FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about When Newcastle United Won Things
Quiz about When Newcastle United Won Things

When Newcastle United Won Things Quiz


Here are ten questions to help you reminisce about Newcastle United and their outstanding FA Cup exploits of the 1950s.

A multiple-choice quiz by moomin42. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Newcastle United

Author
moomin42
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
117,439
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
395
- -
Question 1 of 10
1. How many times did Newcastle United win the FA cup between 1950 and 1959? Hint


Question 2 of 10
2. Which team did Newcastle United defeat to win the 1951 FA Cup Final? Hint


Question 3 of 10
3. Who did Newcastle United defeat in 1955 to win the FA Cup Final? Hint


Question 4 of 10
4. Which player scored the only goal in the 1952 FA Cup Final victory over Arsenal? Hint


Question 5 of 10
5. What was the final score of the 1955 FA Cup Final? Hint


Question 6 of 10
6. Which player scored the most goals for Newcastle United during the FA Cup tournament (from Round 3 up to and including the Final) in 1955? Hint


Question 7 of 10
7. What was the full name of Jackie Milburn, three times FA Cup winning player? Hint


Question 8 of 10
8. Who was the manager of Newcastle United when they won the FA Cup in 1952? Hint


Question 9 of 10
9. Who did Newcastle United defeat in the 1952 FA Cup Semi-Final after a replay? Hint


Question 10 of 10
10. When Newcastle United won the FA Cup for the last time during the 1950s, they had finished in 4th place in the English First Division?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many times did Newcastle United win the FA cup between 1950 and 1959?

Answer: 3

The mighty "Toon Army" won the FA Cup three times during the fifties - 1951, 1952 & 1955.
2. Which team did Newcastle United defeat to win the 1951 FA Cup Final?

Answer: Blackpool

Newcastle United won the FA Cup 2-0 against Blackpool on 28th April 1951. Two second half goals by the legendary Jackie Milburn brought the trophy back to Tyneside.
3. Who did Newcastle United defeat in 1955 to win the FA Cup Final?

Answer: Manchester City

Newcastle United won the FA Cup for the third time in five years defeating Manchester City 3-1 at Wembley. Jackie Milburn got the game off to a great start by scoring after only 45 seconds!
4. Which player scored the only goal in the 1952 FA Cup Final victory over Arsenal?

Answer: George Robledo

Chilean George Robledo scored the only goal of this FA Cup encounter, thus helping Newcastle United to win the Cup two years running.
5. What was the final score of the 1955 FA Cup Final?

Answer: Newcastle United won 3-1

Newcastle won this match 3-1 on the 7th May 1955 against Manchester City. Goals from George Hannah, Jackie Milburn and Bobby Mitchell meant Newcastle United had now won the FA Cup for the third time in only five years.
6. Which player scored the most goals for Newcastle United during the FA Cup tournament (from Round 3 up to and including the Final) in 1955?

Answer: Vic Keeble

Although Jackie Milburn is remembered for his speedy goal in the 1955 FA Cup Final, in total Vic Keeble scored 5 FA Cup goals in nine games (including replays) throughout the tournament, Milburn in fact only scored twice in ten games, replays included.
7. What was the full name of Jackie Milburn, three times FA Cup winning player?

Answer: John Edward Thompson Milburn

Jackie Milburn, or should I say John Edward Thompson Milburn, is still loved in his native North East of England today. A bronze statue of him stands in the city centre of Newcastle upon Tyne. He was known for the goals he scored and also his speed. His mother must have known he would be a fast runner, after all, his initials spell JET.
8. Who was the manager of Newcastle United when they won the FA Cup in 1952?

Answer: Stan Seymour

Stan Seymour, later to become a director of the club, took Newcastle United to two FA Cup finals, 1951 and 1952. This period was in fact his second spell as club manager. He had been manager from 1939 to 1947 too.
9. Who did Newcastle United defeat in the 1952 FA Cup Semi-Final after a replay?

Answer: Blackburn Rovers

After the first game ended in a 0-0 draw at Hillsborough, Newcastle United defeated Blackburn Rovers 2-1 in a replay at Elland Road on 2nd April. A Bobby Mitchell penalty and a goal from George Robledo clinched Newcastle their place in the 1952 FA Cup Final.
10. When Newcastle United won the FA Cup for the last time during the 1950s, they had finished in 4th place in the English First Division?

Answer: False

Newcastle United finished 8th position in the First Division in the 1954-55 season. This may not appear that fantastic, however, they started the season poorly and were only 15th position after they had played half of that seasons league matches. For various reasons, including their FA Cup success, Newcastle had to play their final eleven matches in only twenty nine days. That is a match every 2.63 days! And they still won the Cup!
Source: Author moomin42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us