FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gloucestershire County Cricket Club
Quiz about Gloucestershire County Cricket Club

Gloucestershire County Cricket Club Quiz


Gloucestershire County Cricket Club has been established for over 100 years, and many of the world's best players have been associated with the club. Here is a quiz about the club and some of these players,

A multiple-choice quiz by rossian. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket
  8. »
  9. England

Author
rossian
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,794
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
419
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In which year was Gloucestershire CCC founded? Hint


Question 2 of 10
2. One of the best known cricketers of all-time is W.G. Grace of England and Gloucestershire. What does the W.G. stand for? Hint


Question 3 of 10
3. Gloucestershire CCC had its main home ground in 2008 in which of the following places? Hint


Question 4 of 10
4. Jack Russell played for Gloucestershire and England from 1981-2004 as what? Hint


Question 5 of 10
5. In the 1930s, another major batsman came to the fore via playing for England and Gloucestershire. Which of the following was he? Hint


Question 6 of 10
6. Mike Procter played for Gloucestershire as an overseas player. Which was his home country? Hint


Question 7 of 10
7. Tom Graveney was a major player in the 1950s, but left Gloucestershire in 1961 for which other county team? Hint


Question 8 of 10
8. Gloucestershire CCC holds a two week summer festival in which of the following places? Hint


Question 9 of 10
9. Which West Indian was captain of Gloucestershire CCC between 1993 and 1996? Hint


Question 10 of 10
10. Gloucestershire's one-day team plays under which of the following names? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year was Gloucestershire CCC founded?

Answer: 1870

This is the date given on the club's own website, although others give 1871 as the year. Dr Henry Mills Grace (father of W.G.) was the prime mover in establishing the club. Their first county game was on 2 June 1870, against Surrey, which they won.
2. One of the best known cricketers of all-time is W.G. Grace of England and Gloucestershire. What does the W.G. stand for?

Answer: William Gilbert

Even people with little interest in sport have heard of W.G. Grace. He played until the age of 50 and was as well known for his gamesmanship as his play. It is said that when he was given out early in a match, he refused to leave the field saying, 'They've come to see me bat, not you umpire. Play on.'
3. Gloucestershire CCC had its main home ground in 2008 in which of the following places?

Answer: Bristol

Its the County Ground in Bristol, situated just off the M32 motorway. Rather ironic as Bristol is no longer classed as being in Gloucestershire.
4. Jack Russell played for Gloucestershire and England from 1981-2004 as what?

Answer: Wicket keeper

His real name is Robert Charles Russell, and he was an eccentric and individual wicket keeper. He was forced into retirement in 2004 by a back injury, and later returned to Gloucestershire as part of the coaching team. Jack Russell is also well known for his paintings.
5. In the 1930s, another major batsman came to the fore via playing for England and Gloucestershire. Which of the following was he?

Answer: Wally Hammond

Bill Edrich was of a similar era, but played for Middlesex. Jack Hobbs was earlier (1905-1934) and from Surrey while Len Hutton was later and a Yorkshireman. Wally Hammond had been rated as one of the top four players in cricket history, alongside W.G. Grace, Jack Hobbs, and Don Bradman.
6. Mike Procter played for Gloucestershire as an overseas player. Which was his home country?

Answer: South Africa

A fantastic all rounder who took numerous wickets, he was a prolific striker of the ball. Due to South Africa's apartheid regime, he was unable to fulfil his potential at Test level as his country was barred from playing. He played for Gloucestershire during the late 1960s and during the 1970s, establishing many records along the way.

These included scoring a century before lunch on the first day of a match, and two sets of hat tricks, all given out LBW.
7. Tom Graveney was a major player in the 1950s, but left Gloucestershire in 1961 for which other county team?

Answer: Worcestershire

Tom left the club having been deprived of the captaincy. His brother Ken, and nephew David, were also Gloucestershire captains, although David is probably better known for his stint as Chairman of the Test selection committee. Tom Graveney scored 11 Test centuries, four of which were made after he reached the age of 39.
8. Gloucestershire CCC holds a two week summer festival in which of the following places?

Answer: Cheltenham

All are places in Gloucestershire, but it is Cheltenham which plays host to two weeks of matches at the end of July and early August each year. Matches are played at the Cheltenham College's ground, and the event had been established as part of the cricketing calendar for over 100 years.
9. Which West Indian was captain of Gloucestershire CCC between 1993 and 1996?

Answer: Courtney Walsh

All were great fast bowlers and played in England. Garner was for Somerset, Holding for Derbyshire, and Lancashire and Marshall for Hampshire. Courtney Walsh played for Gloucestershire from 1984 until 1998, taking 800 first class wickets for the county and scoring over 2500 runs, despite not being renowned for his batting skills.
10. Gloucestershire's one-day team plays under which of the following names?

Answer: Gladiators

Alliteration rules. All the options are names of aircraft. The Gloster Gladiator was built by Gloster Aircraft Company, and was the last bi-plane to be used by the RAF. It saw some service in WWII, but was superceded by the Hurricane and Spitfire. The Meteor and Javelin are other aircraft built by GAC. The Comet was built by De Havilland.
Source: Author rossian

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series This Sporting Life:

I'd describe myself as the original couch potato, but I have managed to write quite a few sports quizzes. Here they are, in one handy list. They are mostly UK based, since they're the sports I know a little about.

  1. Gloucester Rugby Club Average
  2. Gloucestershire County Cricket Club Average
  3. Perfect Understanding Average
  4. They Think It's All Ovine Average
  5. They Glide with Their Boots On Average
  6. Flying to the Boundary Average
  7. You Could Be Mine Average
  8. The Ashes Down Under: 2010-11 Average
  9. If Wishes Were Horses Average
  10. Let Slip the Dogs of Sport Average
  11. How Many Roads? Average
  12. Forever Blowing Bubbles Easier

2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us