Quiz about Dutch Idioms
Quiz about Dutch Idioms

Dutch Idioms Trivia Quiz


Here is a fun quiz about common Dutch idioms. All you need to do is choose the equivalent English idiom to the Dutch one. Good Luck.

A multiple-choice quiz by Sari73. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Dutch

Author
Sari73
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
377,202
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
263
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "Door de bomen het bos niet meer zien." What is this expression in English? Hint

After the rain, the sun will shine
Unable to see the forest because of the trees
You can feel that with your wooden shoe
Make the best of what you have

2. "Zo de wind waait, waait z'n jasje." What is this expression in English? Hint

As the wind blows, so does his jacket
Time waits for no man
A rolling stone gathers no moss
Patience is a virtue

3. "Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan." What is this expression in English? Hint

Most people drown in a wine glass
When the moon is full, it shines everywhere
A drink makes the man wiser
If booze is in the man, wisdom is in the can.

4. "Wie boter op zijn hoofd heeft, moet uit de zon blijven." What is this expression in English? Hint

Make the best of what you have
If the shepherd gets lost, sheep wander around
If the shoe fits wear it
He who has butter on his head, should stay out of the sun.

5. "Hij kan de zon niet in het water zien schijnen." What is this expression in English? Hint

If all fools could fly, the sun would be eclipsed forever
After the rain the sun will shine
To make a mountain out of a molehill
He cannot see the sun shine in the water.

6. "Daar verdrinken er meer in een wijnglas dan in de zee." What is this expression in English? Hint

More people drown in a wine glass than in the sea
Patience is a virtue
He cannot see the sun shine in the water
As the wind blows so does his jacket

7. "Een haastig man moet op geen ezel rijden." What is this expression in English? Hint

The grass is always greener on the other side
A rolling stone gathers no moss
Haste makes waste
He who is in a hurry, shouldn't be riding a donkey

8. "Na regen komt zonneschijn." What is this adage in English? Hint

After the rain, the sun will shine.
Patience is a virtue
Who needs the moon when the sun is shining
Only God knows

9. "Morgenrood brengt water in de sloot." What is this expression in English? Hint

His moon is already breaking the clouds
It disappears like snow in the sun
Red morning sky brings water to the ditch.
He cannot see the sun shine in the water

10. "Waar de zon schijnt, is de maan niet nodig." What is this expression in English? Hint

When the moon is full, it shines everywhere
Who needs the moon, when the sun is shining.
He cannot see the sun shine in the water
If all fools could fly, the sun would be eclipsed forever


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Door de bomen het bos niet meer zien." What is this expression in English?

Answer: Unable to see the forest because of the trees

If a person is unable see the forest from the trees, they are giving too much attention to details or petty concerns. This expression comes from John Heywoods 1546 proverbs, further origins are unknown.
2. "Zo de wind waait, waait z'n jasje." What is this expression in English?

Answer: As the wind blows, so does his jacket

This expression commonly refers to the gospel of John 3:8, the wind blows wherever it will.
3. "Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan." What is this expression in English?

Answer: If booze is in the man, wisdom is in the can.

To take wisdom in a can is to acknowledge the best mind altering substance is truth.
4. "Wie boter op zijn hoofd heeft, moet uit de zon blijven." What is this expression in English?

Answer: He who has butter on his head, should stay out of the sun.

The expression comes from a quote by Englishman Thomas Fuller, "He that that hath a head of wax must not approach the fire."
5. "Hij kan de zon niet in het water zien schijnen." What is this expression in English?

Answer: He cannot see the sun shine in the water.

This obscure expression probably means if you keep your face to the sunshine, you will not see the shadows. One should try to keep a positive outlook and look at bright things instead of darkness.
6. "Daar verdrinken er meer in een wijnglas dan in de zee." What is this expression in English?

Answer: More people drown in a wine glass than in the sea

The Dutch idiom probably means more men die from drinking than in war.
7. "Een haastig man moet op geen ezel rijden." What is this expression in English?

Answer: He who is in a hurry, shouldn't be riding a donkey

The Dutch idiom is equivalent to meaning if you want to succeed you need the right tools.
8. "Na regen komt zonneschijn." What is this adage in English?

Answer: After the rain, the sun will shine.

The Dutch expression probably means the weather is always changing and there is not happiness without sorrow.
9. "Morgenrood brengt water in de sloot." What is this expression in English?

Answer: Red morning sky brings water to the ditch.

The expression red sky at morning usually indicates rainy weather to come. Ancient mariners memorized these expressions to indicate their sailing conditions.
10. "Waar de zon schijnt, is de maan niet nodig." What is this expression in English?

Answer: Who needs the moon, when the sun is shining.

The Dutch expression probably means one does not need the sun or the moon to keep shining.
Source: Author Sari73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 09 2022 : MargheritaRta: 10/10
Dec 07 2022 : mazza47: 10/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us