FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Pittsburgh Steelers
Quiz about The Pittsburgh Steelers

The Pittsburgh Steelers Trivia Quiz


A quiz on one of the greatest teams in the NFL.

A multiple-choice quiz by jmatt13. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Pittsburgh Steelers

Author
jmatt13
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
289,084
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1046
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In 1976, Mike Kruczek won 6 straight games and won NFL Offensive Rookie of the year honors.


Question 2 of 10
2. The Pittsburgh Steelers and the Chicago Bears both went 1-13 in 1968. The Steelers won a coin flip for the first pick in the draft. The Steelers only win that year came against the Bears.


Question 3 of 10
3. The 1944 Card-Pitt connection was the only Steelers team in history to finish without a single win. How many losses did they have that year? Hint


Question 4 of 10
4. The Steelers won their first postseason game in the franchise's history 21-0 against the Eagles in 1947.


Question 5 of 10
5. Ernie Stautner had the first retired jersey in Steelers history. What jersey number did he wear? Hint


Question 6 of 10
6. Chuck Noll was the Steelers legendary coach for 23 years. Who did he play offensive line for in the 1950s? Hint


Question 7 of 10
7. The 1972 playoff game in Pittsburgh against the Oakland Raiders produced perhaps the most famous play in NFL history. Franco Harris caught a pass that was ruled to have touched Steeler RB Frenchy Fuqua, then Raiders safety Jack Tatum. Harris then scored on what has become known as what? Hint


Question 8 of 10
8. The "Chief" died August 25, 1988. Who was the Chief? Hint


Question 9 of 10
9. What round was Rocky Blier picked in the 1968 draft? Hint


Question 10 of 10
10. How many players from the 1979 Steelers had played prior for another professional team other than the Steelers? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1976, Mike Kruczek won 6 straight games and won NFL Offensive Rookie of the year honors.

Answer: False

The offensive ROY in 1976 was actually Sammy White of the Minnesota Vikings. The Steelers that won the offensive ROY award include Franco Harris in 1972, Louis Lipps in 1984, and Ben Roethlisberger in 2004.
2. The Pittsburgh Steelers and the Chicago Bears both went 1-13 in 1968. The Steelers won a coin flip for the first pick in the draft. The Steelers only win that year came against the Bears.

Answer: False

Actually, it was the Bears who got their only win of the year at the expense of the Steelers, 38-7 in week 8, at Soldier Field. Pittsburgh's lone win in 1969 was at home against the Detroit Lions in the first week of the season, 16-13.
3. The 1944 Card-Pitt connection was the only Steelers team in history to finish without a single win. How many losses did they have that year?

Answer: 10

Due to World War II, the Steelers and Chicago Cardinals merged for one year. They finished an embarassing 0-10, and were outscored 328-108.
4. The Steelers won their first postseason game in the franchise's history 21-0 against the Eagles in 1947.

Answer: False

The Steelers finished 8-4 in the regular season, but lost 21-0 to the Eagles in the team's first-ever playoff game. The first playoff win in Steelers history was in 1972, 13-7 over the Raiders.
5. Ernie Stautner had the first retired jersey in Steelers history. What jersey number did he wear?

Answer: 70

It was retired in his honor October 25, 1964. The Steelers do not officially retire numbers, although certain numbers have been taken out of circulation, including 1 (Gary Anderson), 12 (Terry Bradshaw), 32 (Franco Harris), 58 (Jack Lambert), 59 (Jack Ham), and 75 (Joe Greene).
6. Chuck Noll was the Steelers legendary coach for 23 years. Who did he play offensive line for in the 1950s?

Answer: Cleveland Browns

Noll spent 39 years in pro football, the first 7 as a player for the Cleveland Browns, then as an assistant for the San Diego Chargers and Baltimore Colts before taking over as the 14th head coach of the Steelers in 1969.
7. The 1972 playoff game in Pittsburgh against the Oakland Raiders produced perhaps the most famous play in NFL history. Franco Harris caught a pass that was ruled to have touched Steeler RB Frenchy Fuqua, then Raiders safety Jack Tatum. Harris then scored on what has become known as what?

Answer: The Immaculate Reception

NFL Films had chosen this play as the greatest of all-time. Raiders fans would probably disagree, and name this 'the illegal catch'.
8. The "Chief" died August 25, 1988. Who was the Chief?

Answer: Art Rooney, Sr.

Legend has it that after a good day at the race track, Rooney used his winnings to pay the franchise fee. In 2008, the Steelers were still the 5th oldest franchise still operating in the NFL.
9. What round was Rocky Blier picked in the 1968 draft?

Answer: 16

Rocky was drafted in the 16th round, with the 417th overall pick. He would be drafted a second time in 1969, although this time it was by the U.S. Army. He served a tour in Vietnam where he was wounded and told he would never play football again. Blier would go on to play on all four of Pittsburgh's Super Bowl championship teams in the 1970s.
10. How many players from the 1979 Steelers had played prior for another professional team other than the Steelers?

Answer: 0

The Steelers became the first team to fill their roster with players who were drafted by the Steelers, or signed as undrafted free agents. None of the players had worn the uniform of another NFL team.
Source: Author jmatt13

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Your Pittsburgh Steelers! Average
2. Name the Steeler Difficult
3. Jerome Bettis Average
4. Steel Curtain Tough
5. Steeler Football Difficult
6. Pittsburgh Steelers 2005 Easier
7. Name the Steeler: 2002 Easier
8. The Immaculate Reception Average
9. Steelers of the 1990s Tough
10. Pittsburgh Steeler Football Difficult
11. Steelers' History Tough
12. Pittsburgh Steelers 2006 Difficult

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us