FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ultimate Baseball Cards  2
Quiz about Ultimate Baseball Cards  2

Ultimate Baseball Cards [2] Trivia Quiz


If you liked part one, you will love part two.

A multiple-choice quiz by mifa23. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. Baseball Cards

Author
mifa23
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
226,957
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1112
- -
Question 1 of 10
1. Which of these statements is *not* true regarding the historic 1952 Topps Baseball set? Hint


Question 2 of 10
2. Many collectors think that 1989 Upper Deck were the first premium priced pack of cards. They were not. Which one of the following was? Hint


Question 3 of 10
3. The 1987 Donruss "Opening Day" error card of Barry Bonds is very expensive. What is the error? Hint


Question 4 of 10
4. The first issue of Al Leiter's 1988 Topps card pictured, in error, another Yankee rookie. Who was it? Hint


Question 5 of 10
5. Which one of these non MLB Baseball players never appeared on a Baseball card? Hint


Question 6 of 10
6. In 1996, Topps announced that they were going to retire a certain card number in their base sets to honor a former Baseball superstar. What was the card number and who was the player? Hint


Question 7 of 10
7. Why does Alex Rodriguez not have a Topps rookie card? Hint


Question 8 of 10
8. Which card was never produced? Hint


Question 9 of 10
9. Which was the first Baseball card to sell for over one million dollars? Hint


Question 10 of 10
10. There is a little known variation which can be found on every single 1991 Topps card. What is this variation? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 28 2024 : Guest 68: 2/10
Jan 03 2024 : Guest 174: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these statements is *not* true regarding the historic 1952 Topps Baseball set?

Answer: It contained Mickey Mantle's rookie card

Mantle's only rookie card was issued in 1951 by Bowman. Hard to imagine, but Topps had problems selling the millions of left over cards after 1952 and eventualy hired a barge to dump them into the ocean.
2. Many collectors think that 1989 Upper Deck were the first premium priced pack of cards. They were not. Which one of the following was?

Answer: 1986 Sportflics

With only three cards per pack and a suggested retail price of nearly one dollar, they were the Hobby's first premium pack. Tiffany's and Glossy's were never inserted into packs, only factory sets.
3. The 1987 Donruss "Opening Day" error card of Barry Bonds is very expensive. What is the error?

Answer: The picture is not of Barry

No company would make this mistake now.
4. The first issue of Al Leiter's 1988 Topps card pictured, in error, another Yankee rookie. Who was it?

Answer: Steve George

Which one do you have? If you can see the "NY" logo on his jersey, you have the correct version.
5. Which one of these non MLB Baseball players never appeared on a Baseball card?

Answer: Burt Reynolds

Lindros took batting practice for the Blue Jays in 1990 and Score was there to capture it for their 1990 Update series.
MJ was a minor Leaguer and never made the Majors but Upper Deck produced several cards of him in a "Barrons" uniform.
To promote his movie "Mr. Baseball", Tom Selleck appeared on an Upper Deck card with Frank Thomas which was a random insert in packs of cards.
6. In 1996, Topps announced that they were going to retire a certain card number in their base sets to honor a former Baseball superstar. What was the card number and who was the player?

Answer: #7 Mickey Mantle

Topps reinstated card number seven ten years later to "welcome back" Mantle into their sets.
7. Why does Alex Rodriguez not have a Topps rookie card?

Answer: Alex refused to sign with Topps as revenge against them for a prior situation

Topps had exclusive usage of Team USA players during the 1980s through mid 1990s. Alex was on one of the USA teams and Topps did not want to sign him because they did not think he was a good enough prospect. When he became a super star, Alex got revenge by not signing with Topps and it was not until 1998, four years after his rookie card was produced by other card companies, did he finally sign with Topps.
8. Which card was never produced?

Answer: 1983 Topps Prototype card of Ryne Sandberg in a Phillies uniform

Topps produced a handful of George Bush cards which were presented to him for his private collection. Although Topps denied they were ever issued in packs, several collectors had pulled them from wax packs.
The Reggie Orioles card was pulled from production right after he signed with the Yankees but a few made it out of the factory.
9. Which was the first Baseball card to sell for over one million dollars?

Answer: T-206 Honus Wagner in (almost) mint condition

This exact card was once owned by Wayne Gretzky.

It was a PSA 8 card which is NM to MT. A PSA 9 would be MINT.
10. There is a little known variation which can be found on every single 1991 Topps card. What is this variation?

Answer: The 40 year anniversary logo on the back is printed in dark red

See if you have any.
Source: Author mifa23

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/2/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us