FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Come Together  Bridging the NorthSouth Divide
Quiz about Come Together  Bridging the NorthSouth Divide

"Come Together" - Bridging the North/South Divide Quiz


In the Greater London area there has always been a social divide between North and South Londoners, but the two areas are joined together--physically at least--by bridges across the Thames. Some of these bridges are better remembered than others.

A multiple-choice quiz by pmarney. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Bridges

Author
pmarney
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,216
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
533
Last 3 plays: Guest 87 (9/10), BarbaraMcI (10/10), Guest 78 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. As we travel West up the Thames Estuary from the North Sea, the first bridge crossing the Thames we go under has a regal name. What is it? Hint


Question 2 of 10
2. The next Thames bridge we come to going upstream is the only combined bascule and suspension bridge in London and joins Tower Hamlets on the north side to Southwark on the south. The bridge was opened in June 1894 and is called what? Hint


Question 3 of 10
3. The next bridge upstream on the Thames joins the City of London Monument on the north side to Southwark on the south. This bridge is now at least the fourth one on the site, the previous bridge being sold to American Robert McCulloch in 1968. By what name is this bridge known? Hint


Question 4 of 10
4. The next bridge upstream on the Thames before we get to Southwark Bridge is for trains only.


Question 5 of 10
5. As we continue to go upstream and under Southwark Bridge we come to a pedestrian bridge over the Thames that was nicknamed the "Wobbly Bridge" after it first opened on 10th June 2000. What is the official name of this bridge? Hint


Question 6 of 10
6. The next two bridges on the Thames both have the same place name in their name. One is a railway bridge and the other a road and pedestrian bridge. What is this dark and religious name?

Answer: (One Word 11 letters)
Question 7 of 10
7. The next bridge on our journey up the Thames was built in the middle of the 20th century and is named in memory of an Anglo-Dutch and Prussian victory in 1815. What is the name of this bridge? Hint


Question 8 of 10
8. Again we continue upstream on the Thames going under Hungerford Bridge and Golden Jubilee Bridges before coming to a bridge that sits beside The Houses of Parliament. What is the name of this bridge? Hint


Question 9 of 10
9. The name of the next bridge going upstream on the Thames has been used as part of a song title in the musical "Me and My Girl" and also as part of the title for a 1939 film. What is the name of this bridge? Hint


Question 10 of 10
10. The name of a British car maker should give you a clue to the name of the next bridge upstream on the Thames, although it is named after the point on the south bank where the bridge is located. What is its name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 87: 9/10
Jun 14 2024 : BarbaraMcI: 10/10
Jun 04 2024 : Guest 78: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As we travel West up the Thames Estuary from the North Sea, the first bridge crossing the Thames we go under has a regal name. What is it?

Answer: Queen Elizabeth II Bridge

The Queen Elizabeth II Bridge is part of the Dartford toll crossing of the River Thames, with Thurrock on the north side and Dartford on the south. The bridge was opened in 1991 and was built to carry the increased traffic load of the Dartford tunnel. Now the tunnel carries traffic one way and the bridge the other.

The A282 "Dartford Crossing" road joins the two ends of the M25, the London Orbital Road.
2. The next Thames bridge we come to going upstream is the only combined bascule and suspension bridge in London and joins Tower Hamlets on the north side to Southwark on the south. The bridge was opened in June 1894 and is called what?

Answer: Tower Bridge

Tower Bridge is a drawbridge. The central span of the bridge of 200 feet is divided into two bascules, or leaves, that can be raised to let ships/boats through that are higher than the road level when not raised. Each bascule weighs over 1000 tons, but can be raised in about five minutes because of the counterbalance system used.
3. The next bridge upstream on the Thames joins the City of London Monument on the north side to Southwark on the south. This bridge is now at least the fourth one on the site, the previous bridge being sold to American Robert McCulloch in 1968. By what name is this bridge known?

Answer: London Bridge

The first permanent bridge on the site was opened in 50AD, followed by further bridges in 1209, 1831 and 1973. Up until 1758 there were shops and houses on the bridge. These were all demolished between 1758 and 1762 through an Act of Parliament. The water between Tower Bridge and London Bridge is known as "The Pool of London".
4. The next bridge upstream on the Thames before we get to Southwark Bridge is for trains only.

