FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about European Cup Finals
Quiz about European Cup Finals

Test yourself! Take this European Cup Finals Quiz | Europe


A quiz on European Cup finals (now the Champions League finals).

A multiple-choice quiz by james2000123. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. UEFA Champions League

Author
james2000123
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
294,638
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
646
- -
Question 1 of 10
1. Who were the participants in the first European Cup Final in 1956? Hint


Question 2 of 10
2. Bobby Charlton scored a brace and George Best took the plaudits with a wonderful goal in the 1968 European Cup Final, but who scored United's other goal that night? Hint


Question 3 of 10
3. Ajax won the first of their 3 consecutive European Cup wins in 1971, but which Dutch club won the competition a year earlier in 1970? Hint


Question 4 of 10
4. Who scored Nottingham Forest's winning goal in the 1979 European Cup Final? Hint


Question 5 of 10
5. Which Liverpool goalkeeper performed his famous 'Spaghetti Legs' antics in the penalty shootout against Roma in 1984? Hint


Question 6 of 10
6. At which stadium did the infamous final of 1985 take place? Hint


Question 7 of 10
7. Abedi Pele scored Marseille's winning goal in their 1993 European Cup Final against Milan.


Question 8 of 10
8. Which of these players started for Manchester United in the 1999 European Cup Final? Hint


Question 9 of 10
9. Who scored the opening goal in the 2002 Final? Hint


Question 10 of 10
10. Which Chelsea player missed the penalty which handed the victory to Manchester United in the 2008 Final? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 181: 5/10
Mar 27 2024 : Guest 216: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who were the participants in the first European Cup Final in 1956?

Answer: Real Madrid and Stade Reims

Stade Reims, boasting the talent of Raymond Kopa and inspirational coach Albert Batteux, came up against the great Real Madric side of Di Stefano and Gento. Real won the first of their five consecutive European Cups 4-3. Milan was defeated by Madrid 5-4 on aggregate in the semi-finals, Benfica won the 1961 and 1962 tournaments.
2. Bobby Charlton scored a brace and George Best took the plaudits with a wonderful goal in the 1968 European Cup Final, but who scored United's other goal that night?

Answer: Brian Kidd

United won 4-1 after extra-time to become the first English club to win the European Cup. Kidd was celebrating his 19th birthday when he scored, although much of the attention was grabbed by George Best's performance. The match also came 10 years after the Munich air disaster, with Bobby Charlton and Bill Foulkes being the only players remaining to play in the final.
3. Ajax won the first of their 3 consecutive European Cup wins in 1971, but which Dutch club won the competition a year earlier in 1970?

Answer: Feyenoord

Feyenoord beat Celtic 2-1 after extra-time with goals from Israel and Kindvall, and thus became the first club from the Netherlands to win the European Cup. This victory was followed by the 'Cruyff Generation' and 3 consecutive European Cups for Ajax.
4. Who scored Nottingham Forest's winning goal in the 1979 European Cup Final?

Answer: Trevor Francis

Francis was making his first European appearance for Forest since his move from Birmingham City, when he scored in the 45th minute. Both teams had players missing with Bo Larsson, Roy Andersson, and Staffan Tapper out for Forest's opponents, Malmo FF and Martin O'Neill injured and Archie Gemmill not selected for the victors.

The sides played out the final, but Francis' goal ensured Forest won the first of their 2 European Cups.
5. Which Liverpool goalkeeper performed his famous 'Spaghetti Legs' antics in the penalty shootout against Roma in 1984?

Answer: Bruce Grobbelaar

Liverpool won 4-2 in the shootout to lift their 4th European Cup, with two Roma players distracted by Grobbelaar's behaviour.
6. At which stadium did the infamous final of 1985 take place?

Answer: Heysel

39 fans died before their team played the holders, Liverpool. The match took place regardless and finished 1-0 to Juve with a goal by Michael Platini, although the result was irrelevant. The disaster resulted in a 5-year ban on all English clubs from European competitions.
7. Abedi Pele scored Marseille's winning goal in their 1993 European Cup Final against Milan.

Answer: False

It was in fact the Frenchman Basile Boli who scored the historic goal which gave Marseille a 1-0 victory, and thus becoming the first French club to win the trophy. However, Marseille was embroiled in a match-fixing scandal which saw them stripped of their 1993 league triumph, and cast a shadow over their victory.
8. Which of these players started for Manchester United in the 1999 European Cup Final?

Answer: Jesper Blomqvist

Keane and Scholes were suspended, and Sheringham started on the bench and came on to score as United dratically won 2-1 against Bayern Munich. This clinched a unique treble of European Cup, FA Cup, and Premier League wins all in the same season.
9. Who scored the opening goal in the 2002 Final?

Answer: Raul

Raul scored for Real Madrid after 8 minutes before Lucio equalised for Bayer Leverkusen 5 minuted later. Then a brilliant Zidane-goal won Madrid their 9th European Cup, and marked the height of the 'Galacticos' era.
10. Which Chelsea player missed the penalty which handed the victory to Manchester United in the 2008 Final?

Answer: Nicolas Anelka

Although John Terry could have won the shootout for Chelsea, it was Anelka's miss that clinched it for United. Joe Cole was substituted before the shootout and Drogba was sent off, so both were unable to take a penalty.
Source: Author james2000123

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us