FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Geography of TV Westerns
Quiz about Geography of TV Westerns

Geography of TV Westerns Trivia Quiz


We all know that Matt Dillon was the Marshal of Dodge City, Kansas. But how well do you know the locations that were trod by some other TV western heroes?

A multiple-choice quiz by OldManJack. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Mixture: Classics
  8. »
  9. Westerns

Author
OldManJack
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
398,633
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
588
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (9/10), Guest 68 (9/10), Guest 172 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Richard Boone played the part of Paladin, a gentleman gun for hire, in "Have Gun - Will Travel". If you wanted to hire him for a job, in which city would you find his office, assuming it hadn't burned down? Hint


Question 2 of 10
2. Everybody remembers Ben Cartwright and this three sons on "Bonanza", but which major city was their extensive ranch located near? Hint


Question 3 of 10
3. You may recall the TV Western "The Virginian", based loosely on novel "The Virginian: Horseman of the Plains" by Owen Wister. The lead character was foreman of the Shiloh Ranch, but which city was the ranch located near? Hint


Question 4 of 10
4. President Ronald Reagan's final work as an actor was a two-year run as host of a TV western that was sponsored by the makers of 20 Mule Team Borax, and which featured true accounts of the American Old West, especially around this southeastern California location which is now a national park. Which national park is it? Hint


Question 5 of 10
5. "The Big Valley" was a tv western starring Barbara Stanwyck as Victoria Barkley, matron of the Barkley Ranch. But just where was the Barkley Ranch in this "Big Valley" located? Hint


Question 6 of 10
6. Chuck Connors starred as a farmer in the tv western "The Rifleman" that ran from 1958 until 1963. When he and his son Mark took the buckboard into the nearest town to fetch their supplies and vittles, what town was it? Hint


Question 7 of 10
7. "The High Chaparral" was the name of a ranch run by "Big John" Cannon in a tv western that was set in Apache Indian country in the 1870's. The tv show was named after the ranch, which was located in an unincorporated territory that later became a state. Which state did it become? Hint


Question 8 of 10
8. What do the tv western shows "Wild, Wild West", "Casey Jones", and "Union Pacific" all have in common? Hint


Question 9 of 10
9. Pat Conway and Richard Eastham starred as the sheriff and newspaper editor of a tv western that ran from 1957 to 1958. The theme song "Whistle Me Up a Memory" had a line that said "Whistle a Tune that Will Carry Me to ..." Where did they want the tune to carry them? Hint


Question 10 of 10
10. "Sky King" was another TV western that actually began as a radio show in 1946. Rancher Schuyler King (Sky King) captured outlaws and spies and found lost hikers by flying his Cessna from his home, the Flying Crown Ranch. Where was his ranch located? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 06 2024 : Guest 24: 9/10
Mar 28 2024 : Guest 68: 9/10
Mar 25 2024 : Guest 172: 7/10
Mar 20 2024 : Guest 209: 9/10
Mar 19 2024 : Guest 162: 0/10
Mar 19 2024 : Guest 216: 8/10
Mar 17 2024 : Guest 107: 9/10
Mar 17 2024 : Guest 50: 8/10
Mar 17 2024 : Guest 173: 10/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Richard Boone played the part of Paladin, a gentleman gun for hire, in "Have Gun - Will Travel". If you wanted to hire him for a job, in which city would you find his office, assuming it hadn't burned down?

Answer: San Francisco, California

Paladin's permanent place of residence was the Hotel Carlton in San Francisco. While in San Francisco attending the opera and other cultural events, he was dressed to the nines, but while on the job he dressed all in black. The series ran a total of 225 episodes, and 24 of them were written by Gene Roddenberry of "Star Trek" fame.
2. Everybody remembers Ben Cartwright and this three sons on "Bonanza", but which major city was their extensive ranch located near?

Answer: Virginia City, Nevada

"Bonanza" ran from 1959 until 1973 and had a total of 431 episodes. In length it was second only to "Gunsmoke" for longevity. And yes, Virginia, there really is a Virginia City in Nevada, and it's located near Lake Tahoe just like the blazing map used in the intro to "Bonanza" shows.
3. You may recall the TV Western "The Virginian", based loosely on novel "The Virginian: Horseman of the Plains" by Owen Wister. The lead character was foreman of the Shiloh Ranch, but which city was the ranch located near?

