Quiz about Double Dutch in English
Quiz about Double Dutch in English

Double Dutch in English Trivia Quiz


English, like many languages, has borrowed words from all over the world. In this quiz we will be looking at some English words of Dutch origin.

A multiple-choice quiz by engels. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Dutch

Author
engels
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
300,885
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
720
Last 3 plays: Guest 223 (3/10), Guest 86 (6/10), mazza47 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. We'll start this quiz with the same word that many encyclopedias start with: Aardvark. It is derived from the Dutch "aardvarken". The word "aard" means "earth", and a "varken" is a kind of animal. What animal? Hint

dog
horse
bear
pig

2. The word 'yacht', meaning a type of ship, has been derived from the Dutch word 'jacht'. Apart from a ship type, what other meaning of the word 'jacht' is common in current-day Dutch? Hint

hunt
eight
theft
awe

3. The workers who moved to America did not like the English word 'master', and in the 19th century in the US this got replaced by 'boss', a word of Dutch origin. What is the exact Dutch word from which 'boss' is derived? Hint

bos
bas
baas
boos

4. When a Dutchman is asked which Dutch word is used in most languages, chances are that he names a word that originally meant 'separateness', but in the 20th century got a much more negative meaning. Which word do I mean?

Answer: (One Word)
5. The word 'atlas' is also a word of Dutch origin, although its roots are older. It was first used in its modern meaning of 'a book of maps' by a Dutch cartographer. What is the name that he was known by? Hint

Ubbo Emmius
Hugo Grotius
Alexander Agricola
Gerardus Mercator

6. Skating is a national sports of the Netherlands, and it might therefore not surprise you that the English word 'skate' is of Dutch origin. Which Dutch word formed the basis for the English word skate? Hint

schets
schaats
schat
schiet

7. We stay with ice, more precisely, with the 'iceberg'. It has been derived from Dutch 'ijsberg'. 'Ijs' does indeed meet 'ice', but what's a 'berg'? Hint

a castle
a mountain
a wall
a monster

8. The Dutch inhabitants of South Africa used to be called the "Boers" after the Dutch word "boer". What does "boer" actually mean in Dutch? Hint

traveller
farmer
human
owner

9. When certain people, like military, are granted a holiday, it is called a "furlough". This comes from the Dutch "verlof", meaning what? Hint

absence
permission
demotion
family

10. The city and state of New York were erected as the Dutch colony of New Netherlands, with its capital New Amsterdam. No wonder that several old features of the city have their name derived from Dutch. Three of the names below are named after Dutch cities. Which one is not? Hint

Manhattan
Harlem
Brooklyn
Flushing


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We'll start this quiz with the same word that many encyclopedias start with: Aardvark. It is derived from the Dutch "aardvarken". The word "aard" means "earth", and a "varken" is a kind of animal. What animal?

Answer: pig

Although in English "aardvark" is at the very front alphabetically, this does not hold in Dutch, because the vowel combination 'aa' is quite common in Dutch. Words that come before "aardvarken" in Dutch include "Aa" (old word for water, nowadays the name of various rivers), "aagtappel" (a type of apple), "aai" (caress), "aal" (eal), "aan" (a proposition related to "on"), "aap" (monkey or ape), "aar" (ear of grain) and of course "aarde" (earth).
2. The word 'yacht', meaning a type of ship, has been derived from the Dutch word 'jacht'. Apart from a ship type, what other meaning of the word 'jacht' is common in current-day Dutch?

Answer: hunt

The Dutch word 'jacht' is derived from the verb 'jagen'. Originally this meant "to go fast", because of which a fast sailing ship was called a "jacht". The meaning "hunt" has come about via the development "to go fast" -> "to chase" -> "to hunt".
3. The workers who moved to America did not like the English word 'master', and in the 19th century in the US this got replaced by 'boss', a word of Dutch origin. What is the exact Dutch word from which 'boss' is derived?

Answer: baas

All four are existing Dutch words. 'Bos' means 'forest' (compare English 'bush'), 'boos' means 'angry' (formerly also 'bad', like German 'böse') and 'bas' means 'bass' (in its musical meanings).

