FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Into the Sunset
Quiz about Into the Sunset

Into the Sunset Trivia Quiz


The stars of the vintage TV Westerns of the fifties and sixties have mostly passed away. How many of these Western-themed stars can you recognize?

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Mixture: Classics
  8. »
  9. Westerns

Author
shvdotr
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,619
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
754
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 96 (8/10), Guest 68 (9/10), Guest 73 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. "Bat Masterson" aired on NBC with 107 episodes from 1958 to 1960, featuring fictionalized stories of the historical figure who was a buffalo hunter, lawman, Army scout, gambler, and sports editor at the end of his life. Born Eugene Klass, by what name did the star of "Bat Masterson", "Burke's Law" and "The Name of the Game" ride into the sunset in 2009? Hint


Question 2 of 10
2. Perhaps best known today for turning out Clint Eastwood as Rowdy Yates, "Rawhide" was the story of a cattle drive led by trail boss Gil Favor. Born Edward Heddy, Jr., in 1925, who portrayed Favor and finally escaped the cattle trail, riding into the sunset in 1966? Hint


Question 3 of 10
3. "Johnny Yuma was a Rebel. He roamed through the West" began the theme song sung by Johnny Cash for the ABC Western with 76 episodes from 1959 to 1961. Which actor, who was found dead at the age of 36, played Johnny Yuma? Hint


Question 4 of 10
4. Calling himself Paladin, the hero of "Have Gun - Will Travel" was a mercenary and "gentleman gunfighter" who charged high fees for those who could afford him, but would work pro bono for those who could not. Which veteran of over 50 movies and 20 TV appearances played Paladin before riding into the sunset in 1981 at the age of 63? Hint


Question 5 of 10
5. And now for a tip of the hat to the ladies with a couple of questions. Which big-time movie star (I loved her with Fred MacMurray in "Double Indemnity"), who passed away in 1990, played matriarch Victoria Barkley in "The Big Valley"? Hint


Question 6 of 10
6. Another historical personage who became a TV Western was Annie Oakley, sharpshooter and star of Buffalo Bill's Wild West Show. "Annie Oakley" had 81 episodes on ABC between 1954 and 1957. Born Betty Jeanne Grayson in Little Rock, Arkansas, in 1925, who rode into the sunset as Annie Oakley in 1997, no doubt with guns blazing? Hint


Question 7 of 10
7. This actor, who played Schuyler "Sky" King, may have flown into the setting sun, rather than riding. "Sky King" was perhaps not technically a Western, but in a western setting, the protagonist used his airplane called "Songbird" to bring about happy endings to 72 episodes from 1951 to 1959. Who was this actor who passed away in 1985 in a car accident in Montana? Hint


Question 8 of 10
8. "The Rifleman" aired 163 episodes from 1958 to 1963. What veteran of a 40-year film and TV career who passed away in 1992 played the lead role as Lucas McCain in the ABC series? Hint


Question 9 of 10
9. "The High Chaparral" was an NBC series which aired 98 episodes from 1967 to 1971. Its two lead characters were brothers "Big John" and Buck Cannon, who owned The High Chaparral Ranch in 1870s Arizona. Which two veteran Western actors, who passed away in 1986 and 1994, respectively, portrayed these brothers? Hint


Question 10 of 10
10. Our final question does not look at one individual. The opening for this Western, which began a long run in 1959, showed the four main characters riding toward the camera. Sadly, all four have since ridden into the sunset. Which iconic TV program was it, which ended its run in 1973? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 10 2024 : Guest 96: 8/10
Apr 09 2024 : Guest 68: 9/10
Apr 06 2024 : Guest 73: 9/10
Apr 05 2024 : Guest 216: 9/10
Mar 28 2024 : Guest 68: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 104: 8/10
Mar 26 2024 : Guest 92: 10/10
Mar 25 2024 : Guest 172: 8/10
Mar 24 2024 : Guest 175: 3/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Bat Masterson" aired on NBC with 107 episodes from 1958 to 1960, featuring fictionalized stories of the historical figure who was a buffalo hunter, lawman, Army scout, gambler, and sports editor at the end of his life. Born Eugene Klass, by what name did the star of "Bat Masterson", "Burke's Law" and "The Name of the Game" ride into the sunset in 2009?

Answer: Gene Barry

Gene Barry starred in over 20 films, including "The War of the Worlds" in 1953 and "War of the Worlds" in 2005. He also received a star on the Hollywood Walk of Fame for his work in live theater.
2. Perhaps best known today for turning out Clint Eastwood as Rowdy Yates, "Rawhide" was the story of a cattle drive led by trail boss Gil Favor. Born Edward Heddy, Jr., in 1925, who portrayed Favor and finally escaped the cattle trail, riding into the sunset in 1966?

