men's 100 meter sprint?

Answer: Kim Collins

Kim Collins of St.Kitts won his country's only medal at Manchester by surprising many other famous runners. Uchenna Emedolu of Nigeria won the silver while Pierre Browne of Canada took the bronze.
10. The hockey event was always fiercely fought at the Commonwealth Games. Which two nations won the men and women's hockey event at Manchester?

Answer: Australia & India

The New Zealand men's hockey team surprised everybody by reaching the finals ahead of Pakistan. India did not take part in men's hockey, but upset strong favourites Australia and England to win the women's event.
Source: Author srini701

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us