FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Classic TV Westerns
Quiz about Classic TV Westerns

Classic T.V. Westerns Trivia Quiz


If you enjoyed my last trip down memory lane just saddle up and let's ride off into the sunset with my latest quiz.

A multiple-choice quiz by mofat152. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Mixture: Classics
  8. »
  9. Westerns

Author
mofat152
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
224,744
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1605
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 97 (9/10), Guest 174 (10/10), Guest 24 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Out of the clear blue of the western sky comes "Sky King". If you remember this opening line you should also remember the name of Sky King's airplane. What was it? Hint


Question 2 of 10
2. "Wagon Train" first rolled across the prairie in September, 1957. Who played gritty Wagonmaster Major Seth Adams? Hint


Question 3 of 10
3. What western town did Marshall Dan Troop protect on "Lawman"? Hint


Question 4 of 10
4. Who played the title role on "The Life and Legend of Wyatt Earp"? Hint


Question 5 of 10
5. When it aired its final episode in 1975, this program had aired more episodes than any other western up until that point. What was the program? Hint


Question 6 of 10
6. "Iron Horse" starred Dale Robertson as Ben Calhoun, owner of the Buffalo Pass, Scalplock and Defiance railroad line. How did Calhoun come into possession of the railroad? Hint


Question 7 of 10
7. The program "Annie Oakley" was an anomaly for the 1950's due to the fact that the star was female. Who played the sharp-shooting heroine? Hint


Question 8 of 10
8. Who portrayed Daniel Boone in the series of the same name? Hint


Question 9 of 10
9. On "Bonanza", what town is the Ponderosa located nearly on top of? Hint


Question 10 of 10
10. On "Big Valley", Barbra Stanwyck starred as Victoria Barkley, matron of the Barkley clan. What was the name of Victoria's sons? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 97: 9/10
Feb 23 2024 : Guest 174: 10/10
Feb 19 2024 : Guest 24: 10/10
Feb 17 2024 : Guest 38: 7/10
Feb 12 2024 : Guest 172: 2/10
Feb 06 2024 : Guest 68: 10/10
Feb 06 2024 : Guest 162: 8/10
Feb 06 2024 : HankB: 8/10
Feb 05 2024 : Guest 108: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Out of the clear blue of the western sky comes "Sky King". If you remember this opening line you should also remember the name of Sky King's airplane. What was it?

Answer: Songbird

"Sky King" featured Kirby Grant in the title role. Sadly, he was killed in a car accident in 1985 as he was driving to Cape Canaveral where he was to be honored by the astronauts of the Space Shuttle Challenger for his achievements in encouraging aviation and space flight.
2. "Wagon Train" first rolled across the prairie in September, 1957. Who played gritty Wagonmaster Major Seth Adams?

Answer: Ward Bond

John McIntire replaced Bond as Wagonmaster Christoper Hale. Horton played scout Flint McCullough and McGrath was cook Charlie Wooster.
3. What western town did Marshall Dan Troop protect on "Lawman"?

Answer: Laramie

John Russell portrayed Marshall Troop. His assistant was Deputy Johnny McKay played by Peter Brown.
4. Who played the title role on "The Life and Legend of Wyatt Earp"?

Answer: Hugh O'Brian

On the show, Earp carried an over-sized .45 with a long barrel called a "Buntline Special". The series lasted from 1955 until 1961.
5. When it aired its final episode in 1975, this program had aired more episodes than any other western up until that point. What was the program?

Answer: "Gunsmoke"

"Gunsmoke" ran from September, 1955 until September, 1975. There were a total of 233 half-hour episodes and 400 hour long episodes.
6. "Iron Horse" starred Dale Robertson as Ben Calhoun, owner of the Buffalo Pass, Scalplock and Defiance railroad line. How did Calhoun come into possession of the railroad?

Answer: He won it in a poker game

When Calhoun won the railroad, it was only partially finished. The program revolved around his efforts to finish laying the tracks. Gary Collins starred as construction foreman Dave Tarrant.
7. The program "Annie Oakley" was an anomaly for the 1950's due to the fact that the star was female. Who played the sharp-shooting heroine?

Answer: Gail Davis

Davis was a crack shot and was a skilled rider. She did many of her own stunts. The program was produced by Gene Autry's Flying A Productions.
8. Who portrayed Daniel Boone in the series of the same name?

Answer: Fess Parker

Fess Parker also starred in several Walt Disney movies about Davey Crockett. Buddy Ebsen co-starred as Georgie Russell in these movies. Albert Salmi co-starred on Daniel Boone as Yadkin.
9. On "Bonanza", what town is the Ponderosa located nearly on top of?

Answer: Carson City, Nevada

You know Ben Cartwright had three sons, Adam, Hoss and Little Joe. Did you know all three had different mothers? Adam's mother Elizabeth died in childbirth. Hoss' mother Inger was killed by Indians and Little Joe's mother Marie was killed in a fall from a horse.
10. On "Big Valley", Barbra Stanwyck starred as Victoria Barkley, matron of the Barkley clan. What was the name of Victoria's sons?

Answer: Jarrod, Nick and Eugene

Jarrod was played by Richard Long. Nick was played by Peter Breck and Heath was played by Lee Majors. Heath was the illegitimate son of Victoria's late husband Tom. Eugene only appeared in the first season and was played by Charles Briles
Source: Author mofat152

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us