FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about European Cup  ECL Finals
Quiz about European Cup  ECL Finals

Tough European Cup / ECL Finals Quiz | 25 Questions | Sports


25 questions on 25 European Cup finals from 1979-2003. One question for each year, but how much can you remember? Good luck.

A multiple-choice quiz by doomed. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. UEFA Champions League

Author
doomed
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
132,763
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
15 / 25
Plays
1505
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 25
1. 1979 - A 1-0 victory for Nottingham Forest of England over Swedish Champions Malmo, saw Trevor Francis score the winner. It also saw two Englishmen take charge of the respective teams, Brian Clough was Forest coach but who was the man to coach the Swedes to their only European final? Hint


Question 2 of 25
2. 1980 - And a return to the final for Nottingham Forest. And like the previous year a famous 1-0 victory was recorded, but who did they beat on this occasion? Hint


Question 3 of 25
3. 1981 - Yet another English side make it to the final, but which team beat Real Madrid in Paris by a single goal? Hint


Question 4 of 25
4. 1982 - The English domination continued with Aston Villa winning against all odds against Bayern Munich. Who scored the only goal of the game to take yet another English club victory over a German club? Hint


Question 5 of 25
5. 1983 - At last no English representative in the final but who played in the match? Hint


Question 6 of 25
6. 1984 - This final was decided on penalties?


Question 7 of 25
7. 1985 - A final remembered solely for the awful scenes on the terraces where 39 Juventus supporters were killed when a wall collapsed on to them. The game was played and a Michel Platini penalty gave Juventus a 1-0 win over Liverpool, but where was the game held?

Answer: (One or Two words)
Question 8 of 25
8. 1986 - Like two years earlier the final was decided on penalties after Steau Bucharest defeated Barcelona 2-0 on the kicks after 120 minutes of negative, tactical football ended goalless, but how many of the penalties were saved by the keepers? Hint


Question 9 of 25
9. 1987 - Porto vs Bayern Munich in Vienna, but did Porto have to come from behind at half time to win?


Question 10 of 25
10. 1988 - Yet another final decided on penalties with PSV defeating Benfica, but what was the final score? (the game ended 0-0 after extra time) Hint


Question 11 of 25
11. 1989 - Which two Dutchmen scored two goals each in AC Milan's 4-0 thumping of Steaua Bucharest? Hint


Question 12 of 25
12. 1990 - Milan are back and this time its against Portuguese outfit Benfica but again the game is won 1-0, and again a Dutchman scores, but whom?

Answer: (Full Name or just surname)
Question 13 of 25
13. 1991 - Another final is decided by penalties with FK Crvena Zvedza Belgrade defeating Olympique Marseilles 5-3 after a goalless 120 minutes, but at what venue was the game played? Hint


Question 14 of 25
14. 1992 - The Champions League begins in a small way with the Champions of Europe in a two round knock out to leave eight sides. Instead of a quarter final line up, the teams were split into two leagues of four. Six matches each were played but which two clubs made the final at Wembley Stadium by topping their respective groups? Hint


Question 15 of 25
15. 1993 - Which Frenchman lifted the trophy in Munich? Hint


Question 16 of 25
16. 1994 - AC Milan faced Barcelona, but what was the result? Hint


Question 17 of 25
17. 1995 - AC Milan were back again for yet another Euro final but this time they were beaten 1-0 by which exciting young outfit?

Answer: (One Word (just team name not City))
Question 18 of 25
18. 1996 - Ajax return to the final played in Rome and face Italians Juventus, but what was the outcome? Hint


Question 19 of 25
19. 1997 - Which German International scores twice for Borussia Dortmund in their famous and unexpected 3-1 victory over Juventus in Munich? Hint


Question 20 of 25
20. 1998 - A third successive appearance by Juventus showed the dominance of Italian sides in the last ten years. However, they were beaten again but by whom?

Answer: (Two Words)
Question 21 of 25
21. 1999 - Manchester United played Bayern Munich in Barcelona and carried out the biggest robbery in European Cup final history by scoring twice in injury time at the end of nornal time, but who scored the winning goal to give Manchester United the 'treble'?

Answer: (One word (Surname only))
Question 22 of 25
22. 2000 - An all Spanish affair is played in a controlled way by Real Madrid as they thrash Valencia 3-0, but where was the game played? Hint


Question 23 of 25
23. 2001 - Penalties again but what was the half time score in normal time between Bayern Munich and Valencia? Hint


Question 24 of 25
24. 2002 - Unfancied side Bayer Leverkusen push Real Madrid in a good game at Hampden Park, but who scores the marvelous winning goal with a stunning volley from outside the penalty area?

Answer: ( Just surname)
Question 25 of 25
25. 2003 - An all Italian affair goes to penalties after a poor game that ends 0-0. Many who witness the game are thankful that the supposed more inventive side prevails, but which Italian side wins? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1979 - A 1-0 victory for Nottingham Forest of England over Swedish Champions Malmo, saw Trevor Francis score the winner. It also saw two Englishmen take charge of the respective teams, Brian Clough was Forest coach but who was the man to coach the Swedes to their only European final?

