FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Magpies  Pride of the North East
Quiz about Magpies  Pride of the North East

Magpies - Pride of the North East Quiz


The Magpies have history dating back to 1892, when the club changed its name to Newcastle United, and earlier. How much do you know about the club's history?

A multiple-choice quiz by sir_newbs. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Newcastle United

Author
sir_newbs
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
204,847
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
337
- -
Question 1 of 10
1. Who was the goalkeeper when Newcastle United won the Inter-Cities Fairs Cup in 1969? Hint


Question 2 of 10
2. With which League club did Peter Beardsley start his league career? Hint


Question 3 of 10
3. In which year did Newcastle beat Blackpool 2-0 in the FA Cup final? Hint


Question 4 of 10
4. Where was toon legend Bryan 'Pop' Robson born? Hint


Question 5 of 10
5. Against which team did Malcolm Macdonald make his debut for Newcastle? Hint


Question 6 of 10
6. 'Newcastle is light years away from what the club was when Gazza was here - the club is probably too big for him now.' Who famously said this quote? Hint


Question 7 of 10
7. To which team did Newcastle lose on penalties in round 2 of the League Cup in 1979-90? Hint


Question 8 of 10
8. Who did Newcastle United, under that name, play in their first ever match? Hint


Question 9 of 10
9. Who did Newcastle memorably beat in the European Champions League on 17th September 1997?
Hint


Question 10 of 10
10. What was the half time score in Newcastle's infamous 13-0 record victory over Newport County in 1946 (Divsion 2)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the goalkeeper when Newcastle United won the Inter-Cities Fairs Cup in 1969?

Answer: Willie McFaul

This trophy was the first European trophy won by the St James' Park outfit, back in 1969. The usual first team that season was as follows: McFaul, Craig, Moncur, Burton, Clark, Arentoft, Scott, Gibb, Foggon, Davies, Robson. The Magpies knocked out Feyenoord, Sporting Lisbon, Real Zaragoza, Vitoria Setubal and Rangers, before beating Ujpest Dozsa 6-2 on aggregate.
2. With which League club did Peter Beardsley start his league career?

Answer: Carlisle United

Beardsley is one of the greatest players ever to have played for Newcastle, and was awarded the MBE in 1995 for services to football. He played for Carlisle, Vancouver Whitecaps (two spells), Manchester United, Newcastle United (two spells), Liverpool, and Everton.
3. In which year did Newcastle beat Blackpool 2-0 in the FA Cup final?

Answer: 1951

Newcastle won the cup in all these seasons, but beat Arsenal 2-1 in the final in 1932, Arsenal again, 1-0 in 1952, and Manchester City 3-1 in 1955. Newcastle beat Blackpool 2-0 in the final of 1951.

Their win in 1955 was their 6th FA Cup success - they won in 1910 (their first ever) and 1924.
4. Where was toon legend Bryan 'Pop' Robson born?

Answer: Sunderland

Robbo had spells at Newcastle United, West Ham United (twice), Sunderland (three times), Carlisle United (twice, plus a third time on loan) and Chelsea. He is one of the few players in the history of the English game to have notched 300 goals yet never to have received an England cap.

He started his career in 1964 at Newcastle, and played his last league game at Carlisle United, 22 years later.
5. Against which team did Malcolm Macdonald make his debut for Newcastle?

Answer: Crystal Palace

'Supermac' was converted to a forward from a right back at Fulham in 1968-69, by future Newcastle manager, Bobby Robson. He joined Newcastle in 1971 after a spell at Luton Town. He was regarded as the greatest Newcastle striker since Jackie Milburn, scoring 95 goals in 187 games for Newcastle, before being transferred to Arsenal in 1976.
6. 'Newcastle is light years away from what the club was when Gazza was here - the club is probably too big for him now.' Who famously said this quote?

Answer: Sir John Hall

Sir John said this in 1995. Gazza was captain of the Magpies' FA Youth Cup winning side of 1985. Even to this day, he is regarded as the greatest player ever to have been brought up from the Newcastle Youth Academy.
7. To which team did Newcastle lose on penalties in round 2 of the League Cup in 1979-90?

Answer: Sunderland

This was during a run of seasons where Newcastle went out at round 2. They made this early exit every season from 1977-78 to 1983-84, losing to Millwall, Watford, Sunderland, Bury, Fulham, Leeds United, and Oxford United.
8. Who did Newcastle United, under that name, play in their first ever match?

Answer: Middlesborough

Newcastle ran out 2-1 winners in this friendly match, on Christmas Eve 1892. The Magpies' previous incarnation, East End, had played the majority of their games against local opposition.
9. Who did Newcastle memorably beat in the European Champions League on 17th September 1997?

Answer: Barcelona

On Day 1 of Group A, Newcastle won 3-2, thanks to a Faustino Asprilla hat-trick. Luis Enrique and Figo scored for the Spanish giants. At the end of the Group matches, Newcastle finished 3rd in Group A, and Barca finished bottom.
10. What was the half time score in Newcastle's infamous 13-0 record victory over Newport County in 1946 (Divsion 2)?

Answer: 7-0

Len Shackleton scored 6 (including a record 155 second hat-trick), Charlie Wayman scored 4, Jackie Milburn scored 2 and Roy Bentley scored 1.
Source: Author sir_newbs

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us