FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dutch Words False Friends or True
Quiz about Dutch Words False Friends or True

Dutch Words: False Friends or True? Quiz


Since Dutch and English are related languages, many Dutch words look or sound like English words. But do they mean the same thing?

A multiple-choice quiz by Woordenboer. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Dutch

Author
Woordenboer
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
118,316
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1993
Last 3 plays: Guest 188 (9/10), Guest 78 (4/10), Guest 80 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Does the word "water" refer to H2O in both languages?


Question 2 of 10
2. Does Dutch 'reis' taste like English 'rice'?


Question 3 of 10
3. Would you call the walls of a house 'wallen' in Dutch (the plural of 'wal')?


Question 4 of 10
4. Is a Dutch 'knie' a leg joint?


Question 5 of 10
5. What is the Dutch word for grass? Hint


Question 6 of 10
6. What do you call a staircase in Dutch? Hint


Question 7 of 10
7. Does 'zeven' equal seven?


Question 8 of 10
8. Would you call a happy person 'glad' in Dutch?


Question 9 of 10
9. How do you translate 'life' into Dutch? Hint


Question 10 of 10
10. Which of the following Dutch words refers to a light alchoholic beverage? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 11 2024 : Guest 188: 9/10
Jul 06 2024 : Guest 78: 4/10
Jul 04 2024 : Guest 80: 7/10
Jul 04 2024 : Guest 78: 10/10
Jun 30 2024 : Guest 88: 6/10
Jun 12 2024 : Guest 98: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 130: 5/10
Jun 06 2024 : Guest 78: 6/10
Jun 01 2024 : Guest 31: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Does the word "water" refer to H2O in both languages?

Answer: Yes

It's the same word, but the Dutch pronounce the A as in wah-wah and don't mute the R.
2. Does Dutch 'reis' taste like English 'rice'?

Answer: No

The Dutch word for rice is 'rijst'. A 'reis' is a journey or a trip. But there is a similar sounding pair of words that does have the same meaning: 'rijzen' means to rise.
3. Would you call the walls of a house 'wallen' in Dutch (the plural of 'wal')?

Answer: No

Both words derive from the Latin 'vallis' or 'vallum' [a palisade], but the Dutch version has come to mean an embankment, a quay, the shore or the walls of a fortress. This word occurs in some famous street names: the plural 'De Wallen' is Amsterdam's red light district, and it has been anglicized in New York's Wall Street.
4. Is a Dutch 'knie' a leg joint?

Answer: Yes

It doesn't sound like knee, though, because the Dutch do pronounce the K.
5. What is the Dutch word for grass?

Answer: gras

'Glas' = glass, 'groen' = green, 'graat' = fishbone. By the way, the most common kind of grass in the Netherlands is English rye-grass.
6. What do you call a staircase in Dutch?

Answer: trap

'Val' = fall/trap, 'staar' = glaucoma/cataract, 'stap' = step.
7. Does 'zeven' equal seven?

Answer: Yes

It's also the plural form of the noun 'zeef' and the verb 'zeven', both meaning 'sieve' - so 'zeven zeven zeven' is a correct sentence.
8. Would you call a happy person 'glad' in Dutch?

Answer: No

That would be unflattering, unless you were complimenting a man for a clean-shaven face; 'glad' means smooth or slippery. A glad person would be 'blij'.
9. How do you translate 'life' into Dutch?

Answer: leven

'Lief' = sweet, 'vief' = lively, 'veel' = much/many.
10. Which of the following Dutch words refers to a light alchoholic beverage?

Answer: bier

'Beer' = bear, 'breed' = wide, 'brie' = a French cheese.
Source: Author Woordenboer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Dutch 101 Easier
2. Country Names In Dutch Average
3. How Good Is Your Dutch Easier
4. Dutch for Dummies Average
5. More Country Names In Dutch Average
6. Dutch Sayings Compared With English Average
7. Test Your Dutch Average
8. Test je Nederlands! Average
9. Spreekt u Nederlands? Easier
10. Dutch-English Parallels Difficult
11. Dutch Phrases Easier
12. Dutch Made Easy Average

7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us