Answer: Bob Houghton

Forest won the trophy thanks to Trevor Francis's goal right on half time. The game was played in Munich's Olympic stadium on May 30th 1979 and was part of an era of English domination in the competition.
2. 1980 - And a return to the final for Nottingham Forest. And like the previous year a famous 1-0 victory was recorded, but who did they beat on this occasion?

Answer: SV Hamburg

A goal by John Robertson in the 19th minute was enough for Forest to beat Kevin Keegan's German champions in Madrid's Bernabeu Stadium on the 28th May 1980. Forest were never to compete in another European final but it was a golden time for them.
3. 1981 - Yet another English side make it to the final, but which team beat Real Madrid in Paris by a single goal?

Answer: Liverpool

Alan Kennedy scored the only goal in the 82nd minute in a tense encounter in the Parc des Princes on 27th May, 1981. It would be one of four successes for the Liverpool club in a golden period of their history.
4. 1982 - The English domination continued with Aston Villa winning against all odds against Bayern Munich. Who scored the only goal of the game to take yet another English club victory over a German club?

Answer: Peter Withe

Peter Withe stooped to win the game against a strong German side. Sixty seven minutes had elapsed in Rotterdam before Villa completed a five year span of English successes in the Premier competition.
5. 1983 - At last no English representative in the final but who played in the match?

Answer: SV Hamburg vs Juventus

Hamburg won the game by yet another single goal margin. A ninth minute strike by Felix Magath in Athens saw the disappoinment of three years earlier go away for good. Hamburg were well worth their win.
6. 1984 - This final was decided on penalties?

Answer: Yes

30th May, 1984, Liverpool faced Roma in Rome. The game ended 1-1 after full time and extra time for a penalty shoot out. Liverpool won it 4-2 thanks to Bruce Grobbelaar's heroics. It would be the last time an English club would win the Cup for 15 years.
7. 1985 - A final remembered solely for the awful scenes on the terraces where 39 Juventus supporters were killed when a wall collapsed on to them. The game was played and a Michel Platini penalty gave Juventus a 1-0 win over Liverpool, but where was the game held?

Answer: Heysel Stadium

Like it has been stated in the question, this game will be remembered for all the wrong reasons. English teams would be banned from all competitions in Europe for the next 7 years, it was most certainly dark days in European football.
8. 1986 - Like two years earlier the final was decided on penalties after Steau Bucharest defeated Barcelona 2-0 on the kicks after 120 minutes of negative, tactical football ended goalless, but how many of the penalties were saved by the keepers?

Answer: six

Amazingly six penalties were saved. Steau players Majearu and Bölöni had their pemalties saved whilst Barcelona saw all four spot kicks stopped, the guilty parties were: Alexanko, Pedraza, Alonzo and Marcos. Steaua keeper Ducadam saved all four Barcelona penalties to give the Romanians an un-deserved trophy.
9. 1987 - Porto vs Bayern Munich in Vienna, but did Porto have to come from behind at half time to win?

Answer: Yes

At least there were goals this time and for the first time since 1977 more than one goal per side was scored. Porto came behind to win 2-1 thanks to goals from Madjer in the 78th minute and then Jaury two minutes later in an amazing turn around, Munich had been leading thanks to a great goal by Kogl. Munich were to get more heartache whilst leading in a final in years to come..more later.
10. 1988 - Yet another final decided on penalties with PSV defeating Benfica, but what was the final score? (the game ended 0-0 after extra time)

Answer: 6-5

Unlike the 1986 final, this game was better but the penalties were all converted. After 5 pens each it was 5-5. PSV then made it 6-5 through Janssen before Dutch keeper Van Breukelen saved Benfica's Veloso's penalty to give Dutch glory to a third team from that nation after Ajax and Feyenoord.
11. 1989 - Which two Dutchmen scored two goals each in AC Milan's 4-0 thumping of Steaua Bucharest?

Answer: Gullit & Van Basten

The game played in Barcelona's Nou Camp produced the heaviest win since 1977. AC Milan scored three times in the first half. Ruud Gullit scoring after 18 and 39 mins and Marco Van Basten after 28 and 47. Bucharest were quite frankly blown away.
12. 1990 - Milan are back and this time its against Portuguese outfit Benfica but again the game is won 1-0, and again a Dutchman scores, but whom?

Answer: Frank Rijkaard

A closer game this time round with AC Milan winning the second year running. Rijkaard scored after 68 minutes in Vienna. The two coaches involved were both to go on to manage National sides. Arrigo Sacchi for Milan led Italy and Sven Goran Erikkson later became England coach.
13. 1991 - Another final is decided by penalties with FK Crvena Zvedza Belgrade defeating Olympique Marseilles 5-3 after a goalless 120 minutes, but at what venue was the game played?

