FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about OldTimers Baseball Pt 3
Quiz about OldTimers Baseball Pt 3

Old-Timers Baseball: Pt. 3 Trivia Quiz


The last in a series of three challenging baseball quizzes. I hope that you've enjoyed them all. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Challenge
  8. »
  9. MLB Difficult

Author
Nightmare
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,676
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
496
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Pitching great Cy Young threw his 500th career win against which team? Hint


Question 2 of 10
2. All these Major League pitchers won 30 games in a season, and three of them went on to lose 20 games in another season. Which one of these did not lose 20 games in a season? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first shortstop ever inducted into the Hall of Fame? Hint


Question 4 of 10
4. True Pittsburgh Pirate fans will remember the 1973 season, that they were robbed from the NL East title. In a pivotal game against the Mets in late September, which player hit a home run, but was ruled still in play instead, causing Richie Zisk and the go-ahead Pirate run to be thrown out at home plate? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first southpaw (left-handed) pitcher to win 300 games in his career? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following set a record for winning his first and last batting title, more than 15 seasons apart? Hint


Question 7 of 10
7. Who set a rookie record for stealing over 100 bases in a season? Hint


Question 8 of 10
8. Which Major League pitcher set a record for losing 27 consecutive decisions? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following pitchers did not win a Cy Young award in both the American and National League? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the first rookie to win a batting title? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Pitching great Cy Young threw his 500th career win against which team?

Answer: Washington Senators

In 1910, Young was a Cleveland Indian and won his 500th against the Senators on July 19, an 11-inning game 5-4. He retired in 1911 with a 511-316 record.
2. All these Major League pitchers won 30 games in a season, and three of them went on to lose 20 games in another season. Which one of these did not lose 20 games in a season?

Answer: Pete Alexander

Alexander reached the 30-mark three times with the Phillies, and never lost 20 in a season. Jack Chesbro did this with the Yankees in 1904 and 1908. Walsh did it in 1908 and 1910 with the White Sox. McLain did it with the Tigers in 1968, then lost 22 with the Senators in 1971.
3. Who was the first shortstop ever inducted into the Hall of Fame?

Answer: Honus Wagner

Both Lajoie and Collins were second baseman, and Cobb was an outfielder. Wagner played from 1897-1917. He played 1887 games at shortstop. He was one of the first five inducted into the Hall of Fame in 1936.
4. True Pittsburgh Pirate fans will remember the 1973 season, that they were robbed from the NL East title. In a pivotal game against the Mets in late September, which player hit a home run, but was ruled still in play instead, causing Richie Zisk and the go-ahead Pirate run to be thrown out at home plate?

Answer: Dave Augustine

On September 23rd in a game that would decide the NL East winner, Augustine's "what would not be a home run", allowed the Mets' Cleon Jones to play the "bounce" and throw out Zisk at the plate. This all happened in the 13th inning. Major League baseball would not overturn the umpire's decision.

The Mets won the game, the NL East, then went on to lose in the World Series to the Athletics. Augustine would never hit another home run in his career.
5. Who was the first southpaw (left-handed) pitcher to win 300 games in his career?

Answer: Eddie Plank

Plank played most of his 17 seasons with the Philadelphia Athletics. He won his 300th in 1915. He retired with the St. Louis Browns in 1917. Plank had a 326-194 career record, and was inducted into the Hall of Fame in 1946.
6. Which of the following set a record for winning his first and last batting title, more than 15 seasons apart?

Answer: Ted Williams

Williams' first batting title came in 1941, and his last came 18 seasons later in 1958. Ted won seven titles over his 19-season career. He lost many seasons due to military obligations. Williams was a career Boston Red Sox outfielder, and was inducted into the hall in 1966.
7. Who set a rookie record for stealing over 100 bases in a season?

Answer: Vince Coleman

Vince was a rookie St. Louis Cardinal in 1985. He stole 110 in the season, and went on to top the 100-mark two more times in his career. He stole 752 in his 13 seasons. Coleman retired in 1997.
8. Which Major League pitcher set a record for losing 27 consecutive decisions?

Answer: Anthony Young

Young entered the wrong side of the record books in 1993 with the New York Mets. He began his streak in the 1992 season. He finally broke his streak with a win over Florida on July 28, 5-4. All his losses were in relief. He went 3-30 in those two seasons, and 15-48 over his six-season career.
9. Which of the following pitchers did not win a Cy Young award in both the American and National League?

Answer: Tom Seaver

After winning the Rookie of the Year award in 1967, Seaver won three Cy Young awards with the Mets in 1969, 1973, and 1975. Perry was the first pitcher ever to do this. He won his first Cy Young in 1972 with the Indians, then in 1978 with the Padres. Martinez won his as an Expo in 1997, then in Boston in 1999. Johnson won his with Seattle in 1995, then multiples beginning in 1999 with Arizona.
10. Who was the first rookie to win a batting title?

Answer: Pete Browning

They all won a batting title as a rookie, but Browning was the first in 1882 with the Louisville Eclipse. He batted .378 in the season. Orr won his with the 1884 New York Metropolitans. Oliva of the Twins won it in 1964, and Suzuki in 2001 with the Mariners.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Impossible Baseball #1 Difficult
2. Impossible Baseball - 71 Difficult
3. Really Hard Baseballs Difficult
4. You Be the Editor! Difficult
5. Eye-Watering Impossible Baseball Difficult
6. MLB Couldn't Ace This Difficult
7. Tough Baseball Difficult
8. Baseball Mixture Difficult
9. Baseball as Hard as Concrete Difficult
10. Tough Baseball #2 Difficult
11. 100 MPH Baseball Difficult
12. Baseball 101 Difficult

5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us