Quiz about Station Eleven  Pandemic Symphony
Quiz about Station Eleven  Pandemic Symphony

"Station Eleven" - Pandemic Symphony Quiz


"Station Eleven" first streamed on HBO during the winter of 2021-2022 when concern over Covid-19 was high. How well can you sort this difficult-to-follow miniseries?

A multiple-choice quiz by FatherSteve. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television Q-T
  8. »
  9. S.. Sn-Sz

Author
FatherSteve
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
408,750
Updated
Apr 15 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
88
Last 3 plays: Guest 182 (0/10), Nala2 (6/10), Guest 173 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Where is the TV miniseries "Station Eleven" set?
Hint

Chicago, USA
Seattle, USA
Montreal, Canada
London, UK

2. On what was the TV miniseries "Station 11" based?
Hint

a comic book in the DC comics Universe
a short story by Philip K. Dick
a Japanese made-for-TV motion picture
a novel by Emily St. John Mandel

3. What is the time frame embraced by "Station Eleven"? Hint

the year of the epidemic
twenty years after the epidemic
the year after the epidemic
all of these

4. The worldwide pandemic in "Station Eleven" is severe; survival rates are low. What does the Mayor of Chicago say the survival rate is? Hint

one in one thousand
one in one hundred
one in ten
one in ten thousand

5. According to the TV miniseries, what was Station Eleven?
Hint

a comic book/graphic novel
an emergency field hospital
an Army-Air Force base
a survivalist radio broadcast

6. The Prophet is a mysterious figure who leads a band of lost children. Who turns out to be the Prophet?
Hint

Tyler Leander, Arthur and Elizabeth's son
Clark Thompson
Patrick Somerville
Sayid

7. Reference is made several times in "Station Eleven" to "The Wheel." What is this wheel? Hint

horse-drawn motor vehicles
a wheel-of-fortune in a carnival
the cycle of birth and death
performance itinerary of the Traveling Symphony

8. Why was the character Kirsten Raymonde played by two different actors -- Matilda Lawler and Mackenzie Davis -- in "Station Eleven"? Hint

the original actress died mid-production
one is her as an adult; one as a child
Kristen loses a leg mid-story
she is horribly burned in a fire

9. Is the character Jeevan Chaudhary really a licensed physician with an M.D. degree?

Yes
No

10. Which of Shakespeare's plays is performed by the Traveling Symphony at the Severn City airport in the last episode?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where is the TV miniseries "Station Eleven" set?

Answer: Chicago, USA

"Station Eleven" is set in and around Chicago; views of the city appear occasionally throughout. The story on which the television mini-series is based was set in Toronto, Canada. The American producers reset it in Chicago, Illinois. Filming began in Chicago but was moved to Missassauga near Toronto because of the COVID pandemic.
2. On what was the TV miniseries "Station 11" based?

Answer: a novel by Emily St. John Mandel

Emily St. John Mandel is a Canadian novelist. Her works include "Last Night in Montreal" (2009), "The Singer's Gun" (2010), "The Lola Quartet" (2012), "Station Eleven" (2014) and "The Glass Hotel" (2020). "Station Eleven" has been translated into over thirty languages. It is the first of her works to be adapted to the screen.
3. What is the time frame embraced by "Station Eleven"?

Answer: all of these

The first episode includes scenes from all three of these time periods. It shows the day on which the episode slammed into the city. It shows Jeevan and Kirsten leaving the apartment. It shows Kristen rehearsing for a play. The story can be difficult to follow in places where it jumps without transition between times.
4. The worldwide pandemic in "Station Eleven" is severe; survival rates are low. What does the Mayor of Chicago say the survival rate is?

Answer: one in one thousand

The mayor says, in a broadcast, that the survival rate is about one in one thousand victims. The population of the Chicago Metropolitan Area (Greater Chicago), also called "Chicagoland," in 2019 was 9.459 million people. That would mean that roughly less than 10,000 people would survive such an epidemic there.
5. According to the TV miniseries, what was Station Eleven?

