FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Golf  The Global Game
Quiz about Golf  The Global Game

Golf - The Global Game Trivia Quiz


Up until about 1920, golfers from the U.K. ruled the sport. Then it was the U.S. golfers turn for the next 60+ years. Now, great players are emerging from all over the globe. Let's identify some of them through the years.

A multiple-choice quiz by maddogrick16. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Golf

Author
maddogrick16
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
174,672
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
3179
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 82 (15/25), mac4293 (6/25), Guest 82 (16/25).
-
Question 1 of 25
1. The American boom in golf began shortly after this 20 year old American amateur won the U.S. Open in 1913. Hint


Question 2 of 25
2. When Tommy Armour, an American citizen but born in Scotland, won the U.S. Open in 1927, it would be the last time a foreign born player would win this title in 38 years. Who broke the jinx? Hint


Question 3 of 25
3. Bobby Locke was the first great South African player having won the British Open in 1949, 1950, and 1952. Essentially, he mentored Gary Player who took Ernie Els and Retief Goosen under his wing. Now a number of South African's are making waves on the PGA tour. Of the listed players, who is NOT a native of South Africa? Hint


Question 4 of 25
4. In 2004, the first professional golfer from the country of India qualified to play on the U.S. PGA tour. Who was he? Hint


Question 5 of 25
5. Major winner Vijay Singh hailed from which tropical island nation? Hint


Question 6 of 25
6. Australia is a great golfing nation and more PGA players hail from Oz than any other country except for the U.S. Norman Van Nida is deemed to be the "Father of Australian golf" although his impact on the game outside of Australia was pretty minimal. One of his students did rather well however, having won a total of five British Open championships in the 1950s and 1960s. Who was he? Hint


Question 7 of 25
7. From New Zealand, this player was most famous for being the only left-handed player to win a major - the 1963 British Open. Since Mike Weir's victory in the Masters in 2003, he now is just the first lefty to win a major. Who was he? Hint


Question 8 of 25
8. Who was the first Japanese player to win a PGA tour event? Hint


Question 9 of 25
9. Which of these golfers is NOT from South Korea? Hint


Question 10 of 25
10. Mike Weir seems on track to become the winningest PGA pro to come from "The Great White North". The player he was chasing won 8 events during his career. Who was this Canadian? Hint


Question 11 of 25
11. Chi Chi Rodriguez is without question the best player to come from the Carribbean. Where was he born? Hint


Question 12 of 25
12. Argentina has always been at the forefront of golfing nations in South America, the first club being established there in 1892 by British ex-pats. Which Argentinian native won the British Open in 1967 and many PGA tour events over his long career? Hint


Question 13 of 25
13. Argentina continues to produce many fine players. Of the following players, who is NOT Argentinian? Hint


Question 14 of 25
14. Who was the first player born in a country that was once on the other side of the "Iron Curtain" to play on the PGA tour? Hint


Question 15 of 25
15. Although Spain has produced a number of decent players over the years, their first truly "great" player went by which nickname? Hint


Question 16 of 25
16. Bernhard Langer was one of the best golfers to come from this country. Hint


Question 17 of 25
17. Sweden has an astounding junior golf program that has produced a wealth of talent in recent years. Which of the following players was not a product of this program? Hint


Question 18 of 25
18. In 1999, a Frenchman suffered a meltdown on the 18th hole at Carnoustie that ultimately cost him the British Open in a playoff. Who was this poor soul? Hint


Question 19 of 25
19. Italy, surprisingly, has not contributed that many world class players to the international stage. This player, however, probably was the finest losing a British Open in a playoff to John Daly and beating Tiger Woods in a crucial Ryder Cup match mano-a-mano. Hint


Question 20 of 25
20. Who was the first New Zealand player of Maori descent to win a PGA tour event? Hint


Question 21 of 25
21. Trevor Dodds who won the 1998 Greater Greensboro Classic is from which African nation? Hint


Question 22 of 25
22. In 2004, a golfer born in mainland China received an invitation to participate in the Masters. What was his name? Hint


Question 23 of 25
23. Nick Price was born in Zimbabwe.


Question 24 of 25
24. All these Canadian golfers won at least one PGA tour event except for who? Hint


Question 25 of 25
25. Who is the greatest "Cablinasian" golfer in the world?

Answer: (Two Words or just surname)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : Guest 82: 15/25
Apr 14 2024 : mac4293: 6/25
Apr 11 2024 : Guest 82: 16/25
Apr 05 2024 : Guest 194: 17/25
Apr 04 2024 : Guest 68: 20/25
Apr 01 2024 : Guest 23: 17/25
Mar 30 2024 : Guest 64: 14/25
Mar 26 2024 : Guest 12: 21/25
Mar 25 2024 : Guest 199: 15/25

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The American boom in golf began shortly after this 20 year old American amateur won the U.S. Open in 1913.

