FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseball Spicy Soup
Quiz about Baseball Spicy Soup

Baseball Spicy Soup Trivia Quiz


Just a potpourri of some baseball stuff throughout the years in all multiple choice. I hope that you enjoy this challenge. :)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Challenge
  8. »
  9. MLB Difficult

Author
Nightmare
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,361
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
355
- -
Question 1 of 10
1. Which Major League pitcher wrote the book, "Heat: My Life On and Off the Diamond"? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following occurred when Nolan Ryan threw his fourth no-hitter? Hint


Question 3 of 10
3. Which batter was Nolan Ryan's 5000th career strikeout victim? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first player in history to hit 200 home runs for two different teams in their home ballparks? Hint


Question 5 of 10
5. In 1998, "The Sporting News" came out with their first "Baseball's 100 Greatest" list. Where did banned Chicago White Sox player Joe Jackson end up on the list? Hint


Question 6 of 10
6. Baseball's National League began in 1876. Which of these teams never played in the National League? Hint


Question 7 of 10
7. Which player once set a National League record by being caught stealing 36 times in one season? Hint


Question 8 of 10
8. The National League began it all in 1876. The American League joined forces in 1901. In 2007, home run compilations were officially made by Major League Baseball. Which fielding position hit the most home runs in their research? Hint


Question 9 of 10
9. Who was the first left-handed pitcher in history to win more than 350 games? Hint


Question 10 of 10
10. In 2002, San Francisco Giant Barry Bonds broke a season record for being walked 68 times intentionally. Whose record did Bonds break? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Major League pitcher wrote the book, "Heat: My Life On and Off the Diamond"?

Answer: Dwight Gooden

"Heat: My Life On and Off the Diamond", November 1999 was written by Dwight "Doc" Gooden when he was a Cleveland Indian. He played for the Mets from 1984-1994, then donned the pinstripes of the Yankees before his tenure with Cleveland. He won the Rookie of the Year Award in 1984, then the NL Cy Young Award in 1985 for throwing a Triple Crown.
2. Which of the following occurred when Nolan Ryan threw his fourth no-hitter?

Answer: It was his 100th career win

On June 1, 1975, Ryan no-hit the Orioles 1-0. Second baseman Bobby Grich was Nolan's final strikeout victim on a called third strike to secure his fourth no-no. The Angels' only run was a run-scoring single in the third inning by Dave Chalk. Ryan would go on to throw three more no-hitters of seven. Strangely enough, two of Nolan's no-hitters were thrown on the first day of a month, and two on the 15th.
3. Which batter was Nolan Ryan's 5000th career strikeout victim?

Answer: Rickey Henderson

Ryan was a Texas Ranger in 1993, his final season, and Henderson was an Oakland Athletic. Ryan went on to fan 714 more for a career total record of 5714. Nolan also set a season record in 1973 when he struck out 383.
4. Who was the first player in history to hit 200 home runs for two different teams in their home ballparks?

Answer: Jimmie Foxx

Jimmie spent 11 seasons with the Philadelphia Athletics from 1925-1935, then another seven seasons with the Red Sox, where he hit over 200 home runs for each team at their home park. He won three MVPs in his career and batted for a Triple Crown. He retired with 534 home runs.
5. In 1998, "The Sporting News" came out with their first "Baseball's 100 Greatest" list. Where did banned Chicago White Sox player Joe Jackson end up on the list?

Answer: 35

Jackson played for 13 seasons before he was banned from baseball for being involved in the 1919 World Series scandal against the Cincinnati Reds. Teammate and White Sox pitcher Ed Cicotte was also given the door amongst others. Jackson played from 1908 until his banning in 1920.

He broke in with the Athletics but only played in 10 games in two seasons before they traded him to the Indians. In 1910, Joe hit .387 for the Tribe, then .408 in 1911. He left baseball with a .356 career average. "The Sporting News" top 10 list were Babe Ruth, Willie Mays, Ty Cobb, Walter Johnson, Hank Aaron, Lou Gehrig, Christy Mathewson, Ted Williams, Rogers Hornsby, and Stan Musial.
6. Baseball's National League began in 1876. Which of these teams never played in the National League?

Answer: Baltimore Blue Jays

The Blues were found in the National League from 1879-1884. The name later appeared in Cleveland after the turn of the century in the American League. That franchise became the Cleveland Indians. The Grays existed from 1878-1885, and included pitcher Charley Radbourn winning 59 games in 1884.

The Ruby Legs were in the National League for three seasons from 1880-1882 before closing their doors. The first time that the name 'Blue Jays' appeared in baseball was attached to the Philadelphia Phillie franchise in 1943 and 1944, when they changed their name to the Philadelphia Blue Jays, then changed their name back in 1945.

The next time that the Blue Jay name was adopted was by the Toronto Blue Jays of the American League in 1977.
7. Which player once set a National League record by being caught stealing 36 times in one season?

Answer: Miller Huggins

Huggins was a second baseman, and split his career with the Reds and Cardinals from 1908-1916. In 1914, he was caught stealing 36 times while stealing successfully 32 times. Huggins would later take the helm of the New York Yankees and the likes of Babe Ruth.
8. The National League began it all in 1876. The American League joined forces in 1901. In 2007, home run compilations were officially made by Major League Baseball. Which fielding position hit the most home runs in their research?

Answer: First base

First basemen hit slightly over 37,200 home runs, with centerfielders barely topping the 27,000-mark. Third basemen had hit 26,650, while catchers hit 22,973 combined. Pitchers hit slightly over 3600 home runs in the same time frame.
9. Who was the first left-handed pitcher in history to win more than 350 games?

Answer: Warren Spahn

The others were all right-handers. Spahn played 20 of his 21 seasons with the Braves from 1942-1964. He was a 20-game winner 12 times, and had five consecutive 20-game win seasons. He retired with 363 wins. At the turn of the century, the Hall of Famer was still the only left-hander to reach 350 wins.
10. In 2002, San Francisco Giant Barry Bonds broke a season record for being walked 68 times intentionally. Whose record did Bonds break?

Answer: Willie McCovey

In 1969, McCovey was also a San Francisco Giant who was walked 45 times in the season. Willie still hit 45 home runs in the season and was named National League MVP. He retired with 521 home runs in his career, tied with the great Ted Williams and Frank Thomas. Bonds went on to break his own record of 68 intentional walks, by being intentionally walked 120 times in 2004.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Impossible Baseball - 71 Difficult
2. General Baseball Difficult
3. Tough Baseball #1 Difficult
4. Dave's Baseball, Ghost Pepper Style 2 Difficult
5. Peppers, Cilantro, and Baseball: Pt. 3 Difficult
6. Baseball 101 Difficult
7. How About That! Difficult
8. Sick MLB [1] Difficult
9. This Can't Be Right Difficult
10. Old-Timers Baseball: Pt. 3 Difficult
11. Challenging Mixed Baseball Difficult
12. Tough Baseball Difficult

5/27/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us