Answer: a comic book/graphic novel

"Station Eleven" is a comic book/graphic novel created by Miranda Carroll, Arthur Leander's first wife, which figures in several ways in this story. Kristen reads from her copy throughout. The Prophet uses its story as a basis for his teachings to his followers. Kristen and Tyler perform a scene from it to persuade the people at the airport that they are really actors.

The graphic novel is the story of an astronaut stranded in space.
6. The Prophet is a mysterious figure who leads a band of lost children. Who turns out to be the Prophet?

Answer: Tyler Leander, Arthur and Elizabeth's son

Daniel Zovatto portrays Tyler Leander. He is so fascinated by the graphic novel that he has memorized all of its lines. These he uses to teach his own post-apocalyptic philosophy/religion. Tyler received his copy from Miranda through his father Arthur.

The Prophet is revealed to be Tyler Leander in episode 5 when he sets fire to a plane on the tarmac at the airport. Kristen and the Prophet travel to the airport; he has a destructive plan in mind. In episode 8, he destroys the Museum of Civilization for which the others lock him in a sort of prison.
7. Reference is made several times in "Station Eleven" to "The Wheel." What is this wheel?

Answer: performance itinerary of the Traveling Symphony

In episode 4, a man from the Museum of Civilization appears for the second time and invites the Traveling Symphony to put on a performance for the airport community. Sarah, the director, declines because they never leave The Wheel. By this she means a circuit of cities surrounding Lake Michigan.

In episode 10, Kristen tells Jevan she will see him in a year at the airport because she has added that community to The Wheel.
8. Why was the character Kirsten Raymonde played by two different actors -- Matilda Lawler and Mackenzie Davis -- in "Station Eleven"?

Answer: one is her as an adult; one as a child

Matilda Lawler portrays young Kristen: a child actress in a show with Arthur Leander who is rescued by character Jeevan Chaudhary from the theatre. Mackenzie Davis portrays Kirsten Raymonde: a young woman who performs as an actor and directs in the Traveling Symphony.
9. Is the character Jeevan Chaudhary really a licensed physician with an M.D. degree?

Answer: No

Episode 9 of "Station Eleven" is titled "Dr. Chaudhary." In episode 1, he recognized from the audience that actor Arthur Leander was having a heart attack on stage. His sister is a hospital nurse. In the first year after the epidemic, Jeevan is attacked by a wolf.

A doctor, Terry, who runs a small hospital in an abandoned department store, saves his life by amputating his foot. He had aspirations to become an E.M.T. She believes him to be an M.D. and asks him to stay and help her deliver numerous babies which are all expected at about the same time.

The experience inspires him to become a "healer" with neither a license nor formal medical education.
10. Which of Shakespeare's plays is performed by the Traveling Symphony at the Severn City airport in the last episode?

Answer: Hamlet

The Traveling Symphony has a large Shakespearean repertoire. Once they are released from quarantine, they agree to perform one play at the airport. They choose "Hamlet." Elizabeth plays Gertrude, Clark plays Claudius, and the Prophet plays Hamlet which allows him to forgive both Clark and his mother.
Source: Author FatherSteve

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ladymacb29 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 182: 0/10
Nov 21 2022 : Nala2: 6/10
Nov 10 2022 : Guest 173: 0/10
Nov 09 2022 : quizzer74: 6/10
Nov 07 2022 : Peachie13: 9/10
Nov 05 2022 : Guest 72: 10/10
Nov 05 2022 : Guest 99: 7/10
Oct 06 2022 : Steller1234: 7/10
Oct 05 2022 : Guest 63: 10/10

Related Quizzes
This quiz is part of series Weird TV:

There are a lot of strange things on television; this is a small collection of them.

  1. "All of Us Are Dead" - Intramural Zombification Average
  2. "Astrid and Lilly" - World Saving Average
  3. "Brave New World" - Beauteous Mankind Average
  4. "Chosen" - Emma and the Aliens Average
  5. "Cracow Monsters" - Demonic Medicine Average
  6. "Los Espookys" - Hired Horripilation Average
  7. "Feria" - Gates of Hell Average
  8. "Ghosts" - American Version Easier
  9. "Ghosts" - British Version Easier
  10. "October Faction" - Family Values Average
  11. "Peacemaker" - Atypical Superhero Average
  12. "The Order" - Magic Majors Average

12/4/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us