Answer: Francis Ouimet

The first American to win the U.S. Open was Johnny McDermott, who won in 1911 and then defended his title in 1912. However, it was the unlikely win by Ouimet in a playoff over two of the towering legends of the day, Vardon and Ray, that captured the American's interest in the sport. Within a decade, they were the pre-eminent force in the game throughout the world thanks to players like Sarazen, Bobby Jones and Walter Hagen.
2. When Tommy Armour, an American citizen but born in Scotland, won the U.S. Open in 1927, it would be the last time a foreign born player would win this title in 38 years. Who broke the jinx?

Answer: Gary Player

Gary Player won at Bellerive Golf Course in 1965 under extreme duress. As a South African, he had to endure taunting and heckling from American fans regarding his home country's apartheid policy. If anyone least deserved such treatment it was Player and subsequent events would prove what a good friend he has been to the people of color in his native land.
3. Bobby Locke was the first great South African player having won the British Open in 1949, 1950, and 1952. Essentially, he mentored Gary Player who took Ernie Els and Retief Goosen under his wing. Now a number of South African's are making waves on the PGA tour. Of the listed players, who is NOT a native of South Africa?

Answer: Ian Poulter

Ian Poulter, he of the blue, or pink, or other strange hair color, is a native of England. Immelman and Sabbatini combined to win the World Cup of golf for South Africa in 2003.
4. In 2004, the first professional golfer from the country of India qualified to play on the U.S. PGA tour. Who was he?

Answer: Arjun Atwal

Atwal earned his tour card via a seventh place finish in qualifying school in the winter of 2003. The 30 year old (at that time) had won five Asian tour events and two European tour events in his career from 1995 to 2003. He resided in Calcutta.
5. Major winner Vijay Singh hailed from which tropical island nation?

Answer: Fiji

Raised in poverty in Fiji, Vijay developed into one of the great players in golf during the late 1990s and early 2000s. He later became a very, very wealthy man by Fijian or any other standard! However, known for his tireless practice regimen, no one has worked harder to succeed.
6. Australia is a great golfing nation and more PGA players hail from Oz than any other country except for the U.S. Norman Van Nida is deemed to be the "Father of Australian golf" although his impact on the game outside of Australia was pretty minimal. One of his students did rather well however, having won a total of five British Open championships in the 1950s and 1960s. Who was he?

Answer: Peter Thomson

A very interesting man, he won his Open's in 1954-55-56-58-65. Only the great Harry Vardon won more - six, and Thomson and Tom Watson remain tied at five. Thomson played on a very limited basis on the PGA preferring to remain close to home and only captured the 1956 Texas Open title in those few forays.

At the age of 55, he gave the Senior Tour a whirl in 1984 and won twice. The next year, he won a record nine times and promptly retired from competitive golf, dabbling in politics and golf course design in Australia instead.
7. From New Zealand, this player was most famous for being the only left-handed player to win a major - the 1963 British Open. Since Mike Weir's victory in the Masters in 2003, he now is just the first lefty to win a major. Who was he?

Answer: Bob Charles

Charles was one of the first foreign players to regularly play the PGA tour joining shortly after turning pro in 1960. He won six events altogether, but really capitalized with the formation of the Seniors tour, winning 23 times prior to going into semi-retirement in 2004 at the age of 68.
8. Who was the first Japanese player to win a PGA tour event?

Answer: Isao Aoki

Isao Aoki won the 1983 Hawaiian Open by slam dunking a nine iron from the rough 120 yards away for an eagle on the eighteenth hole, and securing a one shot victory over Jack Renner. David Ishii won the same tournament in 1990. He is of Japanese heritage but was actually an American born in Hawaii. Maruyama's first win was the Greater Milwaukee Open in 2001. Japan is another golf hotbed and it's inevitable that several other Japanese players will enter the winner's circle on the PGA tour before too long.
9. Which of these golfers is NOT from South Korea?

Answer: Aree Song

Aree Song joined the LPGA tour as a rookie in 2004. She assumed her mother's name after turning professional, her father's and her real name being Wongluekiet. She was born in Bangkok, Thailand. Choi is a multi winner on the PGA tour and Pak and Kim are mainstays on the LPGA tour. Pak broke the barrier for Koreans, turning pro and joining the tour in 1998.
10. Mike Weir seems on track to become the winningest PGA pro to come from "The Great White North". The player he was chasing won 8 events during his career. Who was this Canadian?

Answer: George Knudson

Knudson devoted his life to perfecting the golf swing and was long regarded as one of the best ball strikers over his career in the 1970s and 1980s. Even the great Ben Hogan admired Knudson's swing. Putting was his bane otherwise he might have won many more titles.
11. Chi Chi Rodriguez is without question the best player to come from the Carribbean. Where was he born?

Answer: Puerto Rico

Born in poverty, he learned to play the game hitting rocks with carved tree branches and caddying for a buck a day. Quasi active on the Seniors tour, he devoted most of his time to charitable causes involving children, and is one of the best loved and colorful characters ever to play the game.
12. Argentina has always been at the forefront of golfing nations in South America, the first club being established there in 1892 by British ex-pats. Which Argentinian native won the British Open in 1967 and many PGA tour events over his long career?