Answer: Bari, Stadio San Nicola

Crvena Zvezda were better known as Red Star Belgrade, the old Yugoslavian army side. The game was best forgotten and therefore I cannot state too much as to how bad this game was.
14. 1992 - The Champions League begins in a small way with the Champions of Europe in a two round knock out to leave eight sides. Instead of a quarter final line up, the teams were split into two leagues of four. Six matches each were played but which two clubs made the final at Wembley Stadium by topping their respective groups?

Answer: Barcelona and Sampdoria

Barcelona won the final 1-0 with a free kick from Ronald Koeman after 22 minutes of extra time. Both teams won their group matches. It was the birth of the Champions League.
15. 1993 - Which Frenchman lifted the trophy in Munich?

Answer: Didier Deschamps

Deschamps lifted the Champions League trophy high after Marseille defeated AC Milan 1-0 thanks to Boli's headed goal in the 44th minute. Marseille were later to be stripped of their prize due to financial irregularities. However, the record books still keep the result.
16. 1994 - AC Milan faced Barcelona, but what was the result?

Answer: 4-0 to AC

A wonderful performance by Milan that tore Barcelona to shreds.
Goals from Massaro 22,45, Savicevic 47, and Desailly 58 destroyed a woeful Spanish side. The game was played in Athens.
17. 1995 - AC Milan were back again for yet another Euro final but this time they were beaten 1-0 by which exciting young outfit?

Answer: Ajax

Ajax had nurtured a wonderful young team full of huge talent players such as van der Sar, Reiziger, Seedorf, Kanu, Davids and Kluivert were seen for the first time by the masses of Tv and it was the young Kluivert who scored the winning goal in the 82nd minute played in Vienna.
18. 1996 - Ajax return to the final played in Rome and face Italians Juventus, but what was the outcome?

Answer: Juventus win on penalties

Juventus win 4-2 on penalties after a 1-1 draw after extra time. Ravanelli made it 1-0 after 13 minutes, Litmanen equalises after 42. Davids and Silooy see their spot kicks saved and Jugovic knocks in the winning goal for 4-2.
19. 1997 - Which German International scores twice for Borussia Dortmund in their famous and unexpected 3-1 victory over Juventus in Munich?

Answer: Karl Heinz Riedle

Riedle scores twice in a game he played only 67 minutes in. The goals were scored in this order. Riedle 29,34, Del Piero 66, Ricken 71. The game was Juventus' second successive appearance in the final.
20. 1998 - A third successive appearance by Juventus showed the dominance of Italian sides in the last ten years. However, they were beaten again but by whom?

Answer: Real Madrid

The start of numerous appearances by the Spanish Kings in the coming seasons. A goal by Mijatovic after 66 mins was enough for victory in Amsterdam.
21. 1999 - Manchester United played Bayern Munich in Barcelona and carried out the biggest robbery in European Cup final history by scoring twice in injury time at the end of nornal time, but who scored the winning goal to give Manchester United the 'treble'?

Answer: Solskjaer

Basler fired the German finalists into the lead after six minutes. However, the lead lasted just 84 minutes. Sheringham equalised in the second minute of stoppage time to hurt the Germans. However, with extra time looming Solsjkaer knocked in a scrambled second to steal the trophy. United won the 'treble' by winning their domestic League and FA Cup also. A year of great fortune for United.
22. 2000 - An all Spanish affair is played in a controlled way by Real Madrid as they thrash Valencia 3-0, but where was the game played?

Answer: Paris

Saint-Denis, Stade de France in Paris saw three goals from Madrid without reply. Goals from Morientes 39, McManaman 67, and Raúl 75 saw off the Spanish challenge of Valencia.
23. 2001 - Penalties again but what was the half time score in normal time between Bayern Munich and Valencia?

Answer: 0-1 Valencia

The San Siro in Milan witnesses a game of penalties. Valencia take the lead on three minutes through a penalty from Mendieta. Four minutes later and Scholl sees his penalty saved by Canizares. On 50 minutes Munich equalise through Steffan Effenberg. Then it is down to penalties yet again. Munich succumb by winning 5-4.
24. 2002 - Unfancied side Bayer Leverkusen push Real Madrid in a good game at Hampden Park, but who scores the marvelous winning goal with a stunning volley from outside the penalty area?

Answer: Zidane

Raul puts the Madrid outfit 1-0 up after 8 minutes only to see Lucio equalise in the 14th minute. Then Zinedine Zidane right on half time wins the cup with an awesome goal.
25. 2003 - An all Italian affair goes to penalties after a poor game that ends 0-0. Many who witness the game are thankful that the supposed more inventive side prevails, but which Italian side wins?

Answer: AC Milan

Milan win 3-2 on penalties after a disappointing 0-0 draw with Juventus. The game was played at Old Trafford, Manchester.
Source: Author doomed

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us