FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Commonwealth Games of 2002
Quiz about Commonwealth Games of 2002

Commonwealth Games of 2002 Trivia Quiz


The Seventeenth Commonwealth Games were held in Manchester, England in July, 2002. Seventy-two nations compete for gold, but can you score a P.B. on my quiz?

A multiple-choice quiz by ozzz2002. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Wide World of Sports
  8. »
  9. Commonwealth Games

Author
ozzz2002
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,072
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
394
- -
Question 1 of 10
1. Which country's athletes took out all three medals in the men's 3000 metre Steeplechase event? Hint


Question 2 of 10
2. Canadian diver, Alexander Despatie won the one-metre and three-metre springboard gold medals and was aiming for the clean sweep at the 10 metre highboard level. What position did he finish in the final event? Hint


Question 3 of 10
3. Kim Collins won the men's prestige track event, the 100 metres. What country does he represent? Hint


Question 4 of 10
4. What national anthem was played first at the opening ceremony? Hint


Question 5 of 10
5. What sport, introduced to Commonwealth Games competition in 1986, has only ever been won by Canadian competitors? Hint


Question 6 of 10
6. Who broke the Games record to win the men's discus event? Hint


Question 7 of 10
7. What sport was contested at Heaton Park? Hint


Question 8 of 10
8. Held on a course 46.8 kilometres long, what sport did Cadel Evans of Australia win? Hint


Question 9 of 10
9. Which country defeated Canada 101-17 to break their own record for the most goals in a Games netball match? Hint


Question 10 of 10
10. Which country won its first ever shooting medal with a bronze in the Air Pistol 10m pairs? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which country's athletes took out all three medals in the men's 3000 metre Steeplechase event?

Answer: Kenya

Stephen Chenero won, with his older brother Abraham collecting the bronze. Ezekiel Kemboi, who also finished second to Stephen in the Kenyan national titles, split the brothers to reap the silver. The three Kenyans lived up to pre-race expectations by beating the fourth-placed runner, Englishman Stuart Stokes, by over 50 metres.
2. Canadian diver, Alexander Despatie won the one-metre and three-metre springboard gold medals and was aiming for the clean sweep at the 10 metre highboard level. What position did he finish in the final event?

Answer: Third

Despite a marvellous final dive, he missed out on the triple by less than two points. In a very exciting contest where the lead changed many times, and any one of six divers were in contention going to the sixth and final round, he had to be content to come in behind Pete Waterfield and Leon Taylor from England.
3. Kim Collins won the men's prestige track event, the 100 metres. What country does he represent?

Answer: St. Kitts and Nevis

Collins won in a time of 9.98 seconds (equal to his PB) to win his country's first ever medal. Uchenna Emedolu of Nigeria came second, with Canadian Pierre Browne rounding out the top three. England's two hopefuls, Dwain Chambers and Mark Lewis-Francis, both suffered from leg injuries before the finish, with Chambers having to be stretchered from the track.
4. What national anthem was played first at the opening ceremony?

Answer: Malaysian

The Commonwealth Games of 1998 were held in Kuala Lumpur, and the Malaysian anthem was played to represent the passing of the honour to Manchester. The Australian anthem was played later to highlight the next Games (Melbourne 2006).
5. What sport, introduced to Commonwealth Games competition in 1986, has only ever been won by Canadian competitors?

Answer: Duet Synchronised Swimming

Claire Carver-Dias and Fanny Letourneau maintained Canada's stranglehold on this event by comfortably beating the pairs from England and Australia. Carver-Dias added to her golden collection, having won the solo event the previous day.
6. Who broke the Games record to win the men's discus event?

Answer: Frantz Kruger (South Africa)

With his second throw of 66.39 metres, Kruger out-threw second-placed Tunks by more than four metres. Robert Weir took out the bronze.
7. What sport was contested at Heaton Park?

Answer: Lawn Bowls

The sport that Sir Frances Drake played before clobbering the Spanish Armada in 1588 was introduced at the 1930 Hamilton Games. A total of six medals are competed for - Singles, Doubles and Fours, for each sex. Prior to these Games, England had won 13 medals, closely followed by Scotland with 9.
8. Held on a course 46.8 kilometres long, what sport did Cadel Evans of Australia win?

Answer: Cycling Time Trial

Australians also finished second and third, with outsider Michael Rogers in the silver and Nathan O'Neill claiming the bronze. Evans' time of one hour 53.50 seconds was enough to overtake Rogers by almost two minutes.
9. Which country defeated Canada 101-17 to break their own record for the most goals in a Games netball match?

Answer: New Zealand

This score eclipsed the 94 they scored against Wales in 1998. Kiwi star Irene Van Dyk was not introduced into the game until three quarter time, but still managed 20 points from 21 shots.
10. Which country won its first ever shooting medal with a bronze in the Air Pistol 10m pairs?

Answer: Namibia

Andre Malherbe, an accountant from Windhoek, and tractor salesman Friedhelm Sack finished fourth in Malaysia, but went one better this time. Michael Gault and Nick Baxter from England won from Indians Samaresh Jung and Jaspal Rana. Gault's medal took his total to an English record six golds in Commonwealth Games.
Source: Author ozzz2002

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us