Answer: Medicine Bow, Wyoming

"The Virginian" ran for a total of 249 episodes from 1962 to 1971. It was one of the first to be filmed in color and it was television's first 90-minute western. Well, actually it was a 75-minute western with 15 minutes of commercial breaks. One interesting note - the real name of the Virginian was never revealed in the show.
4. President Ronald Reagan's final work as an actor was a two-year run as host of a TV western that was sponsored by the makers of 20 Mule Team Borax, and which featured true accounts of the American Old West, especially around this southeastern California location which is now a national park. Which national park is it?

Answer: Death Valley

"Death Valley Days" started out as a radio show in 1930. It moved to television in 1952 and was hosted by "The Old Ranger". In 1964 Ronald Reagan took over hosting duties and starred in twenty-one of the episodes until 1965 when he began his political career. The show ran until 1970 for a total of 452 episodes.
5. "The Big Valley" was a tv western starring Barbara Stanwyck as Victoria Barkley, matron of the Barkley Ranch. But just where was the Barkley Ranch in this "Big Valley" located?

Answer: Stockton, California

"The Big Valley" ran for four seasons, from September 1965 to May 1969. It was loosely based on the Hill Ranch, a 30,000 acre ranch that was located in Calaveras County in California, not far from Stockton. The ranch was run by Lawson Hill until he was murdered in 1861, and his wife ("Auntie Hill") took over. Like the TV show, they had three sons and a daughter.

The ranch is now covered by a reservoir.
6. Chuck Connors starred as a farmer in the tv western "The Rifleman" that ran from 1958 until 1963. When he and his son Mark took the buckboard into the nearest town to fetch their supplies and vittles, what town was it?

Answer: North Fork, New Mexico

Lucas McCain was known as "The Rifleman" because he did not carry a pistol. Instead he used a Winchester Model 1892 rifle that was customized to allow rapid fire. Back when the show was popular, a sought-after Christmas toy was a toy model of the rifle he used. His ranch was set in the New Mexico territory before it became a state.
7. "The High Chaparral" was the name of a ranch run by "Big John" Cannon in a tv western that was set in Apache Indian country in the 1870's. The tv show was named after the ranch, which was located in an unincorporated territory that later became a state. Which state did it become?

Answer: Arizona

The "High Chaparral" name came from a plant which is also known as Creosote Bush or Greasewood. The scientific name is Larrea tridentate, but I suppose that wouldn't be an appropriate name for a tough guy's ranch. The show ran for four seasons from 1967 to 1971 for a total of 98 episodes. The main star was Leif Erickson.
8. What do the tv western shows "Wild, Wild West", "Casey Jones", and "Union Pacific" all have in common?

Answer: Trains

In "Wild, Wild West" the star, Robert Conrad, has his office on a train. In "Casey Jones", the star is the legendary Casey Jones, played by Alan Hale. In "Union Pacific", the star of the show supervises the construction and extension of the Union Pacific Railroad from Oklahoma to Utah.
9. Pat Conway and Richard Eastham starred as the sheriff and newspaper editor of a tv western that ran from 1957 to 1958. The theme song "Whistle Me Up a Memory" had a line that said "Whistle a Tune that Will Carry Me to ..." Where did they want the tune to carry them?

Answer: Tombstone Territory

"Tombstone Territory" ran for only three seasons for a total of 91 episodes. It was set in Tombstone, Arizona which was not yet a state when the events in the show presumably took place. Richard Eastham was the editor of the Tombstone Epitaph, a real newspaper which was in business into the 21st Century.
10. "Sky King" was another TV western that actually began as a radio show in 1946. Rancher Schuyler King (Sky King) captured outlaws and spies and found lost hikers by flying his Cessna from his home, the Flying Crown Ranch. Where was his ranch located?

Answer: Grover, Arizona

"Sky King" originally ran for only one season on NBC, from 1951 to 1952. but the episodes were brought back in reruns the following year by ABC. It went into syndication in 1955 and ran through 1959. After that it resurfaced in reruns until 1966. There was a total of only 72 episodes.

The plane was called "Songbird" and was originally a world war II surplus Cessna T-50 Bobcat. Because of rot in the wooden frame, it was replaced by a Cessna 310B for episodes 40 through 72. Despite supposedly being set in Arizona, the filming was actually done in the high desert of California.

The ranch house is an actual residence located in Apple Valley, California.
Source: Author OldManJack

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us