FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseball as Hard as Concrete
Quiz about Baseball as Hard as Concrete

Baseball as Hard as Concrete Trivia Quiz


All multiple choice questions as hard as concrete. Your quiz score is not important. What you learned from the quiz is. If you think that you've got it, then go for it! Good luck. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Challenge
  8. »
  9. MLB Difficult

Author
Nightmare
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
196,100
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1341
Awards
Top 20% Quiz
Question 1 of 10
1. After the great Babe Ruth, who was the next Major Leaguer to hit 50 home runs in a season? Hint


Question 2 of 10
2. Which American League expansion team was the first to win their division? Hint


Question 3 of 10
3. The Hall of Fame was inaugurated in 1936 with five players. Which of the following received the most votes in 1936? Hint


Question 4 of 10
4. In 1938, the New York Yankees hired Mel Allen to radio broadcast the Yankees' home games on a regular basis. Who did they also hire to team up with Allen? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following played the most seasons with the same team? Hint


Question 6 of 10
6. Since the emergence of the National and American League in 1901, Jack Chesbro was the first pitcher to win 40 games in a season. Who was the next to win 40? Hint


Question 7 of 10
7. Modern day baseball saw the inauguration of black baseball players with the names of Larry Doby and Jackie Robinson. However, the first professional black baseball player appeared in the American Association in 1884. Who was he? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the first manager in history to manage his son on the same team? Hint


Question 9 of 10
9. Joe Jackson, in probably his greatest season during his career in 1911, batted an amazing .408. He lost the batting title to Ty Cobb who hit .420. Which team did Jackson play for during this great season? Hint


Question 10 of 10
10. Which pitcher won 27 games in a season, the Cy Young Award, the Triple Crown, and still watched his team finish in last place? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After the great Babe Ruth, who was the next Major Leaguer to hit 50 home runs in a season?

Answer: Hack Wilson

Although these others all smacked 50 in a season, Wilson of the Chicago Cubs was after the Babe in 1930 with 56. Foxx of the Philadelphia Athletics became the third player to do this in 1932, when he hit 58 big ones.
2. Which American League expansion team was the first to win their division?

Answer: Kansas City Royals

Becoming an expansion team in 1969, the Royals won the AL West in 1976, 2.5 games ahead of second place Oakland. Whitey Herzog helmed the team led by George Brett, John Mayberry, and pitcher Dennis Leonard. The Royals lost the AL Championship Series to the Yankees, three games to two. Kansas City was also the first AL expansion team to win the American League, when they did this in 1980.
3. The Hall of Fame was inaugurated in 1936 with five players. Which of the following received the most votes in 1936?

Answer: Ty Cobb

Cobb played 22 of his 24 seasons with the Detroit Tigers. He won the 1909 Triple Crown, 1911 American League MVP, and 11 batting titles, including hitting over .400 twice. He was voted into the Hall with 222 votes. The other four who were inducted into the Hall in 1936, Ruth and Wagner received 215 votes, Christy Mathewson had 205, and Washington Senator Walter Johnson received 189.
4. In 1938, the New York Yankees hired Mel Allen to radio broadcast the Yankees' home games on a regular basis. Who did they also hire to team up with Allen?

Answer: Arch McDonald

All the teams from New York, the Giants, Dodgers, and Yankees, began to all radio broadcast their home games. The 1938 Yankees, managed by Joe McCarthy, were led by Lou Gehrig, Frankie Crosetti, Joe DiMaggio, and Bill Dickey. The Yankees won the World Series against the Chicago Cubs in 1938, four games to none.
5. Which of the following played the most seasons with the same team?

Answer: Carl Yastrzemski

Yastrzemski of the Red Sox leads this group with 23 seasons from 1961-1983. His Red Sox service included 18 all-star appearances and a MVP and Triple Crown Award in 1967. The others listed were 22 season players. Ott played from 1926-1947 with the NY Giants, Kaline with the Tigers, and Musial the Cardinal, from 1941-1963.
6. Since the emergence of the National and American League in 1901, Jack Chesbro was the first pitcher to win 40 games in a season. Who was the next to win 40?

Answer: Ed Walsh

There were only two pitchers in the 20th century to reach this plateau. Chesbro of the New York Highlanders went 41-12 in 1904. Walsh of the Chicago White Sox went 40-15 in 1908. Had the Cy Young Award been in existence in 1908 (it began in 1956), Walsh would have been a sure fit.
7. Modern day baseball saw the inauguration of black baseball players with the names of Larry Doby and Jackie Robinson. However, the first professional black baseball player appeared in the American Association in 1884. Who was he?

Answer: Fleet Walker

The American Association existed with 13 teams in 1884. The New York Metropolitans won the pennant. Walker who played catcher for the Toledo Blue Stockings, finished in eighth place. 1884 was Walker's only season in professional baseball.
8. Who was the first manager in history to manage his son on the same team?

Answer: Connie Mack

Cornelius Alexander "Connie Mack" McGillicuddy, managed the Philadelphia Athletics for 50 of his 53 managerial seasons. His son, Earle Mack, played on the Philadelphia Athletics in 1910, 1911, and 1913. Earle also tried his hand at managing, but in limited roles for two seasons.
9. Joe Jackson, in probably his greatest season during his career in 1911, batted an amazing .408. He lost the batting title to Ty Cobb who hit .420. Which team did Jackson play for during this great season?

Answer: Cleveland Indians

Playing in only five games in 1908 and 1909 with the Athletics, Jackson was traded to the Cleveland Indians for his third season of baseball. In his sixth season in Cleveland, he then went to the White Sox, where he became a part of history in 1919, by joining up with other White Sox players to fix the World Series against the Reds.

In his great 1911 season, Jackson was fourth in the MVP voting behind Cobb-Detroit, Ed Walsh-White Sox, and Eddie Collins-Athletics.
10. Which pitcher won 27 games in a season, the Cy Young Award, the Triple Crown, and still watched his team finish in last place?

Answer: Steve Carlton

Carlton did more than his part in 1972 with the Philadelphia Phillies. 27 of the team's 59 wins came from Carlton. Steve lost only 10 games in the season, while striking out 310 batters. When he retired in 1988, he was number two all-time on the strikeout list behind Nolan Ryan with 4136 K's. His 4136 had since been surpassed.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Impossible Baseball #1 Difficult
2. Impossible Baseball - 71 Difficult
3. Really Hard Baseballs Difficult
4. You Be the Editor! Difficult
5. Eye-Watering Impossible Baseball Difficult
6. MLB Couldn't Ace This Difficult
7. Tough Baseball Difficult
8. Baseball Mixture Difficult
9. Tough Baseball #2 Difficult
10. 100 MPH Baseball Difficult
11. Baseball 101 Difficult
12. Tough Baseball #1 Difficult

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us