Answer: Roberto Di Vicenzo

He's perhaps most famous for signing for the wrong score in the 1968 Masters, and losing the opportunity to enter a playoff with Bob Goalby for the title.
13. Argentina continues to produce many fine players. Of the following players, who is NOT Argentinian?

Answer: Carlos Franco

All these players share the same theme: utter poverty in childhood and through caddying and sheer perseverance, becoming a successful golfer on the world stage. Franco, however, was born in Paraguay.
14. Who was the first player born in a country that was once on the other side of the "Iron Curtain" to play on the PGA tour?

Answer: Alex Cejka

Cejka was born in Marienbad, Czechoslovakia, (at the time) in 1970. His father was of German heritage and made a dangerous escape to Germany with his family when Alex was a child.
15. Although Spain has produced a number of decent players over the years, their first truly "great" player went by which nickname?

Answer: Seve

"Seve" is short for Severiano Ballesteros. He won the British Open in 1979, 1984, and 1988, and the Masters in 1980 and 1983. The other nicknames would identify "Tiger" Woods, "El Nino" Sergio Garcia, and "Chimo" Olazabal.
16. Bernhard Langer was one of the best golfers to come from this country.

Answer: Germany

He's the first German to have won a major and he's actually won two, the Masters in 1985 and in 1993. He was born in Anhausen, Germany, in 1957. He was yet another who learned the game from caddying.
17. Sweden has an astounding junior golf program that has produced a wealth of talent in recent years. Which of the following players was not a product of this program?

Answer: Tomas Bjorn

Tomas Bjorn was born and raised in Denmark, another Scandinavian country with a similar program.
18. In 1999, a Frenchman suffered a meltdown on the 18th hole at Carnoustie that ultimately cost him the British Open in a playoff. Who was this poor soul?

Answer: Jean Van de Velde

Needing only a double bogie six to win, he endured a series of questionable course management decisions and some bad luck to card a seven. In the playoff with Justin Leonard and Paul Lawrie, Lawrie was the eventual winner.
19. Italy, surprisingly, has not contributed that many world class players to the international stage. This player, however, probably was the finest losing a British Open in a playoff to John Daly and beating Tiger Woods in a crucial Ryder Cup match mano-a-mano.

Answer: Costantino Rocca

Rocca picked up the game comparatively late in life when his buddies at the furniture factory he was working at introduced him to the game in his 20s.
20. Who was the first New Zealand player of Maori descent to win a PGA tour event?

Answer: Phil Tataurangi

Born in Auckland, New Zealand in 1971, he won the 2002 Invensys Classic at Las Vegas. Michael Campbell is the only other Kiwi golfer of those listed who is also Maori and although he has won more tournaments than Tataurangi world wide, Phil beat him to the punch on the PGA tour!
21. Trevor Dodds who won the 1998 Greater Greensboro Classic is from which African nation?

Answer: Namibia

He was born in the capital city, Windhoek in 1959. At that time, the country was called Southwest Africa. Originally a German possession, it fell under the trusteeship of South Africa subsequent to WWII, and golf was introduced to the country under their tenure.
22. In 2004, a golfer born in mainland China received an invitation to participate in the Masters. What was his name?

Answer: Lian-Wei Zhang

He earned the right due to his standing on the Asian tour Order Of Merit. Who would have ever thought!
23. Nick Price was born in Zimbabwe.

Answer: False

Nick Price was born in Durban, South Africa, but his family moved to Rhodesia (later Zimbabwe) in his youth.
24. All these Canadian golfers won at least one PGA tour event except for who?

Answer: Moe Norman

Moe Norman was a legend of golf and one of the purest, straightest ball strikers of all time with his idiosyncratic swing. When he was a young lad, he and his brother were tobogganing when they were accidentally run over by a car. Moe suffered serious head injuries which affected him everafter. Painfully shy because of his disabilities, he never could adjust to the life of a tour pro in the States preferring to live out of his car as he plied a living on the Canadian tour.

He passed away at the age of 75 in September 2004.
25. Who is the greatest "Cablinasian" golfer in the world?

Answer: Tiger Woods

He identifies himself as part Caucasian (Ca), Black (bl), Indian (in) and Asian. Hence, Ca-bl-in-asian.
Source: Author maddogrick16

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Golf Basics Easier
2. The Sport of Golf Very Easy
3. Simple Golf Easier
4. Golf on Golf Easier
5. Golfing For Dummies Average
6. Mixed Bag of Golf [1] Very Difficult
7. Golf in the 1990s Difficult
8. Golf for Beginners Easier
9. Moderate Golf Average
10. More Golf Stuff Tough
11. The Game of Golf Very Difficult
12. Golf Tidbits Tough

4/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us