FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Manchester United 19121921
Quiz about Manchester United 19121921

Manchester United 1912-1921 Trivia Quiz


This is the second in a series of quizzes that will take you on a journey of the history of Manchester United, decade by decade. This quiz: 1912-1921. Good luck.

A multiple-choice quiz by silverginger. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Manchester United

Author
silverginger
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
104,923
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
243
- -
Question 1 of 10
1. 1912: Something relatively unknown happened at Manchester United in this year for the first time, but what was that strange thing? Hint


Question 2 of 10
2. 1913: United had their highest league finish for the decade this year, but what position was it? Hint


Question 3 of 10
3. 1914: Dick Holden left United to voluntarily fight in World War I. Which of these armed services did he sign up for? Hint


Question 4 of 10
4. 1915: United struggled in the league this year, and finished the season with 30 points. Were they relegated?


Question 5 of 10
5. 1916: The outbreak of the World War I in 1914 caused a halt to the league campaign between seasons 1915-1919, but United still kept busy. Which future United manager was signed as a player this year? Hint


Question 6 of 10
6. 1917: Only one player was signed this year because of World War I. Who was he? Hint


Question 7 of 10
7. 1918: What tournament did United play in this year? Hint


Question 8 of 10
8. 1919: Which two players signed for the club from Army football this year? Hint


Question 9 of 10
9. 1920: After the resumption of the league, what position did United finish this year? Hint


Question 10 of 10
10. 1921: United paid a total of 10,575 pounds for eleven new players, but which of these cost the most? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 1912: Something relatively unknown happened at Manchester United in this year for the first time, but what was that strange thing?

Answer: United signed a player from Liverpool

In August 1912, half-back Tom Chorlton signed on a free transfer from, Liverpool, who have become in recent times, United's bitter rivals. The only other times this has happened was in 1929 when forward Tommy Reid joined the club, and 1938, when half-backs Ted Savage and Allenby Chilton signed on for free. Also in this year, Ernest Mangnall resigned and J.J.Bentley took over as secretary.
2. 1913: United had their highest league finish for the decade this year, but what position was it?

Answer: 4th

United played 38 games, won 19, drawn 8 and lost 11 times during this campaign, which saw Sunderland clinch the title.
3. 1914: Dick Holden left United to voluntarily fight in World War I. Which of these armed services did he sign up for?

Answer: Royal Air Force

Holden made 117 appearances for the club with no goals to his credit. Also in this year, John Robson became United's manager.
4. 1915: United struggled in the league this year, and finished the season with 30 points. Were they relegated?

Answer: No

United finished 2 points above Tottenham Hotspur, who were relegated into division two.
5. 1916: The outbreak of the World War I in 1914 caused a halt to the league campaign between seasons 1915-1919, but United still kept busy. Which future United manager was signed as a player this year?

Answer: Clarence Hilditch

Hilditch was signed from Altrincham, and went on to play 322 games for United, with 7 goals scored. He managed the club between 1926-27.
6. 1917: Only one player was signed this year because of World War I. Who was he?

Answer: Tommy Meehan

Although Meehan was signed in 1917, it wasn't until two years later that he was able to play competitive football for the club, when he made 53 appearances and scored 6 goals between 1919-20.
7. 1918: What tournament did United play in this year?

Answer: Lancashire Section Principal Tournament

Other teams that featured in this 'league' included Liverpool, Burnley, Manchester City and Blackburn Rovers.
8. 1919: Which two players signed for the club from Army football this year?

Answer: John Williamson & George Bissett

An amazing 13 players were signed, and 15 left during this year.
9. 1920: After the resumption of the league, what position did United finish this year?

Answer: 12th

United finished mid-table, playing 42, winning 13, drawing 14 and losing 15 games.
10. 1921: United paid a total of 10,575 pounds for eleven new players, but which of these cost the most?

Answer: Neil McBain

United paid 6,000 pounds to Ayr United for McBain, but he only stayed for a season, later joining Everton. He played 43 games and scored 2 goals during this one season.
Source: Author silverginger

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us