Answer: True

Cannon Street Railway Bridge is used to carry trains across the river to Cannon Street Station on the North side of the river from Southwark on the South side. The bridge was originally opened in 1866 and underwent a major restoration in 1979-82.
5. As we continue to go upstream and under Southwark Bridge we come to a pedestrian bridge over the Thames that was nicknamed the "Wobbly Bridge" after it first opened on 10th June 2000. What is the official name of this bridge?

Answer: Millennium Bridge

Two days after being opened, the bridge was closed due to the alarming swaying motion triggered when pedestrians used it. It was almost two years before the bridge, with adjustments having been made, was reopened for use. The bridge links the two popular tourist destinations of St Paul's Cathedral on the north side with the Tate Modern art gallery on the south.
6. The next two bridges on the Thames both have the same place name in their name. One is a railway bridge and the other a road and pedestrian bridge. What is this dark and religious name?

Answer: Blackfriars

Blackfriars Railway Bridge is next going West up the Thames. The first bridge there was opened in 1886. It now carries the Thameslink Railway. The bridge joins the City of London Blackfriars on the north side and Southwark on the south. Blackfriars Bridge was opened in 1869 and again joins the City of London Blackfriars on the north and Southwark on the south side.

The south end is near the Tate Modern art gallery and the iconic OXO Tower.
7. The next bridge on our journey up the Thames was built in the middle of the 20th century and is named in memory of an Anglo-Dutch and Prussian victory in 1815. What is the name of this bridge?

Answer: Waterloo Bridge

Waterloo Bridge was opened in 1945 as a road and pedestrian bridge. This is the second bridge on the site; the previous one opened in 1817 as a toll bridge. It was London County Council that decided to demolish the old bridge and replace it. The new bridge partially opened in 1942 originally and was the only bridge over the Thames to be damaged by German bombers during World War 2.

The bridge joins Westminster on the north bank and Lambeth on the south.
8. Again we continue upstream on the Thames going under Hungerford Bridge and Golden Jubilee Bridges before coming to a bridge that sits beside The Houses of Parliament. What is the name of this bridge?

Answer: Westminster Bridge

The bridge links Westminster on the north side with Lambeth on the south. The existing bridge opened in 1862, and in 2005-2007 underwent a complete refurbishment. Westminster Bridge is the also the start and finish point for the Bridges Handicap Race, a running race in London.
9. The name of the next bridge going upstream on the Thames has been used as part of a song title in the musical "Me and My Girl" and also as part of the title for a 1939 film. What is the name of this bridge?

Answer: Lambeth Bridge

Lambeth Bridge joins Westminster (north) and Lambeth (south). The current bridge was opened in July 1932 and is a road and pedestrian crossing. The song "The Lambeth Walk" is from the 1937 musical "Me and My Girl". "The Lambeth Walk" (film) was a 1939 British musical comedy starring Lupino Lane.
10. The name of a British car maker should give you a clue to the name of the next bridge upstream on the Thames, although it is named after the point on the south bank where the bridge is located. What is its name?

Answer: Vauxhall Bridge

Vauxhall Bridge joins Pimlico on the north with Vauxhall on the south bank. The existing bridge is a Grade 2 listed building opened in 1906. When the bridge did open it was five years behind schedule. It was the first London bridge to carry trams in and out of London and the first to have a designated bus lane.
Source: Author pmarney

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series UK This and That:

The only connection between all these quizzes is the UK

  1. Eyafjallajökull... That's Easy For You To Say! Average
  2. It's Time to Come Home... Easier
  3. It's On the Tip of My Tongue Easier
  4. Do You Know Me by My Catchphrase? Average
  5. Where Would I Be Without You? Easier
  6. No Men Allowed! Easier
  7. A Bit of This and That in the UK Average
  8. "Come Together" - Bridging the North/South Divide Easier
  9. A Knight to Remember Easier
  10. Magical Mystery Tour around The United Kingdom Average
  11. It Was Called What? Average
  12. It's a Puppet! Average

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us