FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about European Cup
Quiz about European Cup

European Cup Trivia Quiz


Here are 10 based questions on the European Cup since it began in 1955. See how much do you know on Europe's top football competition.

A multiple-choice quiz by ding77king. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. UEFA Champions League

Author
ding77king
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,470
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1343
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Real Madrid famously won the first European Cup, but do you know in what stadium the first European Cup Final took place? Hint


Question 2 of 10
2. Real Madrid won the first five European Cups. Which club was the second club to win Europe's elite competition? Hint


Question 3 of 10
3. Wembley Stadium was the first British Stadium to host a European Cup Final.


Question 4 of 10
4. Celtic were the first British side to win the European Cup, when they beat Inter Milan 2-1 in the 1967 Final. Who scored their winning goal? Hint


Question 5 of 10
5. In 1965, Celtic became the first British side to win the European Cup. In 1968, Manchester United became the first English club to win the European Cup, by beating Benfica 4-1 after extra time at Wembley. Bobby Charlton scored two goals, George Best got one, but can you name the third goalscorer? Hint


Question 6 of 10
6. The 1970s saw only 3 countries win the European Cup. The English teams Liverpool and Nottingham Forest dominated the European scene towards the end of the decade: Liverpool won in 1977 and 1978, and Forest in 1979 and 1980. Which other two countries were represented by winners of the European Cup during the decade? Hint


Question 7 of 10
7. Which final was the first to go to a replay? Hint


Question 8 of 10
8. The first penalty shoot out to decide the European Champions happened in which final? Hint


Question 9 of 10
9. The 51st final, 2006, saw Barcelona (Spain) defeat Arsenal (England) 2-1. After this final, which country had been represented the most times in those 51 European Cup Finals? Hint


Question 10 of 10
10. In 1990 Benfica lost the final 0-1 to AC Milan, to become the first team to lose in the final five times. Which team became the second team to be beaten in the final on five ocassions? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Real Madrid famously won the first European Cup, but do you know in what stadium the first European Cup Final took place?

Answer: Parc des Princes

The home of PSG hosted the first ever European Cup Final in the 1955-56 season. Real Madrid beat Stade de Reims-Champagne 4-3 with Alfredo Di Stefano the star player for Real.
2. Real Madrid won the first five European Cups. Which club was the second club to win Europe's elite competition?

Answer: Benfica

Benfica beat Barcelona 3-2 in the 1961 decider to end Real Madrid's dominance of this trophy. Real Madrid were beaten by eventual finalists Barcelona in an earlier round.
3. Wembley Stadium was the first British Stadium to host a European Cup Final.

Answer: False

AC Milan beat Benfica 3-2 in 1963 European Cup Final at Wembley, but Hampden Park hosted the 1960 decider between Real Madrid and Eintracht Frankfurt, a match which Real won 7-3. Real were crown European Cup champions for the fifth consecutive season.
4. Celtic were the first British side to win the European Cup, when they beat Inter Milan 2-1 in the 1967 Final. Who scored their winning goal?

Answer: Stevie Chalmers

Stevie Chalmers scored in the 84th minute to fire Celtic into the lead after Tommy Gemmell had equalised just after the hour mark. Inter Milan had taken a lead after six minutes in Lisbon but the "Lisbon Lions" charged back to win the trophy.
5. In 1965, Celtic became the first British side to win the European Cup. In 1968, Manchester United became the first English club to win the European Cup, by beating Benfica 4-1 after extra time at Wembley. Bobby Charlton scored two goals, George Best got one, but can you name the third goalscorer?

Answer: Brian Kidd

Brian Kidd scored the third goal of the match and coincidentally the game was played on his 19th birthday. Bobby Charlton had put Manchester United 1-0 up in normal time before Benfica equalised with over ten minutes to go. Brian Kidd, George Best and Bobby Charlton again made sure of this victory with three extra time goals.
6. The 1970s saw only 3 countries win the European Cup. The English teams Liverpool and Nottingham Forest dominated the European scene towards the end of the decade: Liverpool won in 1977 and 1978, and Forest in 1979 and 1980. Which other two countries were represented by winners of the European Cup during the decade?

Answer: Germany & Holland

Both Bayern Munich of Germany and Ajax Amsterdam of Holland won three European Cups in a row: Bayern Munich winning the trophy in 1974-75-76 and Ajax claiming their three in 1971-72-73. Feyenoord of Holland maintained Holland's representation for the decade when they defeated Celtic 2-1 m 1970.
7. Which final was the first to go to a replay?

Answer: 1974

The match between Bayern Munich and Atletico Madrid could not be decided after 90 minutes plus 30 minutes of after extra time, with the match tied at 1-1. A replay was played 2 days later, with Bayern Munich coming out convincing winners by 4-0.
8. The first penalty shoot out to decide the European Champions happened in which final?

Answer: 1984

Liverpool and Roma competed in the first ever penalty shootout, to decide the 1984 European Champions. Liverpool won 4-2 on penalties with Bruce Grobbelaar becoming Liverpool's hero by saving a penalty to win the Cup for Liverpool.
9. The 51st final, 2006, saw Barcelona (Spain) defeat Arsenal (England) 2-1. After this final, which country had been represented the most times in those 51 European Cup Finals?

Answer: Italy

Italy had produced the most finalists which consisted of ten winners and fourteen beaten finalists giving Italy a tally of 24. Spain were next best with a combined total of 20, and England and Germany were tied on 13 each.
10. In 1990 Benfica lost the final 0-1 to AC Milan, to become the first team to lose in the final five times. Which team became the second team to be beaten in the final on five ocassions?

Answer: Juventus

Having won two titles back to back (1961 and 1962), Benfica were beaten in their next 5 appearances in the final (1963, 1965, 1968 1988 and 1990).

Juventus lost in 1973 and 1983 before winning their first in 1985, and their second in 1996. They lost their next three final appearances: 1997, 1998 and 2003.
Source: Author ding77king

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us