FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Flags From the Past
Quiz about Flags From the Past

Flags From the Past Trivia Quiz


Countries come and go, and their flags come and go with them. This quiz is about a number of flags that once flew, but no more.

A multiple-choice quiz by Willsy65. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Flags and Symbols
  8. »
  9. World Flags

Author
Willsy65
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
388,579
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
265
- -
Question 1 of 10
1. This flag once flew over the largest nation on earth. It was solid red with (in the upper left corner) a gold hammer and sickle beneath a gold outlined red star. What country's flag was this? Hint


Question 2 of 10
2. A former British possession, this island's flag consisted of equal horizontal bands of green, red, and white, and (as with most British possessions) the Union Jack in the top left corner. What island is this? Hint


Question 3 of 10
3. Declaring itself independent in 1965, this former British colony adopted in 1968 a flag that was vertical bands of green, white and green with the country's coat of arms centred on the white. What country was this? Hint


Question 4 of 10
4. This former Himalayan kingdom once had a very colourful flag with numerous religious symbols on it. In 1962 it simplified its flag, changing it to white with a solid red border and a Buddhist khorlo prayer wheel centred on the white field. What country was this? Hint


Question 5 of 10
5. Consisting of a yellow field with three horizontal red stripes through the middle, this flag was originally adopted for the whole unified country in 1949, but from 1955 it was flown over only the southern part of this divided country. What country was this? Hint


Question 6 of 10
6. This Asian country had a number of flags in its time, but the longest lasting flag was around for 76 years. Created in 1870, it consisted of a yellow field with a cross on it. The cross was half black (left side) and half red. And in the centre of this flag was a golden crown. What country was this? Hint


Question 7 of 10
7. This short-lived country was only around for five years but in that time had three national flags. The first flag was known as the 'Stars and Bars'. It consisted of three horizontal bars; red,white and red. In the top left corner was a blue square with 13 five pointed stars in a circle. What country was this? Hint


Question 8 of 10
8. This country's flag was first adopted in 1928 and consists of four flags in one. Three horizontal bands of orange, white and blue it had three small flags in the centre. This country replaced this flag with its present one in 1994. What country is it? Hint


Question 9 of 10
9. First raised in 1977, four years after a revolution, this African country's flag consisted solely of a green field. At the time, it was the only national flag to have only a solid colour and no insignia. It was replaced after another revolution in 2011. What country was this? Hint


Question 10 of 10
10. There has been 28 various designs of the United States of American flags over the years. All but one design had 13 stripes. How many stripes did this flag have? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This flag once flew over the largest nation on earth. It was solid red with (in the upper left corner) a gold hammer and sickle beneath a gold outlined red star. What country's flag was this?

Answer: Union of Soviet Socialist Republics

This flag was also known as the Soviet flag, or hammer and sickle flag. Unusually, officially the reverse (or back) of the flag was solid red with no adornments. It last officially flew in 1991, after which date the USSR broke up.
2. A former British possession, this island's flag consisted of equal horizontal bands of green, red, and white, and (as with most British possessions) the Union Jack in the top left corner. What island is this?

Answer: Heligoland

The British annexed this small North Sea island after the Napoleonic wars in 1814. It became a popular resort island for Germans and Austrians. This flag last flew in 1890 when Britain exchanged it with the newly-unified Germany for Zanzibar.
3. Declaring itself independent in 1965, this former British colony adopted in 1968 a flag that was vertical bands of green, white and green with the country's coat of arms centred on the white. What country was this?

Answer: Rhodesia

The original flag of Rhodesia was a light blue British ensign with the coat of arms. But three years after it unilaterally declared independence from the UK, Rhodesia adopted the green and white flag. The U.K. only recognised the original light blue ensign as the legitimate flag. It last flew in 1979 when Rhodesia became Zimbabwe-Rhodesia.
4. This former Himalayan kingdom once had a very colourful flag with numerous religious symbols on it. In 1962 it simplified its flag, changing it to white with a solid red border and a Buddhist khorlo prayer wheel centred on the white field. What country was this?

Answer: Sikkim

The small Himalayan kingdom of Sikkim originally had a very colourful and very complex flag up until 1967. It was then greatly simplified and this new flag flew until 1975 when the king was deposed and this small country was annexed by India.
5. Consisting of a yellow field with three horizontal red stripes through the middle, this flag was originally adopted for the whole unified country in 1949, but from 1955 it was flown over only the southern part of this divided country. What country was this?

Answer: South Vietnam

The red stripes on the flag represent the three different parts of Vietnam; north, central and south. With the fall of Saigon in 1975 this flag was no longer the national flag of a unified Vietnam, being replaced by the then North Vietnam flag.
6. This Asian country had a number of flags in its time, but the longest lasting flag was around for 76 years. Created in 1870, it consisted of a yellow field with a cross on it. The cross was half black (left side) and half red. And in the centre of this flag was a golden crown. What country was this?

Answer: Sarawak

Sarawak was ruled for over a hundred years by the White Rajas. First ruled by Sir James Brookes who had been ceded the land by the sultan of Brunei, it had grown in size by various mean by first, Sir James Brookes and later by his nephew Sir Charles Brookes.

The flag was designed by the first White Raja, Sir James in 1848. The second Raja, Sir Charles changed the colour of the cross from red and blue to red and black in 1870. This flag flew as a national flag until 1946 when the Kingdom of Sarawak became a British crown colony.
7. This short-lived country was only around for five years but in that time had three national flags. The first flag was known as the 'Stars and Bars'. It consisted of three horizontal bars; red,white and red. In the top left corner was a blue square with 13 five pointed stars in a circle. What country was this?

Answer: Confederate States of America

The first flag of the CSA lasted two years before being replaced by the 'Stainless Banner' and then again by the third incarnation of the national flag, the 'Blood-Stained Banner'.
8. This country's flag was first adopted in 1928 and consists of four flags in one. Three horizontal bands of orange, white and blue it had three small flags in the centre. This country replaced this flag with its present one in 1994. What country is it?

Answer: South Africa

This South African flag was first flown in 1928 and has the smaller flags of the United Kingdom, the Orange Free State and the South African Republic centred in the middle. Considered by some as symbol of apartheid it was last flown officially in 1994.
9. First raised in 1977, four years after a revolution, this African country's flag consisted solely of a green field. At the time, it was the only national flag to have only a solid colour and no insignia. It was replaced after another revolution in 2011. What country was this?

Answer: Libya

Chosen by Maummar Gaddafi, the then leader of the country, its colour represents his philosophy written down in his Little Green Book. It also symbolises Islam.
10. There has been 28 various designs of the United States of American flags over the years. All but one design had 13 stripes. How many stripes did this flag have?

Answer: 15

With the inclusion of Vermont and Kentucky into the union as states in 1795 two extra stars and stripes were add to the American flag to represent these states. As more states were admitted in 1818 it became impractical to add more stripes for these states, so an extra star was added for every new state and the number of stripes reverted to the original 13 that represent the original 13 states.
Source: Author Willsy65

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Fun Flags From the Past Average
2. The Union Jack Tough
3. Flags of the Pacific Easier
4. The Most! Difficult
5. Whose Flag Is It, Anyway? Average
6. Pastime with Symmetrical Flags Tough
7. Odd Flag Out Again Difficult
8. Wavin' Flag Average
9. Another Brick in the Flag Easier
10. Ten Flag Terms Tough
11. The Flags of South America Easier
12. A Royal Standard Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us