Answer: Eric Fleming

Eric Fleming drowned while filming an MGM high adventure in Peru at age 41. He had planned to marry when the filming was completed.
3. "Johnny Yuma was a Rebel. He roamed through the West" began the theme song sung by Johnny Cash for the ABC Western with 76 episodes from 1959 to 1961. Which actor, who was found dead at the age of 36, played Johnny Yuma?

Answer: Nick Adams

Born Nicholas Aloysius Adamshock, Nick Adams was a close friend to both James Dean and Elvis Presley. Ruled a suicide, his death in 1968 was and remains a subject of much conjecture.
4. Calling himself Paladin, the hero of "Have Gun - Will Travel" was a mercenary and "gentleman gunfighter" who charged high fees for those who could afford him, but would work pro bono for those who could not. Which veteran of over 50 movies and 20 TV appearances played Paladin before riding into the sunset in 1981 at the age of 63?

Answer: Richard Boone

Boone also played the title character in "Hec Ramsay" from 1972 to 1974, as well as hosting his own anthology series called "The Richard Boone Show" in 1963-64, for which he earned an Emmy nomination for himself and a Golden Globe Award for the show.
5. And now for a tip of the hat to the ladies with a couple of questions. Which big-time movie star (I loved her with Fred MacMurray in "Double Indemnity"), who passed away in 1990, played matriarch Victoria Barkley in "The Big Valley"?

Answer: Barbara Stanwyck

Barbara Stanwyck won three Emmy Awards, including one as Victoria Barkley, and was nominated for four Academy Awards, including one for her role as Phyllis Dietrichson in "Double Indemnity". By 1944 she was the highest-paid woman in the United States and in 1999 was ranked as the eleventh greatest female star of all time by the American Film Institute.
6. Another historical personage who became a TV Western was Annie Oakley, sharpshooter and star of Buffalo Bill's Wild West Show. "Annie Oakley" had 81 episodes on ABC between 1954 and 1957. Born Betty Jeanne Grayson in Little Rock, Arkansas, in 1925, who rode into the sunset as Annie Oakley in 1997, no doubt with guns blazing?

Answer: Gail Davis

Eve Arden was the star of "Our Miss Brooks".
Barbara Billingsley was Beaver's TV mom on "Leave It To Beaver".
Frances Bavier was Aunt Bee on "The Andy Griffith Show" and "Mayberry RFD".
7. This actor, who played Schuyler "Sky" King, may have flown into the setting sun, rather than riding. "Sky King" was perhaps not technically a Western, but in a western setting, the protagonist used his airplane called "Songbird" to bring about happy endings to 72 episodes from 1951 to 1959. Who was this actor who passed away in 1985 in a car accident in Montana?

Answer: Kirby Grant

The first episodes used a Cessna T-50 for Songbird, but other planes were used in later episodes. Originally intended as a children's show, "Sky King" used simplistic plots which often corresponded with such programs as "The Adventures of Superman" with characters often finding themselves in life-or-death situations requiring rescue by Schuyler and other family members, including his niece Penny and nephew Clipper, both of whom were also pilots.
8. "The Rifleman" aired 163 episodes from 1958 to 1963. What veteran of a 40-year film and TV career who passed away in 1992 played the lead role as Lucas McCain in the ABC series?

Answer: Chuck Connors

Before starting his acting career, Chuck Connors played both major-league baseball for three seasons with the Brooklyn Dodgers and Chicago Cubs and NBA basketball with the Boston Celtics for one season.
9. "The High Chaparral" was an NBC series which aired 98 episodes from 1967 to 1971. Its two lead characters were brothers "Big John" and Buck Cannon, who owned The High Chaparral Ranch in 1870s Arizona. Which two veteran Western actors, who passed away in 1986 and 1994, respectively, portrayed these brothers?

Answer: Leif Erickson and Cameron Mitchell

Erickson was born William Wycliff Anderson in 1911, and Mitchell was born in 1918. Erickson appeared in over 25 films, including "On the Waterfront" and "The Carpetbaggers". Mitchell had roles in over 60 films, including 1951's "Death of a Salesman" and 1952's "Les Miserables". Of all the choices, Peter Graves and James Arness were actual brothers.
10. Our final question does not look at one individual. The opening for this Western, which began a long run in 1959, showed the four main characters riding toward the camera. Sadly, all four have since ridden into the sunset. Which iconic TV program was it, which ended its run in 1973?

Answer: Bonanza

Lorne Greene played Ben Cartwright, patriarch of the family. Born in Ottawa, Canada with the name of Lyon Himan Green, he died in 1987.

Pernell Roberts, who played oldest son Adam, was the first to leave the show for other pursuits including an eight-year stint as surgeon John McIntyre on "Trapper John, MD," and the last to ride into the sunset, passing away in 2010.

Dan Blocker played the middle son, Eric, best known as "Hoss." He was the first of the four to pass away, in 1972 at age 43.

Michael Landon played "Little Joe," the youngest son. He was born Eugene Maurice Orowitz in 1936, and also starred in two well-known series, "Little House on the Prairie" and "Highway to Heaven". He died at age 54 in 1991.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us