One reason why 'master' was not liked by American workmen, is that it was the same word used by slaves to denote their master.
4. When a Dutchman is asked which Dutch word is used in most languages, chances are that he names a word that originally meant 'separateness', but in the 20th century got a much more negative meaning. Which word do I mean?

Answer: apartheid

'Apart' is the same word as in English, '-heid' is a suffix to form a noun from a pronoun. The whole is the name for the South African political system from 1948 to 1990, when the black majority were second rate citizens, all power lying with the white minority. In extension the word is also used for other systems of racial segregation.
5. The word 'atlas' is also a word of Dutch origin, although its roots are older. It was first used in its modern meaning of 'a book of maps' by a Dutch cartographer. What is the name that he was known by?

Answer: Gerardus Mercator

Gerard Mercator (his original name was Gerard de Kremer, but he latinized it) is also known for the Mercator projection, a cartographic projection in which a line of constant compass bearing is a straight line.

Atlases often show the Greek god Atlas who was forced to carry the Earth (in the original myth the heavens) on his back; however Mercator originally named his book after another Atlas, a king of Mauretania who was known as a scientist and philosopher.
6. Skating is a national sports of the Netherlands, and it might therefore not surprise you that the English word 'skate' is of Dutch origin. Which Dutch word formed the basis for the English word skate?

Answer: schaats

'De schaats' (I won't be bothering you with the pronounciation) was originally derived as 'the skates', but the English felt that 'skates' looked like a plural (the plural of Dutch schaats is 'schaatsen', by the way), from which a singular 'skate' was formed.

The other words are Dutch words as well: 'schets' means 'sketch' (mostly in the meaning of 'drawing'), 'schat' means 'treasure' and 'schiet' is the singular of the verb 'schieten' (to shoot).
7. We stay with ice, more precisely, with the 'iceberg'. It has been derived from Dutch 'ijsberg'. 'Ijs' does indeed meet 'ice', but what's a 'berg'?

Answer: a mountain

Not many icebergs in the Netherlands, but in the past the Dutch went to the North Pole area quite often, in particular to Svalbard (then known as Spitsbergen), to catch whales. The English word 'iceberg' had its effect on Dutch as well, by getting the proverb 'tip of the iceberg' translated back into Dutch to 'topje van de ijsberg'.
8. The Dutch inhabitants of South Africa used to be called the "Boers" after the Dutch word "boer". What does "boer" actually mean in Dutch?

Answer: farmer

A related word in English is "neighbor" - a "nigh (near) boer".

The Boers did not want to submit to the British government when they took over the Cape Colony, and travelled ('trekked') inland to areas outside the colony. There they established a few independent countries such as the Orange Free State and Natal, but during the two so-called Boer Wars they were subdued by the colonial government, and their lands became part of the colony that later became the country of South Africa.
9. When certain people, like military, are granted a holiday, it is called a "furlough". This comes from the Dutch "verlof", meaning what?

Answer: permission

The meaning combining 'permission' and 'holiday' is of course "permission to be absent". In Dutch the word is still used in both meanings, although it is starting to become somewhat archaic in the original meaning.
10. The city and state of New York were erected as the Dutch colony of New Netherlands, with its capital New Amsterdam. No wonder that several old features of the city have their name derived from Dutch. Three of the names below are named after Dutch cities. Which one is not?

Answer: Manhattan

Harlem is named after Haarlem, a city near Amsterdam, Flushing after Vlissingen, in the southwestern province of Zeeland and Brooklyn after Breukelen, near Utrecht. Manhattan comes from a native American word recorded as "Mana-hatta", which is possibly connected to the Munsee "munahan", meaning "island"

Other New York names of Dutch provenance include Broadway (broodweg = bread street), Wall Street (from "walstraat", meaning the same) and Staten Island (after the Staten-Generaal, the Dutch parliament).
Source: Author engels

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 223: 3/10
Jan 21 2023 : Guest 86: 6/10
Dec 07 2022 : mazza47: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us